Nous les amoureux

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

" Nous les amoureux " ( shqiptimi frëngjisht: [nu lez‿amuʁø] ; "Ne,të dashuruarit") ishte kënga fituese e Eurovizionit 1961, e performuar në frëngjisht për Luksemburgun nga këngëtari francez Jean-Claude Pascal .

Kënga u interpretua e 14-ta në natë (pas Dario Campeotto të Danimarkës me " Angelique " dhe para The Allisons të Mbretërisë së Bashkuar me " Are You Sure? " ). Në mbyllje të votimit, kënga kishte marrë 31 pikë, duke e vendosur atë të parën në një fushë prej 16 këngësh dhe duke ndihmuar kështu Luksemburgun të arrinte arritjen e rrallë të kalimit nga i fundit tek i pari në vite të njëpasnjëshme.

Kënga tregon historinë e një dashurie të penguar mes këngëtarit dhe të dashurit/ës të tij ("ata do të donin të na ndanin, do të donin të na pengonin / të ishim të lumtur"). Fjalët e tekstit vazhdojnë se si lidhja refuzohet nga të tjerët, por më në fund do të jetë e mundur ("por do të vijë koha. [...] dhe unë do të jem në gjendje të të dua pa folur askush në qytet për të. [. . . ] [Zoti] na dha të drejtën për lumturi dhe gëzim." ). Më vonë, Pascal shpjegoi se kënga kishte të bënte me një marrëdhënie homoseksuale dhe vështirësitë me të cilat përballej. Meqenëse kjo temë do të ishte konsideruar e diskutueshme në fillim të viteve 1960, fjalët janë të paqarta dhe nuk i referohen gjinisë së të dashuruarve. Kjo mundësoi fshehjen e mesazhit të vërtetë, i cili nuk u kuptua në këtë mënyrë nga publiku i gjerë në atë kohë. [1]

Për shkak të tejkalimit të kohës së regjistrimit, rikëndimi i fituesit nuk u shfaq në MB. Mbulimi i Mbretërisë së Bashkuar përfundoi pak pasi votimi kishte përfunduar dhe kënga fituese u shpall.

Kënga u pasua si fituese e konkursit në 1962 nga Isabelle Aubret duke kënduar " Un premier amour " për Francën . Ai u pasua si përfaqësues i Luksemburgut atë vit nga Camillo Felgen me " Petit bonhomme ".

Kënga u shfaq gjithashtu në Sezonin 2, Episodi 6 i A Very Secret Service .

  1. ^ "" Nous les amoureux " de Jean-Claude Pascal, une chanson qui annonce la révolution du mouvement gay..." La Première (në frëngjisht). 2019-05-16. Marrë më 2020-05-03.