Jump to content

Marie-Louise Coleiro Preca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marie-Louise Coleiro Preca

Marie-Louise Coleiro Preca, (lindur më 7 dhjetor 1958) është politikane malteze që shërbeu si Presidente e 9 -të e Maltës nga 2014 në 2019. Aktualisht, Coleiro Preca është presidente e Eurochild.

Më parë, si anëtare e Partisë së Punës, ajo ishte Anëtare e Parlamentit në Dhomën e Përfaqësuesve të Maltës nga 1998 në 2014, [1] dhe shërbeu si Ministre e Familjes dhe Solidaritetit Social nga Mars 2013 deri në Mars 2014.

Jeta e hershme dhe karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E lindur në Qormi, Coleiro Preca studioi në Universitetin e Maltës ku u diplomua me një BA në Studime Ligjore dhe Humanistike (Studime Ndërkombëtare) dhe një diplomë noteri publik. [2]

Brenda Partisë së Punës, Coleiro Preca shërbeu brenda ekzekutivit të saj. [3] Ajo ishte anëtare e Ekzekutivit Kombëtar, Ndihmëse Sekretare e Përgjithshme,  dhe Sekretare e Përgjithshme. [4] Ajo ishte e vetmja grua që kishte shërbyer në një post kaq të lartë të një partie politike malteze.  Përveç këtyre postimeve, Coleiro Preca ishte gjithashtu një anëtare e Byrosë Kombëtare të Rinisë Socialiste (tani Forumi i Rinisë së Punës), Presidente e Seksionit të Grave të Partisë (1996-2001), anëtare themeluese e Ġużè Fondacioni Ellul Mercer dhe botuese e gazetës së përjavshme të Partisë Il-Ħelsien (tani e shuar). [5]

Ajo shërbeu si deputete në Parlamentin Maltez nga 1998 në 2014. Në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2008 ajo ishte deputetja e parë e zgjedhur. Si deputete e opozitës Coleiro Preca shërbeu si Ministre e Hijes për Politikën Sociale dhe si anëtare e Komitetit të Përhershëm Parlamentar për Çështjet Sociale duke filluar në vitin 1998.

Pasi Alfred Sant dha dorëheqjen si Drejtuese e Partisë së Punës në 2008, Coleiro Preca garoi pa sukses në zgjedhjet e Lidershipit. [6]

Ajo shërbeu në delegacionin maltez në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës nga 2008 në 2013. [1] Arkivuar 20 dhjetor 2019 tek Wayback Machine

Pas përfundimit të mandatit të saj si Presidente e Maltës në Prill 2019, Coleiro Preca, nën Zyrën e sapo ngritur të Presidentit Emeritus Coleiro Preca, do të vazhdojë të shërbejë si Kryetare për Fondacionin e Maltës për Mirëqenien e Shoqërisë, The Emanuele Cancer Research Fondacioni Malta, dhe i Fondacionit të Mirëbesimit Malta. Për më tepër, Coleiro Preca u emërua Presidente e Eurochild, gjatë Asamblesë së Përgjithshme të Eurochild në Bruksel.

Marie-Louise Coleiro Preca është Ambasadore e Vullnetit të Mirë për Organizatën e Zhvillimit Industrial të Kombeve të Bashkuara (UNIDO), Kampione për Dekadën e Tretë të Zhvillimit Industrial të UNIDO për Afrikën (IDDAIII) dhe Ambasadore Speciale për Organizatën Botërore të Turizmit të Kombeve të Bashkuara (UNWTO) .

Për më tepër, Marie-Louise Coleiro Preca është anëtare e Bordit Këshillëdhënës të Forumit Global të Grave Liderë Politikë dhe drejton fushatën e saj # Girl2Leader. Ajo është gjithashtu Kryetare e Bordit të Lartë Këshillëdhënës të Fondacionit të Bamirësisë Blockchain (BCF).

Presidenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Coleiro Preca, si Presidente, duke nënshkruar libra në MCC në Valetë

Më 1 Mars 2014, Coleiro Preca pranoi nominimin për presidente. Duke pasur sukses George Abela, ajo u betua si Presidente në 4 Prill 2014. [7] Coleiro Preca është personi më i ri që ka marrë detyrën e Presidentes, e betuar në moshën 55 vjeçare dhe është gruaja e dytë që mban postin pas Agatha Barbara . [8]

Menjëherë pasi mori detyrën, Coleiro Preca krijoi një numër entitetesh për të ushqyer dialogun dhe për të nxitur unitetin dhe një kulturë të paqes pozitive midis njerëzve.

Fondacioni i Maltës për Mirëqenien e Shoqërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fondacioni u themelua më 25 qershor 2014. Fondacioni, është i pari i këtij lloji në Maltë. Ai synon të krijojë një hapësirë të sigurt për dialog mbi mirëqenien sociale, duke tejkaluar mençurinë popullore me kërkimin akademik. Përmes këtij procesi, Fondacioni punon drejt përmirësimit të marrëdhënieve njerëzore. Fondacioni operon përmes një procesi konsultimi, përmes një numri të krijuar, përfshirë; Fëmijët, Familjen, Komunitetin, Transkulturalizmin, Personat me Aftësi të Kufizuara dhe kryen kërkime shkencore përmes Entiteve të mëposhtme Kërkimore:

 • Instituti Kombëtar për Fëmijërinë
 • Qendra Kombëtare për Kërkime Familjare
 • Observatori Kombëtar për të Jetuar me Dinjitet
 • Qendra Kombëtare për Lirinë nga Varësitë
 • Qendra Kombëtare për Kërkime Etnobotanike

Fondacioni i Mirëbesimit Maltë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Coleiro Preca themeloi Malta Trust Foundation më 14 maj 2015.  Qëllimi i këtij Fondacioni është të inkurajojë të rinjtë e pambrojtur, duke përjetuar vështirësi në jetë, të tilla si papunësia, të qenit në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social, për të përmirësuar jetën e tyre përmes arsimit dhe trajnimit.

Kopshti Sekret i Presidentit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kopshti Sekret i Presidentit siguroi një hapësirë të sigurt, ndërvepruese dhe krijuese në Kopshtet Private Presidenciale në Pallatin Sant 'Anton, duke u dhënë fëmijëve Maltezë mundësinë për të zhvilluar personalitetin e tyre, të shprehin mendimet e tyre dhe të ndjehen të fuqishëm, përmes arsimit joformal. Ai synon të nxisë dialogun midis brezave, si dhe pjesëmarrjen, dhe përfshirjen e fëmijëve me aktivitete që përqendrohen në fushat kryesore vijuese, duke përfshirë vetë-shprehjen, ushqimin e shëndetshëm, arsimin, edukimin, diversitetin dhe artin.

Në të ardhmen, koncepti i Kopshtit Sekret do të eksportohet në shkollat dhe komunitetet lokale.

Arraiolos Group[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 2015, Coleiro Preca ishte Presidentja e parë Malteze që u bashkua me Arraiolos Group të Presidentëve jo-ekzekutivë të Bashkimit Evropian. Presidentët takohen çdo vit për të diskutuar gjendjen aktuale të punëve dhe zhvillimin e ardhshëm të Bashkimit Evropian. Coleiro Preca priti Arraiolos 2017 në Maltë dhe ftoi Presidentët e shteteve që nuk ishin anëtare, të merrnin pjesë.

Fuqizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtatëmbëdhjetë organizata të grave u bashkuan për të siguruar një zë më të fortë në debatin për barazinë që do të jehojë mes grave dhe vajzave për t'i frymëzuar ato të marrin role drejtuese.

E quajtur Empower, kjo platformë e re u frymëzua nga Presidentja Marie-Louise Coleiro Preca dhe u lançua gjatë ngjarjeve që shënonin Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve Vajza 2017.

Fondacioni Emanuele i Kërkimit për Kancerin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky Fondacion u krijua me qëllimin e zvogëlimit të ndikimit dhe barrës së kancerit për njerëzit e Maltës, Rajonit Mesdhetar dhe globalisht përmes mbështetjes dhe promovimit të kërkimit, zhvillimit dhe arsimit të kancerit të klasit botëror.

Fondacioni i Kërkimit të Kancerit Emanuele Malta (ECRFM) u themelua nga Presidenti i Trustit, Fondazione Terzo Pilastro, Italia e Mediterraneo dhe Universiteti i Maltës .

ECRFM synon të lehtësojë përsosmërinë në kërkimin dhe bashkëpunimin e kancerit midis disiplinave shkencore, klinike dhe psikosociale. Mori rolin udhëheqës në hulumtimet multi-hulumtuese dhe multi-disiplinore të kancerit dhe u bë pika kryesore për futjen e provave klinike të kancerit. ECRFM gjithashtu siguroi informacionin dhe edukimini në lidhje me kancerin për publikun dhe përfaqësuesit e tij. Përmes bashkëpunimeve kërkimore ndërkombëtare, fondacioni do të jetë në gjendje të shndërrohet në një qendër kërkimore për kancerin rajonal, Mesdhetar. 

Fondacioni është akomoduar në Ndërtesën e Shkencave Biomjekësore në Universitetin e Maltës, mbështetur nga Fondazione Terzo Pilastro, Italia e Mediterraneo

Presidentja tha se "kjo sipërmarrje e re dhe më e rëndësishme do të sigurojë kërkimin, zhvillimin dhe edukimin aq të nevojshëm për kancerin, për të mirën e individëve, familjeve, komuniteteve dhe shoqërive, në të gjithë Ishujt Maltezë dhe Rajonin Mesdhe". 

Nderimet dhe çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nderimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nderime kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 •  Maltë: Former Grand Master Grand Cross with Collar of the Order of Merit[9][10]
 •  Algjeri: Grand Cross with Collar of the Order of Merit (20 January 2016)[10][11]
 •  Bullgari: Grand Cross of the Order of the Balkan Mountains (2 November 2016)
 •  Bullgari: Member with Collar of the Order of Cyril and Methodius (5 February 2018)
 •  Gjermani: Grand Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany, Special Class (29 April 2015)
 •  Itali: Grand Cross with Collar of the Order of Merit of the Italian Republic (7 September 2017)
 •  Urdhri Sovran Ushtarak i Maltës: Knight Grand Cross with Collar of the Order of Merit (21 April 2015)
 •  Portugali: Grand Cross with Collar of the Order of Infante Henry (15 May 2018)
 • Familja Perandorake Ruse: Dame of the Imperial Order of Saint Anastasia, 1st Class (21 June 2017)[12]
 • Familja Perandorake Ruse: Recipient of the 400th Anniversary Medal of the House of Romanov
 •  Tunizia: Grand Cross of the Order of the Republic (5 February 2019)
 •  Ukraina: Grand Cross with Collar of the Order of Prince Yaroslav the Wise (15 May 2017)
 • Britania e Madhe: Honorary Knight Grand Cross with Collar of the Order of St Michael and St George (26 November 2015)[13]

Çmime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Çmimi i Agjentit të Ndryshimit të KB të Grave dhe Forumit të Partneritetit Global [14]
 • Crans Montana Prix de la Fondation 2014
 • Çmimi Mirëqenia dhe Parandalimi i Dhunës së Studentëve nga Universiteti Flinders, Australia e Jugut
 • Çmimi WPL 2017 nga Gratë Liderë Politikë Forumi Global
 • Personi Ndërkombëtar i Vitit të Ukrainës 2017 - Për Aktivitetin Politik dhe Social
 • Medalja e Artë ISESCO, për kontributin e shquar dhe të palodhur të Presidentit Coleiro Preca, në promovimin e paqes, në Maltë, në të gjithë Mesdheun dhe globalisht.
 • Çmimi Ndërkombëtar Virdimura 2018
 • Premio Margutta - Fuqizimi i Sezione

Tituj nderi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Profesor Nderi i Politikës dhe Studimeve Ndërkombëtare, Universiteti i Warwick, 2015 [15]
 • Doktor Nderi i Ligjeve, Universiteti i Leicester, 2019 [16]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "PL motion calls for setting up of permanent committee for family affairs". Malta Independent (në anglisht). 26 mars 2011. Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2012. Marrë më 8 prill 2011. {{cite news}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 2. ^ "Office of the President". Pfws.org.mt (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-03-04. Marrë më 2016-02-28. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 3. ^ "Coleiro Preca could run for MEP after President's term ends in 2019". MaltaToday.com.mt (në anglisht). Marrë më 2018-04-04.
 4. ^ Who's Who of Women in World Politics (në anglisht). Bowker-Saur. 1991. fq. 51. ISBN 9780862916275.
 5. ^ "Marie Louise Coleiro Preca hakkında - NeOlaKi.net - Bilgi Kaynağınız!". Archive.is (në anglisht). 25 qershor 2016. Arkivuar nga origjinali më 25 qershor 2016. Marrë më 5 qershor 2017. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 6. ^ "Marie Louise Coleiro Preca". Vassallomalta.com (në anglisht). 1958-12-07. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2021. Marrë më 2016-02-28. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 7. ^ "Marie Louise Coleiro Preca accepts nomination for President" (në anglisht). MaltaToday. Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2014. Marrë më 1 mars 2014. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 8. ^ "Coleiro Preca to be named as President within days" (në anglisht). Times of Malta. Marrë më 1 mars 2014.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 9. ^ "Marie Louise Coleiro Preca sworn in as Malta's ninth President - The Malta Independent". Independent.com.mt (në anglisht). 2014-04-04. Marrë më 2016-02-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 10. ^ a b "Honours". marielouisecoleiropreca.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 shtator 2019. Marrë më 24 shtator 2019.
 11. ^ "Libya situation tops agenda in President Coleiro Preca's meetings in Algeria - The Malta Independent". www.independent.com.mt (në anglisht). Marrë më 2020-07-02.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 12. ^ "The Head of the House of Romanov visits the Republic of Malta, 13-17 June 2017". imperialhouse.ru (në anglisht). Marrë më 24 shtator 2019.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 13. ^ "Honorary awards" (PDF). Gov.uk (në anglisht). Marrë më 5 qershor 2017.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 14. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-09-23. Marrë më 2016-09-22.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 15. ^ "Maltese President appointed Honorary Professor by the University of Warwick". University of Warwick (në anglisht). Marrë më 11 maj 2015.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 16. ^ "President Coleiro Preca receives honorary degree of doctor of laws from the University of Leicester". Independent.com.mt (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)