Jump to content

Ngushtica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ngushtica e Gjibraltarit

Një ngushticë është një formë toke që lidh dy dete ose dy pellgje ujore. Ndërsa forma e tokës në përgjithësi ngushton rrjedhën, uji sipërfaqësor ende rrjedh, në pjesën më të madhe, në të njëjtën lartësi në të dy anët dhe përmes ngushticës në të dy drejtimet. Më së shpeshti, është një kanal në ngushtim e sipër që shtrihet midis dy masave tokësore . Disa ngushtica nuk janë të lundrueshme, për shembull sepse ato janë ose shumë të ngushta ose shumë të cekëta, ose për shkak të një shkëmbi ose arkipelagu të palundrueshëm. Ngushticat njihen gjithashtu si vendqëndrime për mbledhjen e sedimentit. Zakonisht, depozitat e madhësisë së rërës ndodhin në të dy daljet e kundërta të ngushticës, duke formuar erashka nënujore ose delta .

Ngushtica janë e anasjellta e istmeve . Kjo do të thotë që teksa një ngushticë shtrihet midis dy masave tokësore dhe lidh dy zona të mëdha të oqeanit, një istëm shtrihet midis dy zonave të oqeanit dhe lidh dy masa të mëdha tokësore.

Disa ngushtica kanë potencialin për të gjeneruar fuqi të konsiderueshme baticore duke përdorur turbinat e rrjedhës së baticës . Baticat janë më të parashikueshme se fuqia e valës ose era . Pentland Firth (një ngushticë) mund të jetë në gjendje të gjenerojë 10 GW . [1] Cook Strait në Zelandën e Re mund të jetë në gjendje të gjenerojë 5.6 GW [2] edhe pse energjia totale e disponueshme në rrjedhë është 15 GW. [3]

  1. ^ "Marine Briefing" (December 2006) Scottish Renewables Forum. Glasgow.
  2. ^ "The Energetics of Large Tidal Turbine Arrays, Ross Vennell, 2012, preprint submitted to Royal Society, 2011."
  3. ^ "Estimating the power potential of tidal currents and the impact of power extraction on flow speeds. Ross Vennell, 2011" doi:10.1016/j.renene.2011.05.011