Jump to content

Maltezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Maltezët (maltezisht: maltin) janë një grup etnik vendas në Maltë që flasin maltezisht, një gjuhë semitike dhe ndajnë një kulturë të përbashkët dhe historinë malteze. Malta, një shtet ishullorDetin Mesdhe, është një arkipelag që përfshin gjithashtu një ishull me të njëjtin emër së bashku me ishujt Gozo dhe Komino; populli i Gozos, Gozitanët, konsiderohen një nëngrup i maltezëve.

Populli i tanishëm maltez, i karakterizuar nga përdorimi i gjuhës malteze dhe nga katolicizmi romak, janë pasardhësit – përmes shumë përzierjeve dhe hibridizimit – e kolonëve nga Sicilia dhe nga Kalabria që ripopulluan ishujt maltezë në fillim të mijëvjeçarit të dytë pas një ndërprerjeje dyshekullore të popullimit që pasoi pushtimin Ifrikian nga aglabidët në 870 p.e.s. Një studim gjenetik nga Capelli et al. tregon se Malta mezi ishte e banuar në fillim të shekullit të dhjetë dhe kishte të ngjarë të ishte ripopulluar nga kolonë nga Sicilia dhe nga Kalabria që flisnin sikulo-arabisht. Banorët e mëparshëm të ishujve – fenikasit, romakët, bizantinët – nuk lanë shumë gjurmë, pasi shumica e emrave të vendeve u humbën dhe u zëvendësuan. Normanët pushtuan ishullin në 1091 dhe i rikristianizuan plotësisht deri në 1249. Ky rikristianizim krijoi kushtet për evoluimin e gjuhës malteze nga dialekti Sikulo-Arabik tashmë i zhdukur.