Jump to content

Lufta hapësinore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ilustrim i Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara të një arme hipotetike hapësinore të Forcave të Armatosura Sovjetike.

Lufta hapësinore është një luftë hipotetike në të cilën një ose më shumë luftëtarë ndodhen në hapësirën kozmike. Prandaj, fushëveprimi i luftës hapësinore përfshin luftën tokë-hapësirë, siç është sulmi i satelitëve nga Toka; luftën hapësirë-hapësirë, të tilla si satelitët që sulmojnë satelitët; dhe luftën hapësirë-tokë, të tilla si satelitët që sulmojnë objektivat me bazë Tokën. Lufta hapësinore në trillim është kështu nën-zhanër dhe temë e fantashkencës, ku portretizohet me një sërë realizmi dhe besueshmërie.

Që nga viti 2023, nuk dihet të ketë ndodhur asnjë luftë aktuale në hapësirë, megjithëse janë kryer një sërë testesh dhe demonstrimesh. Janë krijuar traktate ndërkombëtare që përpiqen të rregullojnë konfliktet në hapësirë dhe të kufizojnë instalimin e sistemeve të armëve hapësinore, veçanërisht të armëve bërthamore.

Nga viti 1985 deri në vitin 2002 ekzistonte një Komandë Hapësinore e Shteteve të Bashkuara, e cila në vitin 2002 u bashkua me Komandën Strategjike të Shteteve të Bashkuara, duke e lënë Forcën Hapësinore të Shteteve të Bashkuara (ish Komanda Hapësinore e Forcave Ajrore deri në 2019) si forcën kryesore hapësinore ushtarake amerikane. Forca Hapësinore Ruse, e krijuar më 10 gusht 1992, e cila u bë një seksion i pavarur i Forcave të Armatosura Ruse më 1 qershor 2001, u zëvendësua nga Forcat Ruse të Mbrojtjes Ajrohapësinore duke filluar nga 1 dhjetori 2011, por u rivendos si një komponent i Forcat Hapësinore Ruse më 1 gusht 2015. Në vitin 2019 India kreu një provë të raketës ASAT duke e bërë atë vendin e katërt me atë aftësi dhe në prill të atij viti, Forcat e Armatosura Indiane krijuan Agjencinë Hapësinore të Mbrojtjes.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]