Mekanika e kontaktit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sforcimet në një zonë kontakti të ngarkuar njëkohësisht me një forcë normale dhe një forcë tangjenciale. Sforcimet u bënë të dukshme duke përdorur fotoelasticitetin .

Mekanika e kontaktit është studimi i shformimit të trupave të ngurtë që prekin njëri-tjetrin në një ose më shumë pika. [1] [2] Një dallim qendror në mekanikën e kontaktit është midis sforcimeve që veprojnë pingul me sipërfaqet e trupave kontaktues (të njohur si sforcimi normal ) dhe sforcimeve të fërkimit që veprojnë në mënyrë tangjenciale midis sipërfaqeve ( sforcimi prerës ). Mekanika normale e kontaktit ose mekanika e kontaktit pa fërkim fokusohet në sforcimet normale të shkaktuara nga forcat normale të zbatuara dhe nga ngjitja e pranishme në sipërfaqet në kontakt të ngushtë, edhe nëse ato janë të pastra dhe të thata. Mekanika e kontaktit të fërkimit thekson efektin e forcave të fërkimit.

Mekanika e kontaktit është pjesë e inxhinierisë mekanike. Formulimi fizik dhe matematikor i lëndës është ndërtuar mbi mekanikën e materialeve dhe mekanikën e vazhdimësisë dhe fokusohet në llogaritjet që përfshijnë trupa elastikë, viskoelastikë dhe plastikë në kontakt statik ose dinamik . Mekanika e kontaktit ofron informacionin e nevojshëm për projektimin e sigurt dhe efikas të energjisë të sistemeve teknike dhe për studimin e tribologjisë, ngurtësisë së kontaktit, rezistencës së kontaktit elektrik dhe fortësisë së dhëmbëzimit. Parimet e mekanikës së kontakteve zbatohen për aplikime të tilla si kontakti i rrotave me lokomotivë, pajisjet e bashkimit, sistemet e frenimit, gomat, kushinetat, motorët me djegie, lidhjet mekanike, vulat e guarnicioneve, përpunimi i metaleve, formimi i metaleve, saldimi me ultratinguj, kontaktet elektrike dhe shumë të tjera. Sfidat aktuale të cilat ndeshen në terren mund të përfshijnë analizën e stresit të pjesëve të kontaktit dhe bashkimit dhe ndikimin e lubrifikimit dhe dizajnit të materialit në fërkim dhe konsum . Zbatimet e mekanikës së kontaktit shtrihen më tej në sferën mikro dhe nanoteknologjike .

Kur një sferë shtypet kundër një materiali elastik, zona e kontaktit rritet.
  1. ^ Johnson, K.L. (1985). Contact Mechanics. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-25576-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Popov, V.L. (2010). Contact Mechanics and Friction: Physical Principles and Applications. Springer Berlin Heidelberg. fq. 362. ISBN 978-3-642-10803-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)