Nelson Çabej

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nelson R. Çabej
U lind në(1939-11-17)nëntor 17, 1939
KombësiaShqiptar

Nelson R. Çabej (Lindur më 17 nëntor, 1939.Gjirokastër, Shqiperi) eshte nje biolog dhe autor.

Arsimimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1961 U diplomua nga Fakulteti i Veterinarise në Tiranë 1976 U diplomua inxhinier kimistUniversitetin e Tiranës 1985 Mbrojti doktoratënfushën e biologjiseFakultetin e Shkencave të Natyrës të Universtetit të Tiranës.


Punësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punoi si mjek veteriner (1961-1966 dhe 1975-1980), si imunolog (1970-1975), si redaktor librash dhe si lektor i biologjisë së përgjithshmeFakultetin e Mjekësisë të Universtitetit të Tiranës (1980–1990). Tani jeton me familjen e tij në Niu Xhersi (SHBA).

Kërkimet e tij të shumanëshme përfshijnë fusha nga më të ndryshmet e shkencës, nga biologjia e aplikuar (epizootologji), në biologjinë molekulare eksperimentale dhe imunologjinë, gjenetikën, teorinë e evolucionit, zhvillimin embryonal, dhe epigjenetikën deri te historia e Shqipërisë, historia e shkencës, gjuhësia, filozofia, gazetaria dhe përkthimi i kryeveprave klasikebiologjisë. Gjatë karierës së tij të gjatë shkencore Nelson Çabej ka botuar mbi 100 artikuj dhe 20 libra në gjuhët shqip dhe anglisht.

Kontributet e tij më të rëndësishme kërkimore janë në fushën e biologjisë evolucionare, sidomos teoria e tij lidhur me rolin e sistemit nervor në evolucionin e botës së kafshëve. Kjo teori, që është vlerësuar pozitivisht në revista të verifikuara (peer-revieëed), si Developmental Dynamics dhe Developmental Biology, është zhvilluar në katër libra të botuara nga Shtëpia më e madhe botuese e botimeve akademike në botë, Elsevier/Academic Press: “The Epigenetic Principles of Evolution” (2012) (ribotuar në vitin 2019), “Building the most Complex Structure on Earth” (2013), “Epigenetic Mechanisms of the Cambrian Explosion (2020) dhe “Inductive Brain in Development and Evolution” (2021) (në shtyp).

Artikuj të zgjedhur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cabej, Nelson R. (janar 2011). "Neural control of gene recruitment in metazoans". Developmental Dynamics. 240 (1): 1–8. doi:10.1002/dvdy.22505. PMID 21117148. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:Open access
 • Cabej, Nelson R. (shtator 2014). "On the origin of information in epigenetic structures in metazoans". Medical Hypotheses. 83 (3): 378–86. doi:10.1016/j.mehy.2014.06.016. PMID 25037317. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) - in the controversial and non-peer reviewed Medical Hypotheses}}
 • Cabej, Nelson R. (2020). "A neural mechanism of nuclear receptor expression and regionalization". Developmental Dynamics. 249 (10): 1172–1181. doi:10.1002/dvdy.195. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cabej, Nelson R. "A mechanism of inheritance of acquired traits in animals". Developmental Biology. 475: 106–117. doi:10.1016j.mehy.2021.03.004. PMID 25037317. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |doi= (Ndihmë!)
 • "Rreth pikëpamjeve që kundërshtojnë autoktoninë e shqiptarëve". Studime Historike. 3: 125–147. 1987.

Libra të zgjedhur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjenetika [Genetics]. Tirana. 1979. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja) (coauthored with B. Shehu)
 • Nga historia e zhvillimit të shkencës shqiptare [From the history of the development of Albanian science]. 8 Nëntori. 1980.
 • Mbi Natyrën e Jetës [On the Nature of Life]. Tirana. 1984. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Njohja Shkencore dhe Biologjia e Sotme [Scientific Knowledge and the Modern Biology]. Tirana. 1987. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Probleme Filozofike të Biologjisë [Philosophical Problems of Biology]. Tirana. 1988. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Neural control of development: The epigenelic theory of heredity. Dumont, N.J.: Albanet. 2004. ISBN 9780971074668. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Epigenetic principles of evolution. London: Elsevier. 2012. ISBN 9780124158313. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Building the Most Complex Structure on Earth An Epigenetic Narrative of Development and Evolution of Animals. Burlington: Elsevier Science. 2013. ISBN 9780124017290. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ilirët që mbijetuan : (Përgjigje simpoziumit "Ilirët dhe Shqiptarët" të Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve). Fan Noli. 2013. ISBN 9789928165343.
 • Vazhdimësi iliro-shqiptare në emrat e vendeve. Tirana: Fan Noli. 2014. ISBN 9789928165688.
 • Në gjurmët e perëndive dhe mitologjemave ilire [In the footsteps of Illyrian gods and mythologies]. Tirana: Fan Noli. 2014. ISBN 9789928165671.
 • Epirotes: Albanians of Antiquity. New Jersey: Albanet Publishing. 2016. ISBN 9781944788896. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Prejardhja dhe Formimi i Popullit Shqiptar I [Origin and Formation of the Albanian People]. Tirana: Fan Noli. 2017. ISBN 9789928203953.
 • Epigenetic Principles of Evolution (2nd ed.). London-San Diego-Cambridge,MA: Academic Press. 2019. ISBN 9780128140673. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Epigenetic Mechanisms of the Cambrian Explosion. London-San Diego-Cambridge,MA: Academic Press. 2020. ISBN 9780128143117. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Përkthime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Darwin, C. (1859) The Origin of Species. Translated from the English original (1859) publication into Albanian.
 • Mendel, G. (1865). Versuche über Pflanzenhybriden. Translated from the German original, with an introduction for the Albanian readership
 • Autochthonie der Albaner in der deurschen Forschung. A compilation of selected pieces from 12 German historians and linguists of the last three centuries about the autochthony and the Illyrian origins of Albanians. Translated from German. With an introduction for the Albanian readership.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]