Navin Chawla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Navin Chawla
Election Commissioner Shri Navin. B. Chawla releasing Landmark Judgments on Election Law at a meeting with Chief Electoral Officers of all the States, in New Delhi on June 28, 2006 (cropped).jpg
Komisari i 16-të Kryesor i Zgjedhjeve të Indisë
Në detyrë
21 Prill 2009 – 29 Qershor 2010
PresidentiPratibha Patil
KryeministriManmohan Singh
Paraprirë ngaN. Gopalaswami
Pasuar ngaS. Y. Quraishi
Të dhëna vetjake
U lind më (1945-07-30) 30 Korrik 1945 (77 vjeç)
NënshtetësiaIndian
ShkollimiUniversiteti i Delhi
Shkolla e Ekonomisë në Londër
ProfesioniNëpunës civil

Navin Chawla (lindur më 30 korrik 1945) është një shërbyes dhe shkrimtar civil Indian, i cili shërbeu si Komisari i 16-të Kryesor i Zgjedhjeve të Indisë. [1] Katër faza (nga pesë) të zgjedhjeve të përgjithshme indiane për Loksabha u ekzekutuan nën mbikëqyrjen e tij në prill dhe maj 2009 . [2]

Chawla është më e njohur për biografinë e tij për Nënë Terezën dhe për kryerjen e zgjedhjeve të përgjithshme të vitit 2009 në një mënyrë të barabartë për brohoritjen kombëtare dhe ndërkombëtare. Presidenti Obama dhe disa liderë botërorë uruan Indinë për këto zgjedhje. Megjithë shqetësimet në lidhje me përkuljen e tij ndaj PartisëKongresit Chawla i kreu këto me efikasitet dhe në mënyrë të barabartë, me veprim të ndërmarrë kundër keqpërdorimeve të pretenduara nga qeveritë e Kongresit në Rajasthan, Assam dhe Andhra Pradesh dhe qeverinë Kongresit-Aleate në Tamil Nadu. [3] Sipas familjes së tij, Chawla ishte ndikuar thellësisht nga Nënë Tereza dhe vendosi të mos hiqte dorë nga shërbimi civil në 1997 në përputhje me këshillat e saj. [4]

Jeta e hershme dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chawla lindi në 30 korrik 1945 në New Delhi. Ai studioi në Shkollën Lawrence, Sanawar, Himachal Pradesh nga 1953 deri në vitin 1961 [5] (kur mori Certifikatën e tij të Lartë Shkollore), dhe mori një bursë të Qeverisë së Indisë për dy vitet e tij të para në Shkollën Lawrence. Chawla mori një BA (Hons.) Në histori nga Kolegji St Stephen, Delhi në 1966 dhe një BA (Hons.) Në histori nga Universiteti i London në 1967. Ai mori një diplomë në administratën sociale nga education e EkonomisëLondër në 1968. Chawla u emërua një Anëtare e Mbretëreshës Elizabeth HouseUniversitetin e Oksfordit në 1996.

Kariera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chawla është një oficer i Shërbimit Administrativ Indian nga klasa e vitit 1969. Ai kishte një karrierë të dalluar dhe u ngrit në gradën më të lartë të Sekretarit të Qeverisë së Indisë. Ai shërbeu si magjistrat dhe më vonë komisioner i Territorit të Unionit në Delhi. Ai u emërua Kryetari i parë i Bordit të Delhi Vidyut (Energjisë Elektrike). [6] Ai u emërua Komisioner Zgjedhor në 2005, duke pasuar BB Tandon (i cili u promovua si Krye Komisioner Zgjedhor të Indisë ) ad ndihmoi pionierin e politikës së hapur të skiejve si sekretar i përbashkët në Ministrinë e Informacionit dhe Transmetimit [1] (1992–96). Chawla u emërua Komisioneri i 16-të Kryesor i Zgjedhjeve në Indi më 21 Prill 2009. Ai kreu Zgjedhjet e Përgjithshme të 2009 për një vlerësim të gjerë. Shoqata e tij me Nënë Terezën rezultoi që të shkruante biografinë e saj zyrtare më të shitur, Nënë Terezën . [7]

Postet e mëparshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai zuri një numër postesh si në Qeverinë Qendrore, ashtu edhe në Territoret e Bashkimit të Delhi, Lakshadweep dhe Pondicherry. Ai u ngrit në nivelet më të larta duke u bërë sekretar shtesë dhe sekretar i qeverisë së Indisë. Këto emërime të nivelit të lartë u bënë gjatë Kryeministrisë nën qeverinë e NDA të kryesuar nga Kryeministri Vajpayee i BJP.

Si Kryekomisar i Zgjedhjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chawla ka ndërmarrë reforma në procesin zgjedhor dhe komisionin zgjedhor. Ai mbrojti një proces kushtetues për largimin e komisionerëve të zgjedhjeve, duke e sjellë atë në përputhje me atë për largimin e kryeshefit të zgjedhjeve, në mënyrë që komisionerëve të zgjedhjeve t'u jepej e njëjta mbrojtje kushtetuese që i ishte dhënë KQZ-së [8] Chawla siguroi që individët e gjinisë së tretë të ishin duke pasur të drejtë të votojnë për herë të parë. Ata kishin mbetur jashtë procesit demokratik, pasi nuk mund të regjistroheshin si mashkull apo femër. Tani ata mund të regjistroheshin në një kategori të re të quajtur "Tjetër". Çshtja u ndeq për herë të parë nga studentët në Shkollën Juridike KIIT, Bhubaneswar dhe Kolegji i Gazetarisë në Azi, Chennai. [9] [10] [11] [12] Kjo iniciativë për të drejtat e njeriut është imuluar nga shumë organizata të tjera në Indi dhe gjetkë. Ai gjithashtu mbështeti përfshirjen e pjesëmarrjes në procesin zgjedhor të gjykimeve nën-gjyqësore në Indi. Ai besoi se gjykimet nën-gjyqësore duhet të lejohen të votojnë, veçanërisht pasi të dënuarit mund të marrin pjesë në procesin zgjedhor dhe madje të qëndrojnë për zgjedhje. [13] Ai regjistroi vuajtjet e lebrozit në sondazhet elektorale dhe inkurajoi që grava të çlirojë votuesit të votojnë në mënyrë të pavarur.

Shoqata me Nënë Terezën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I ndikuar thellë nga Nënë Tereza, ai shkroi biografinë e saj më të shitur (përkthyer në 14 gjuhë). Tashmë janë shitur gati gjysmë milioni kopje. Honoraret thelbësore u janë dhuruar kauzës së lebrozit. Për shkak të ndikimit të saj, ai ka ngritur dy OJQ të cilat ofrojnë ilaçe falas për pacientët lebrozë, dhe trajnim falas profesional për fëmijë të shëndetshëm të prindërve të lebrozit, i cili gjithashtu përfshin trajnime bukurie të dhëna falas nga bukuroshja e shënuar Shahnaz Husain, si dhe programe të trajnimit kompjuterik. Edukim falas u ofrohet fëmijëve me aftësi të kufizuara të tërhequra nga familjet e mëposhtme të varfërisë. Aktualisht, 130 fëmijë dhe të rinj të tillë ndjekin Shkollën e Mirëbesimit të Lepra në Delhi. Ndërkohë, në Shkollën Darshan ’, nga e cila Chawla është Kryetar, ka 52 fëmijë me aftësi të kufizuara të dëgjimit të ndarë në shtatë klasa me pothuajse nëntë fëmijë për klasë, sipas normës ndërkombëtare. 20-30 djem dhe vajza që janë me dëmtim të thellë të dëgjimit u mësohen Programe kompjuterike dhe ndihmohen në punësim. Të gjitha shërbimet janë falas, përfshirë edhe aparatet e dëgjimit (dy për fëmijë) të ofruara nga Starkey Corporation.

Kontributet shoqërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chawla është Kryetari Themelues i Trustit të Edukimit Lala Chaman Lal me bazë në Jaipur, i quajtur 'Darshan' (Udhëzimi i Darshan), i cili kujdeset për fëmijët me aftësi të kufizuara të dëgjimit. i cili kishte marrë fonde MPLADS nga deputetët e Kongresit Aimaduddin Khan dhe RP Goenka . Kjo arriti në vetëm 20% të shpenzimeve totale. [14] Besimi iu dha 6 acres (24,000 m2) të tokës nga qeveria e Kongresit në Rajasthan kur Ashok Gehlot ishte Kryeministër. [15] [16]   Të gjitha objektet ofrohen falas. 64 të pranishëm 64 fëmijë me aftësi të kufizuara dëgjohen nga arsimtarë specialë. Kompjuteri S / w u mësohet studentëve të moshuar.

Navin Chawla po drejton një tjetër besim të quajtur Lepra India Trust në Delhi i cili është përqendruar në trajtimin e çështjeve të prekura nga lebra, gati 20,000 raste rrugësh janë ndjekur nga mjekët Lepra Besimi gjithashtu mëson se dëgjoni fëmijë të dëmtuar dhe fëmijë që i përkasin familjes së varfër. Të gjitha kushtet në bazë të aktit MPLAD respektohen në mënyrë skrupuloze gjithashtu. Chawla ofron shërbime falas për të gjithë fëmijët. Ai ka fituar punësim për shumë të rinj.

Navin Chawla ishte e ftuar në 16 shkurt 2015 për të shpërndarë 'Smart Canes' studentëve me dëmtim të shikimit të Universitetit të Delhi, gjatë rrjedhës së festivalit Antardhwani. Një pjesë e rëndësishme e festivalit që kishte shumë rëndësi për shkakun e aftësisë së kufizuar, ishte shpërndarja e "kallamave të zgjuara" në grupin e parë të studentëve me vështirësi në shikim. Deri në qershor, shpresohej të shpërndante këto kallamishte për të gjithë ata që vuajnë nga aftësia e kufizuar vizuale, përfshirë studentë dhe mësues njësoj, duke numëruar rreth 200.

Lebërozia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chawla ka miratuar drejtësinë AP Shah, Kryetar i Rekomandimit të fundit të Komisionit Ligjor që Akti 117-vjeçar Lepers është shumë diskriminues dhe duhet të hiqet nga libri i statutit, dhe të zëvendësohet nga një ligj më njerëzor që merr parasysh se lebra është tani plotësisht e shërueshme. Një ligj i ri gjithashtu duhet të zbatohet me mirëkuptim dhe dhembshuri.

Lidhjet e dyshuara me Kongresin nuk pranuan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mars 2006, Aleanca Kombëtare Demokratike i paraqiti Presidentit të Indisë, APJ Abdul Kalam, një memorandum për heqjen e tij të nënshkruar nga mbi 200 deputetë . Memorandumi vuri në dyshim paanshmërinë e tij në dritën e lidhjeve të pretenduara me Kongresin Kombëtar Indian . [17] Kjo u refuzua nga Qeveria.

I gjerë për lidhjet e pretenduara të Chawla me Familjen Gandhi, në maj 2006 Jaswant Singh, drejtuesi i opozitës në Rajya Sabha, bëri thirrje në Gjykatën Supreme të Indisë për heqjen e Chawla si komisioner zgjedhor për shkak të shoqatës së tij të përjetshme me politikanë të Kongresit dhe polemikave MPLADS. Kryetari i Komisionit të Zgjedhjeve, N Gopalaswami suo moto, pa u këshilluar me Komisionin e plotë ose Komisionerin Zgjedhor Quraishi, paraqiti një deklaratë në Gjykatën Supreme se ai kishte fuqinë për të hequr një komisioner zgjedhor (KE). Pas kësaj, party Bharatiya Janata (BJP) pastaj tërhoqi peticionin e saj. Gjykata Supreme vendosi, "Ne po lejojmë tërheqjen e peticioneve duke i mbajtur të hapura të gjitha pyetjet [të ngritura në kërkesa]. Ata mund të bëjnë përfaqësim në KQZ, i cili do të vendosë një përfaqësim të tillë në përputhje me ligjin. Ne nuk jemi duke shprehur ndonjë mendim mbi meritat ”. [18]

Më 31 Janar 2009, Kryesuesi i Komisionit Zgjedhor N. Gopalaswami në mënyrë të pazakontë dhe pa u këshilluar me Komisionin e plotë ose Komisionerin Quraishi priti një delegacion të vogël të NDA në dhomën e tij private. Bazuar në këtë, i dërgoi Presidentit të Indisë rekomandimin e tij për heqjen e Chawla si Komisioner Zgjedhor. Bazuar në këtë, KQZ pretendoi se Chawla kishte kryer detyrat e tij si komisioner zgjedhor në mënyrë partizane, duke kërkuar të çonte më tej interesat e "një partie". KQZ pretendoi se Chawla kishte shpërndarë disa informacione në lidhje me komisionin zgjedhor për zyrtarët e Partisë së Kongresit. [19] Ai gjithashtu raportohet se ka kundërshtuar njoftimin e komisionit zgjedhor Sonia Gandhi për pranimin e nderimeve nga Belgjika. [20] Chawla dhe Quraishi në një gjykim me shumicë nga dy për një kishin pushuar ankesën kundër Sonia Gandhi.

KQZ, rekomandimi i N. Gopalaswam kundër Chawla, në vetvete u pa si i diskutueshëm nga disa juristë të shquar, përfshirë Fali Nariman. [21] dhe u refuzua nga Presidenti i Indisë. Chawla u bë KQZ e Indisë në 20 Prill 2009 dhe përfundoi Zgjedhjet Parlamentare të Indisëvitin 2009 . [22]

Në mënyrë që të pengojë Chawla të bëhet kryesuesi i KQZ, dy avokatë të BJP dhe bartësit e zyrave u përpoqën të kërkojnë një gjykatë lokale Jaipur për një FIR kundër Chawlas dhe zyrtarëve të lartë të qeverisë së Rajasthan në lidhje me ndarjen e tokës në besimet e Chawla në Jaipur nga Autoriteti i Zhvillimit Jaipur në vitin 2000. Gjykata nuk pranoi të urdhërojë ngritjen e një FIR; në një urdhër të datës 10 shkurt 2009, Gjykata tha se ishte e kënaqur nga një hetim policor që nuk kishte asgjë të keqe. Gjykata hodhi poshtë ankesën. [23] [24] . Komisioni Shah, një komision i pavarur i kryesuar nga ish Kryetari i Drejtësisë së Indisë Jayantilal Chhotalal Shah i cili hetoi mizoritë gjatë Urgjencës, tha në raportin e tij të fundit se Chawla ishte "i papërshtatshëm për të mbajtur ndonjë zyrë publike që kërkon një qëndrim të lojës së drejtë dhe konsideratë për të tjerët ". [25] [26] [27] [28] [29] Gjykata e Lartë e Delhi (Justice TPS Chawla) megjithatë hodhi poshtë Raportin e Komisionit Shah [Aktgjykimi i Drejtësisë Honble TPS Chawla, Gjykata e Lartë e Delhi, Juridiksioni origjinal kriminal, Misc penal (Kryesor). Numri 540 i vitit 1978 New Delhi, datë 7 nëntor 1978. ]

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2005 wardmimi Mazzini nga qeveria e Italisë "në njohje të përpjekjeve të tij për të krijuar një marrëdhënie të re me Italinë dhe forcimin e lidhjeve ekzistuese" "Italy honours Navin Chawla". The Hindu (në anglisht). 18 mars 2005. Arkivuar nga origjinali më 5 prill 2005.
 • Awardmimi 2004 nga Instituti i Drejtorëve në New Delhi
 • NDTV-Ikona e vitit 2009
 • NDTV-Ikona e vitit 2013
 • Në vitin 2014 -Bhartiya Vidhya Bhavan, umbmimi Mumbai për kryerjen e zgjedhjeve

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1988: "Rehabilitimi Profesional dhe Ri-integrimi Social i Leprosy prekur në Indi" (raport i lëshuar në Qendrën Ndërkombëtare të Indisë në New Delhi nga Nënë Tereza më 18 tetor 1988)
 • 1992: biografi e autorizuar, Nënë Tereza ; [30] përkthyer në 14 gjuhë në Indi dhe jashtë saj
 • 1996: Besimi dhe dhembshuria - Jeta dhe vepra e Nënë Terezës (me fotografin Raghu Rai); Librat e elementeve (MB dhe SH.B.A.), të përkthyera në Hollandisht dhe Spanjisht

Lexo më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ J Balaji (29 korrik 2010). "News / National : Chawla demits office; Quraishi to take over". The Hindu (në anglisht). India. Marrë më 18 tetor 2011.
 2. ^ "The wonder that is India's election – Times of India" (në anglisht). The Times of India. 15 maj 2009. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2012. Marrë më 18 tetor 2011.
 3. ^ "EC code not letting me work, will move SC, says Assam CM". The Indian Express (në anglisht). India. 25 prill 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 4. ^ "Standing up to be counted". Hindustan Times (në anglisht). India. 6 mars 2009. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 5. ^ Chief Election Commissioner of India Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine at indian-elections.com. Retrieved 14 March 2012
 6. ^ Text to display
 7. ^ Muggeridge, Malcolm. "Mother Teresa (9781852309114): Navin Chawla: Books" (në anglisht). Amazon.com. Marrë më 18 tetor 2011.
 8. ^ "National : Impeachment for ECs too, says CEC". The Hindu (në anglisht). India. 18 nëntor 2009. Arkivuar nga origjinali më 7 nëntor 2012. Marrë më 18 tetor 2011.
 9. ^ "The Hindu : Opinion / Editorial : Legitimising the other" (në anglisht). Chennai, India: Beta.thehindu.com. 18 nëntor 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 10. ^ "The Hindu : Opinion / Letters : Legitimising the other" (në anglisht). Chennai, India: Beta.thehindu.com. 19 nëntor 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 11. ^ Our Special Correspondent (13 nëntor 2009). "The Telegraph – Calcutta (Kolkata) | Nation | 'Other' gender enters poll rolls". The Telegraph (në anglisht). Kolkota, India. Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2012. Marrë më 18 tetor 2011.
 12. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2016. Marrë më 2009-12-15.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 13. ^ "Undertrials must get right to vote: Election Commission – Times Of India" (në anglisht). The Times of India. 23 nëntor 2009. Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2012. Marrë më 18 tetor 2011.
 14. ^ Exclusive: Chawla accepted funds for private trusts[lidhje e vdekur]
 15. ^ "The Tribune, Chandigarh, India – Nation". The Tribune (në anglisht). India. Marrë më 18 tetor 2011.
 16. ^ "The Hindu : National : Navin Chawla denies any conflict of interest, presents details of trust funding" (në anglisht). Hinduonnet.com. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2011. Marrë më 18 tetor 2011.
 17. ^ Express news service. "President rejects CEC advice, Navin Chawla stays" (në anglisht). Express India. Arkivuar nga origjinali më 2 tetor 2012. Marrë më 18 tetor 2011.
 18. ^ "National: Navin Chawla case: BJP withdraws petition in Supreme Court". The Hindu (në anglisht). India. 8 gusht 2007. Arkivuar nga origjinali më 24 dhjetor 2011. Marrë më 18 tetor 2011.
 19. ^ "Chawla's loo breaks led to Cong phone calls: CEC" (në anglisht). Rediff.com. Marrë më 18 tetor 2011.
 20. ^ "CEC accuses Chawla of siding with one party – Economic Times" (në anglisht). Economictimes.indiatimes.com. 1 shkurt 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 21. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2008. Marrë më 2011-02-02.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 22. ^ Balaji, J. (22 prill 2009). "Navin Chawla takes over as CEC". The Hindu (në anglisht). Vëll. 132 no. 95. Chennai, India. fq. 1. Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2009. Marrë më 23 prill 2009.
 23. ^ Rajasthan Patrika 28.01.10
 24. ^ Dainik Bhaskar 28.01.10
 25. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2013. Marrë më 2013-05-27.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 26. ^ "Unfair to impute motives to CEC – Rediff.com India News" (në anglisht). In.rediff.com. 2 shkurt 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 27. ^ "Transcending bounds of honesty | Pakistan | News | Newspaper | Daily | English | Online" (në anglisht). Nation.com.pk. 7 prill 2009. Arkivuar nga origjinali më 10 prill 2009. Marrë më 18 tetor 2011.
 28. ^ "House rocked over proposed ordinance – Times of India" (në anglisht). The Times of India. 22 mars 2006. Arkivuar nga origjinali më 11 gusht 2011. Marrë më 18 tetor 2011.
 29. ^ pg.165 Political mobilisation and democracy in India: states of emergency By Vernon Hewitt, Vernon Marston Hewitt
 30. ^ Muggeridge, Malcolm. "Mother Teresa (9781852309114): Navin Chawla: Books" (në anglisht). Amazon.com. Marrë më 18 tetor 2011.


Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]