Mainët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mainet është emri i një fisi të vjetër mesjetar shqiptar, sipas të cilëve quhet edhe një fshat në pjesën veriore të Budvës, Mali i Zi, i vendosur buzë lumit Grgjevica, midis Budvës dhe Poborit .

Manastiri Podmaine ishte vendi i grumbullimit të fisit historik të Maines.

Zona ishte e banuar nga një fis i vogël eponim shqiptar, [1] [2] Mahine (i quajtur edhe Mainjani ose Maini ) në kufirin midis Bregdetit Malazez ( Primorje ) dhe Malit të Zi të Vjetër në shekullin e 17-të, i vendosur nën Lovçen midis Manastirit Stanjeviq dhe Budvës. [3] shekullin 17 [4] Fisi mori pjesë në Betejën e Vrtijeljka (1685). [5] Në 1838, tri knezhina të vogla të Maines, Pobori dhe Braići, mbi Budvë, kishte 1705 banorë, të gjithë të besimit ortodoks. [6] Manastiri Podmaine ndodhet në fshat; Manastiri ishte vendi i grumbullimit të fisit Maine, i cili tradicionalisht mbante mbledhje në ditën e festësShën Gjergjit . [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mulić, Jusuf (2005). "O nekim posebnostima vezanim za postupak prihataanja Islama u Bosni i netačnostima koje mu se pripisuju." Anali Gazi Husrev-begove biblioteke. 23-24: 184. "U popisima, Arbanasi su iskazivani zajedno s Vlasima. To otežava uvid u moguće razlike kod prihvatanja islama od strane Vlaha i Arbanasa. Jedino se kod plemena za koja se izrijekom zna da su arbanaška, mogla utvrditi pojavnost u prihvatanju islama (Bjelopavlići, Burmazi, Grude, Hoti, Klimente/Koeljmend, Kuči, Macure, Maine, Malonšići/Malonze, Mataruge/Mataronge i Škrijelji). [In the lists, Albanians are reported together with Vlachs. This makes studying the possible differences in the acceptance of Islam by Vlachs and Albanians. Only with the tribes that are specifically known to be Albanian, could establish the occurrence of the acceptance of Islam (Bjelopavlići, Burmazi, Grude, Hoti, Klimenta / Koeljmend, Maine, Macura, Maine, Malonšići/Malonzo, Mataruge/Mataronge and Škrijelj).]"
  2. ^ Mayhew Tea (2008). Dalmatia between Ottoman and Venetian Rule: Contado di Zara 1645-1718. fq. 45. ISBN 9788883343346. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Ružica Guzina (1955). Knežina i postanak srpske buržoaske države. Kultura. fq. 47. Marrë më 28 korrik 2013. Говорећи о Маинама напоменуо је да су Маине — „као мала кнежина или племе под Ловћеном између манастира Стањевића и Будве" {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Odjeljenje društvenih nauka. Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore. 1975. ... црногор- ски кадија, у XVII вијеку, вршио разграничење између Црне Горе и при- морских крајева, тј. између Будвана и Маињана {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ SANU (1971). "Editions speciales". 443. Naučno delo: 151. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Danica Ilirska. 1838. fq. 155–. Maine, Pobori, i Braići, tri knežinice, koje se iznad Budve k Cernoj gori otežu, u kojih ima 1705 dušah sve pravoslavnoga zakona. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Dimitrije M. Kalezić (2002). P - Š. Savremena administracija. fq. 1501. Marrë më 29 korrik 2013. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)