Nezim Halilović

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nezim Halilović
Lindi më 15 mars 1965
Vendlindja Stop, Rogatice, Republika Federale Jugosllave

Myderrizi Nezim Halilović (lindur më 15 mars 1965) është një imam boshnjak, hatib, ish-komandant i luftës së Bosnies, drejtor i Vakufeve dhe shef i zyrës së haxhit në Rijasetin e Bashkësisë Islame të Bosnie-Hercegovinës.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nezim Halilović u diplomua në Medresenë Gazi Husrev-begSarajevë më1983. Pas përfundimit të shërbimit ushtarak, u regjistrua në Universitetin Al-Az'harKajro, ku u diplomua më 1991 në Fakultetin e Gjuhës Arabe - Departamenti i Letërsisë Arabe. Në gusht 1991, ai u emërua imam i xhamisë së Repovacit në Konjic dhe nga janari 1992 deri në shtator 1997 ai shërbeu si kryeimam në Konjic. Gjatë luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, ai ishte komandant i "DIC Muderris" dhe komandant i Brigadës së IV të Lavdishme Myslimane . Ai u plagos dy herë dhe u dekorua me nderimet e luftës: Zambaku i Artë dhe "Stema me shpata" e artë. Ai u demobilizua në gusht 1996 me kërkesë të tij, me gradën kolonel. Nga shtatori 1997 deri në dhjetor 2008, ai ishte drejtor i Drejtorisë Vakufeve në Sarajevë, dhe në të njëjtën kohë ai ishte një anëtar i Rijasetit të Komunitetit Mysliman në Bosnjë dhe Hercegovinë. Në periudhën 1998-2002 ai qe anëtar i bordit kryesor të Partisë së Veprimit Demokratik. Ai ishte anëtar i Parlamentit të Bosnje dhe Herzegovinës në periudhën nga 1997 në 1999. Ai aktualisht është kreu i zyrës për Haxh të Rijasetit të Bashkësisë Islame në Bosnjë dhe Hercegovinë, si dhe hatib i xhamisë "Mbreti Fahd" në Sarajevë që nga shtatori 2000.

E ka quajtur Ivo Andrić "ideolog çetnik" dhe ka bërë thirrje për "mallkimin e Allahut mbi kriminelët dhe ndihmësit e tyre, për lobistët kundër rezolutës së Srebrenicës" dhe për lutjen që "Allahu të shkatërrojë qeverinë e tyre kriminale dhe të dhunshme dhe të shkatërrojë ata dhe familjet e tyre, t'i poshtërojë ata dhe t'u zhdukë çdo gjurmë të tyre në Tokë". Shquhet për evokimin e padisë kundrejt genocideve të bëra nga Serbia ndaj boshnjakëve.[1]

Ai është i martuar dhe baba i katër fëmijëve: dy vajza dhe dy djem.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Imami i Sarajevës kërkon paditjen e Serbisë për gjenocid". arbresh.info. 6 shkurt 2017.