Kalendari katoliko-romak i shenjtorëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kalendari katoliko-romak i shenjtorëve tregon ditet e vitit ne te cilat janë te shenuara festimet liturgjike te shenjtoreve qe duhen nderuar kurdohere perdoren ritet romake. Kalendaret liturgjike kombetare dhe dioqeziane, si edhe ata te bashkesive fetare dhe madje te kontineteve, shtojne shenjtore te tjere ose shperngulin festimin e shenjtoreve te veçante nga data e caktuar ne kalendarin e pergjirhshem katolik ne nje date tjeter.

Keto kalendare liturgjike poashtu tregojne shkallen dhe rendin e çdo kremtimi: përkujtimor, festë ose kremtim madhështor (solemn). Nder dallimesi te tjera, thuhet ose kendohet lavdia ne nje feste, por normalisht ne nje ditë përkujtimore, dhe shtohet "Puna e besimit" në solemnitete.

Janar (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkurt (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mars (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prill (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maj (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qershor (kalendari i përgjithshëm)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Korrik (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gusht (kalendar i përgjithshëm)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtator (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tetor (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nentor (kalendar i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhjetor (kalendari i pergjithshem)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalendari kombëtar i festave katolike shqiptare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]