Magna Charta Universitatum

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Magna Charta Universitatum është një dokument i nxjerrë në nder të traditave universitare dhe me qëllim të inkurajimit të obligacioneve në mesin e universiteteve Evropiane,[1] dhe gjithashtu shërben si një frymëzim universal dhe është i hapur edhe për universitetet në të gjithë botën.[1] Ajo ishte propozuar nga Universiteti i Bolonjës në vitin 1986,[1] dhe është firmosur nga 755 universitete nga 80 vende.[2]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Magna Charta Universitatum Europaeum u nënshkrua nga rektorët e 430 universiteteve më 18 shtator 1988 në Piazza Maggiore në Bolonjë, për të përkujtuar 900 vjetorin e themelimit të Universitetit të Bolonjës.[3] Teksti përfundimtar i dokumentit është hartuar në janar të vitit 1988 në Barcelonë.[4]

Nënshkruesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albania, Andora, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Belgium, Bosnja-Hercegovina, Brazil, Bulgaria, Cambodia, Canada, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominican Republic, Ecuador, Egypt, El Salvador, Estonia, Finland, France, FYR of Macedonia, Georgia, Germany, Ghana, Greece, Guatemala, Hungary, Iceland, India, Indonesia, Iran, Ireland,Israel, Italy, Japan, Jordan, Kazakhstan, Kosova, Kyrgyzstan, Latvia, Lebanon, Lithuania, Malta, Mauritius, México, Moldova, Morocco, Netherlands, Nigeria, Norway, Palestina, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Portugal, Puerto Rico, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, United Kingdom, United States of America, Uzbekistan, Venezuela, Zimbabwe.[5]

Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kosova[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maqedonia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Observatory Magna Charta: The Bologna Declaration.
  2. ^ Observatory Magna Charta: Signatory Universities.
  3. ^ University of Split.
  4. ^ University of Belgrade.
  5. ^ Signatory Universities, Observatory Magna Charta, University of Bologna, 2015-01-02, Observatory Magna Charta: Signatory Universities