Lista e lojtarëve numër një në botë snooker

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Judd Trump është mbajtësi i tanishëm i pozitës si lojtari numër një

Ka pasur tre sisteme të rangutsnooker profesionale që nga viti 1975, të cilët kanë parë njëmbëdhjetë lojtarë që mbajnë renditjen numër një: Ray Reardon, Cliff Thorburn, Steve Davis, Stephen Hendry, John Higgins, Mark Williams, Ronnie O'Sullivan, Neil Robertson, Mark Selby, Judd Trump dhe Ding Junhui.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një Urdhër i Meritës u prezantua për sezonin 1975/1976, i cili pa Ray Reardon të renditur në pozicionin e lartë. Ky sistem ishte në fuqi vetëm për një sezon përpara se të zëvendësohej nga renditja botërore, e cila pa periudha të njëpasnjëshme dominimi për 22 sezonet e para nga Ray Reardon (1976 / 1977–1982 / 1983), Steve Davis (1983 / 1984-1989 / 1990) dhe Stephen Hendry (1990 / 1991-1997 / 1998), të ndërprera vetëm nga sezoni 1981/1982 kur Cliff Thorburn mbante pozicionin. Periudha vijuese (1998 / 1999–2009 / 2010) u nda nga Ronnie O'Sullivan (pesë sezone), John Higgins (tre sezone) dhe Mark Williams (tre sezone), ndërsa Hendry rimori pozicionin për sezonin 2006/2007. Në 34 vitet e para të renditjes botërore, vetëm shtatë lojtarë mbanin pozicionin numër një.[2]

Kjo periudhë e mbizotërimit përfundoi me ristrukturimin e sistemit të renditjes për sezonin 2010/2011, i cili renditi renditjen botërore pas çdo turneu që mbante pikë renditje, në vend se vetëm një herë në vit pas Kampionatit Botëror, si në sistemin e mëparshëm. Që nga prezantimi i sistemit të ri, John Higgins, Neil Robertson, Mark Williams, Mark Selby, Judd Trump, Ding Junhui dhe Ronnie O'Sullivan të gjithë kanë arritur renditjen numër një. Selby gjithashtu ka përfunduar sezonin shtatë herë të renditur në vendin e parë, duke e vendosur atë në vendin e dytë të përbashkët në përgjithësi me Reardon dhe Davis (shtatë herë secila) dhe pas Hendry (nëntë herë).

Ndonjëherë faktorë të tjerë përveç performancës në renditjen e ngjarjeve ndikojnë në renditje. Alex Higgins do të ishte renditur në numrin 1 në 1982/1983, por do të kishte pikët e renditjes të zbritura si rezultat i veprimit disiplinor,[3][4] dhe në mënyrë të ngjashme, Robertson supozoi vendin numër një më të hershëm sesa do të ishte i mundur nëse John Higgins nuk do të kishte marrë një ndalesë për gjashtë muaj në vitin 2010.[5] John Higgins gjithashtu do të kishte përfunduar sezonin 2010/2011 të renditur në numrin 1 në qoftë se ai nuk do të ishte i ndaluar, pasi pikët për të cilat ai ishte i garantuar nga pjesëmarrja në turnet e humbura do të kishin mjaftuar që ai të merrte vendin e parë,[6] dhe në mënyrë të ngjashme, vendimi i O'Sullivan për të mos hyrë në Kupën e Maltës gjatë sezonit 2005/2006 i kushtoi atij renditjen më të lartë për sezonin vijues, pasi pikat hyrëse në ofertë do të kishin qenë të mjaftueshme që ai të mbante pozicionin.[7]

Lojtarët numër një[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Nacionaliteti Lojtari Prej Deri Referimet
01 Flag of Wales (1959).svg Uellsi Ray Reardon 3 maj 1975 20 prill 1981 [8]
02 Flag of Canada.svg Kanadaja Cliff Thorburn 21 prill 1981 16 maj 1982
0 Flag of Wales (1959).svg Uellsi Ray Reardon (2) 17 maj 1982 2 maj 1983
03 Britania e Madhe Anglia Steve Davis 3 maj 1983 29 prill 1990
04 Skocia Skocia Stephen Hendry 30 prill 1990 4 maj 1998
05 Skocia Skocia John Higgins 5 maj 1998 1 maj 2000
06 Flag of Wales (1959).svg Uellsi Mark Williams 2 maj 2000 6 maj 2002
07 Britania e Madhe Anglia Ronnie O'Sullivan 7 maj 2002 5 maj 2003
0 Flag of Wales (1959).svg Uellsi Mark Williams (2) 6 maj 2003 3 maj 2004
0 Britania e Madhe Anglia Ronnie O'Sullivan (2) 4 maj 2004 1 maj 2006
0 Skocia Skocia Stephen Hendry (2) 2 maj 2006 7 maj 2007
0 Skocia Skocia John Higgins (2) 8 maj 2007 5 maj 2008
0 Britania e Madhe Anglia Ronnie O'Sullivan (3) 6 maj 2008 3 maj 2010
0 Skocia Skocia John Higgins (3) 4 maj 2010 26 shtator 2010 [9]
08 Australia Australia Neil Robertson 27 shtator 2010 12 dhjetor 2010 [10][11]
0 Skocia Skocia John Higgins (4) 13 dhjetor 2010 2 maj 2011 [12][13]
0 Flag of Wales (1959).svg Uellsi Mark Williams (3) 3 maj 2011 11 shtator 2011 [14][15]
09 Britania e Madhe Anglia Mark Selby 12 shtator 2011 4 nëntor 2012 [16][17]
10 Britania e Madhe Anglia Judd Trump 5 nëntor 2012 9 dhjetor 2012 [18][19]
0 Britania e Madhe Anglia Mark Selby (2) 10 dhjetor 2012 17 shkurt 2013 [20][21]
0 Britania e Madhe Anglia Judd Trump (2) 18 shkurt 2013 31 mars 2013 [22][23]
0 Britania e Madhe Anglia Mark Selby (3) 1 prill 2013 9 qershor 2013 [24][25]
0 Australia Australia Neil Robertson (2) 10 qershor 2013 5 maj 2014 [26][27]
0 Britania e Madhe Anglia Mark Selby (4) 6 maj 2014 6 korrik 2014 [28][29]
0 Australia Australia Neil Robertson (3) 7 korrik 2014 10 gusht 2014 [30][31]
0 Britania e Madhe Anglia Mark Selby (5) 11 gusht 2014 7 dhjetor 2014 [32][33]
11 Kina Kina Ding Junhui 8 dhjetor 2014 14 dhjetor 2014 [34][35]
0 Australia Australia Neil Robertson (4) 15 dhjetor 2014 24 janar 2015 [36][37]
0 Kina Kina Ding Junhui (2) 25 janar 2015 8 shkurt 2015 [38][39]
0 Britania e Madhe Anglia Mark Selby (6) 9 shkurt 2015 24 mars 2019 [40]
0 Britania e Madhe Anglia Ronnie O'Sullivan (4) 25 mars 2019 11 gusht 2019
Britania e Madhe Anglia Judd Trump (3) 12 gusht 2019 aktual

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "China's Ding To Top Rankings". worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 3 dhjetor 2014. Marrë më 4 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Turner, Chris. "Historical World Rankings". Chris Turner's Snooker Archive. Arkivuar nga origjinali origjinali më 8 qershor 2012. Marrë më 28 prill 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Osley, Richard; Gray, Sadie (25 korrik 2010). "Snooker legend Alex 'Hurricane' Higgins is dead". The Independent. Marrë më 1 dhjetor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Alex Higgins: The genius". The Belfast Telegraph. Independent News & Media. 26 korrik 2010. Marrë më 1 dhjetor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Higgins cleared of bribery claims". BBC Sport. 8 shtator 2010. Marrë më 8 shtator 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Rankings after 2011 World Champs" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 16 maj 2011. Marrë më 6 maj 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "2005-6 Main Tour Two Year Rankings Updated 01/05/06 after 888.com World Championship". Global Snooker Centre. Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 tetor 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Reardon Retains Title". The Canberra Times. 3 maj 1975. Marrë më 13 May 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "2010 World Open results". Global Snooker. Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 shtator 2010. Marrë më 18 shtator 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ "Neil Robertson beats Ronnie O'Sullivan in World Open". BBC Sport. 26 shtator 2010. Marrë më 20 dhjetor 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  11. ^ "12Bet.com UK Championship 2010". Global Snooker. Arkivuar nga origjinali origjinali më 27 dhjetor 2010. Marrë më 4 dhjetor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  12. ^ Hirschowitz, Ivan. "Higgins – My Finest Hour". worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. Arkivuar nga origjinali origjinali më 17 dhjetor 2010. Marrë më 14 dhjetor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  13. ^ "Betfred.com World Championship (2011)". Snooker.org. Marrë më 3 maj 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  14. ^ "Chinese Cracker Into Semis". worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. Arkivuar nga origjinali origjinali më 29 prill 2011. Marrë më 27 prill 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  15. ^ "Shanghai Masters (2011)". Snooker.org. Marrë më 24 korrik 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  16. ^ "Mark Selby beats Mark Williams to win Shanghai Masters". BBC Sport. 11 shtator 2011. Marrë më 20 December 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  17. ^ "International Championship (2012)". Snooker.org. Marrë më 14 gusht 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  18. ^ "Trump Hammers Ebdon To Become No 1". worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 nëntor 2012. Marrë më 2 nëntor 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  19. ^ "williamhill.com UK Championship (2012)". Snooker.org. Marrë më 8 tetor 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  20. ^ "UK Snooker Championship 2012: Mark Selby beats Mark Davis". BBC Sport. Marrë më 8 dhjetor 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  21. ^ "BetVictor Welsh Open (2013)". Snooker.org. Marrë më 10 janar 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  22. ^ "Updated Rankings – Trump Back On Top". worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 19 shkurt 2013. Marrë më 19 shkurt 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  23. ^ "Bank of Beijing China Open (2013)". Snooker.org. Marrë më 7 janar 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  24. ^ "Official world rankings issued after the China Open 2013" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 18 prill 2013. Marrë më 2 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  25. ^ "European Tour Event One (2013)". Snooker.org. Marrë më 30 maj 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  26. ^ "Issued after the Bulgarian Open 2013 (ET1)" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 12 qershor 2013. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 28 shtator 2013. Marrë më 13 qershor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  27. ^ "Dafabet World Championship (2014)". Snooker.org. Marrë më 6 maj 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  28. ^ Skilbeck, John (5 maj 2014). "Mark Selby dedicates first world title to late father". London Evening Standard. Marrë më 6 maj 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  29. ^ "Australian Goldfields Open (2014)". Snooker.org. Marrë më 7 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  30. ^ "World Rankings after the 2014 Australian Goldfields Open" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 7 korrik 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 7 korrik 2014. Marrë më 8 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  31. ^ "European Tour Event One (2014)". Snooker.org. Marrë më 11 gusht 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  32. ^ "World Rankings after the Riga Open 2014 (ET1)" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 11 gusht 2014. Marrë më 12 gusht 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  33. ^ "Coral UK Championship (2014)". Snooker.org. Marrë më 8 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  34. ^ "World Rankings after the Coral UK Championship 2014" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 8 dhjetor 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 14 dhjetor 2014. Marrë më 11 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  35. ^ "Kreativ Dental European Tour Event Five (2014)". Snooker.org. Marrë më 15 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  36. ^ "World Rankings after the Kreativ Dental Lisbon Open 2014 (ET5)" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 15 dhjetor 2014. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 30 dhjetor 2014. Marrë më 15 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  37. ^ "Asian Tour Event Three (2015)". Snooker.org. Marrë më 24 janar 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  38. ^ "World Rankings after the Xuzhou Open 2015 (AT3)" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 27 janar 2015. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 30 janar 2015. Marrë më 29 January 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  39. ^ "Kreativ Dental German Masters (2015)". Snooker.org. Marrë më 8 shkurt 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  40. ^ "World Rankings after the German Masters 2015" (PDF). worldsnooker.com. World Professional Billiards and Snooker Association. 8 shkurt 2015. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 10 shkurt 2015. Marrë më 9 shkurt 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)