Merkantilizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Merkantilizmi është një teori ekonomike, që është një formë e nacionalizmit ekonomik,[1] që në thelb thotë se prosperiteti i një shteti është në varësi të ofertës së kapitalit, dhe se vëllimi i përgjithshëm i tregtisë ndërkombëtare është "i pandryshueshëm".

Asetet ekonomike (apo kapitali) përfaqësohen nga floriri, argjendi, apo valuta e shkëmbimit të një shteti, të cilat rriten më mirë nëpërmjet një bilanci tregtar pozitiv (eksporte minus importe) me shtetet apo entitete të tjera.

Teoria e merkantilizmit pretendon se mirëqenia/pasuria dhe asetet monetare janë e njëjta gjë. Merkantilizmi sugjeron se qeveria duhet t'i shpjerë këto plane përpara duke luajtur një rol proteksionist në ekonomi duke inkurajuar eksportet dhe duke dekurajuar importet, zakonisht nëpërmjet aplikimit të subvencioneve apo tarifave.

Teoria e merkantilizmit dominoi politikat ekonomike në Europën Perëndimore nga shekulli i 16-të deri në fundin e shekullit të 18-të.[1]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Mercantilism". The Concise Encyclopedia of Economics

Lexime të mëtejshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]