Jump to content

Mbretëria e Bashkuar në Festivalin Evropian të Këngës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbretëria e Bashkuar
Flag
Televizioni transmetuesBBC
Eventi përzgjedhës
Finale kombëtare
 • Festival of British Popular Songs
 • 1957
 • A Song for Europe
 • 1959–1963
 • 1964–1975 (këngë)
 • 1976–1991
 • 1992–1994 (këngë)
 • 1995
 • 2000–2003
 • The Great British Song Contest
 • 1996–1999
 • Eurovision: Making Your Mind Up
 • 2004–2007
 • Eurovision: Your Decision
 • 2008
 • Eurovision: Your Country Needs You
 • 2009–2010 (artist)
 • Eurovision: You Decide
 • 2016–2019
Përzgjedhje e brendshme
 • 1964–1975 (artist)
 • 1992–1994 (artist)
 • 2009–2010 (këngë)
 • 2011–2015
 • 2020–2021
Paraqitjet
Paraqitjet62
Paraqitja e parë1957
Rezultatet më të mira1st: 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
Rezutatet jo të mira2003
Link
Faqja zyrtare: Mbretëria e Bashkuar në Eurovizion

Mbretëria e Bashkuar ka marrë pjesë në Festivalin Evropian të Këngës 62 herë. Së pari mori pjesë në konkursin e dytë më 1957 dhe ka hyrë çdo vit që nga viti 1959. Së bashku me Suedinë dhe Holandën, Mbretëria e Bashkuar është një nga tri vendet me fitore në Eurovision në katër dekada të ndryshme. Është një nga kombet "Big 5", së bashku me Francën, Gjermaninë, Italinë dhe Spanjën, të cilët automatikisht parakualifikohen për në finale çdo vit pasi janë kontribuesit më të mëdhenj financiarë në Bashkimin Evropian të Transmetimeve (EBU). Transmetuesi publik britanik, BBC, transmeton ngjarjen dhe organizon përzgjedhjen kombëtare për të zgjedhur hyrjen. Mbretëria e Bashkuar ka fituar në Konkursin e Këngës Eurovision pesë herë (më pak se vetëm Republika e Irlandës dhe Suedisë) dhe ka përfunduar si nënkampione në një rekord pesëmbëdhjetë raste. Ai gjithashtu ka luajtur nikoqir të tetë konkurseve, më shumë se çdo vend tjetër, me BBC që prodhon programin në Londër katër herë ( 1960, 1963, 1968 dhe 1977 ) dhe një herë në Edinburg ( 1972 ), Brighton ( 1974 ), Harrogate ( 1982 ) dhe Birmingham ( 1998 ).

Pesë fituesit e Mbretërisë së Bashkuar janë Sandie Shaw me këngën " Puppet on a String " ( 1967 ), Lulu me " Boom Bang-a-Bang " ( 1969 lidhur), Brotherhood of Man me " Save Your Kisses for Me " ( 1976 ), Bucks Fizz me " Making Your Mind Up " ( 1981 ) dhe Katrina and the Waves me " Love, Shine a Light " ( 1997 ). Pesëmbëdhjetë përfundimet e vendit të dytë në Mbretërinë e Bashkuar u arritën nga Pearl Carr & Teddy Johnson ( 1959 ), Bryan Johnson ( 1960 ), The Allisons ( 1961 ), Matt Monro ( 1964 ), Kathy Kirby ( 1965 ), Cliff Richard ( 1968 ), Mary Hopkin ( 1970 ), Kërkuesit e rinj ( 1972 ), Hijet ( 1975 ), Lynsey de Paul dhe Mike Moran ( 1977 ), Scott Fitzgerald ( 1988 ), Raporti drejtpërdrejt ( 1989 ), Michael Ball ( 1992 ), Sonia ( 1993 ) dhe Imaani ( 1998 ).

Më poshtë është një listë e të gjitha këngëve dhe interpretuesve të tyre përkatës që kanë përfaqësuar Mbretërinë e Bashkuar në konkurs:[1]

Treguesi i tabelës
1
Fitues
2
Vendi i dytë
3
Vendi i tretë
Vendi i fundit
X
Festivali u anulua
Viti Artist Kënga Gjuha Finale Pikë Gjysmëfinale Pikë
Patricia Bredin "All" Anglisht 7 6 No semi-finals
Pearl Carr & Teddy Johnson "Sing, Little Birdie" Anglisht 2 16
Bryan Johnson "Looking High, High, High" Anglisht 2 25
The Allisons "Are You Sure?" Anglisht 2 24
Ronnie Carroll "Ring-A-Ding Girl" Anglisht 4 10
Ronnie Carroll "Say Wonderful Things" Anglisht 4 28
Matt Monro "I Love the Little Things" Anglisht 2 17
Kathy Kirby "I Belong" Anglisht 2 26
Kenneth McKellar "A Man Without Love" Anglisht 9 8
Sandie Shaw "Puppet on a String" Anglisht 1 47
Cliff Richard "Congratulations" Anglisht 2 28
Lulu "Boom Bang-a-Bang" Anglisht 1 18
Mary Hopkin "Knock, Knock Who's There?" Anglisht 2 26
Clodagh Rodgers "Jack in the Box" Anglisht 4 98
The New Seekers "Beg, Steal or Borrow" Anglisht 2 114
Cliff Richard "Power to All Our Friends" Anglisht 3 123
Olivia Newton-John "Long Live Love" Anglisht 4 14
The Shadows "Let Me Be the One" Anglisht 2 138
Brotherhood of Man "Save Your Kisses for Me" Anglisht 1 164
Lynsey de Paul & Mike Moran "Rock Bottom" Anglisht 2 121
Co-Co "The Bad Old Days" Anglisht 11 61
Black Lace "Mary Ann" Anglisht 7 73
Prima Donna "Love Enough for Two" Anglisht 3 106
Bucks Fizz "Making Your Mind Up" Anglisht 1 136
Bardo "One Step Further" Anglisht 7 76
Sweet Dreams "I'm Never Giving Up" Anglisht 6 79
Belle and the Devotions "Love Games" Anglisht 7 63
Vikki "Love Is" Anglisht 4 100
Ryder "Runner in the Night" Anglisht 7 72
Rikki "Only the Light" Anglisht 13 47
Scott Fitzgerald "Go" Anglisht 2 136
Live Report "Why Do I Always Get it Wrong?" Anglisht 2 130
Emma "Give a Little Love Back to the World" Anglisht 6 87
Samantha Janus "A Message to Your Heart" Anglisht 10 47
Michael Ball "One Step Out of Time" Anglisht 2 139
Sonia "Better the Devil You Know" Anglisht 2 164 Kvalifikacija za Millstreet
Frances Ruffelle "Lonely Symphony (We Will Be Free)" Anglisht 10 63 No semi-finals
Love City Groove "Love City Groove" Anglisht 10 76
Gina G "Ooh Aah... Just a Little Bit" Anglisht 8 77 3 153
Katrina and the Waves "Love Shine a Light" Anglisht 1 227 No semi-finals
Imaani "Where Are You?" Anglisht 2 166
Precious "Say It Again" Anglisht 12 38
Nicki French "Don't Play That Song Again" Anglisht 16 28
Lindsay "No Dream Impossible" Anglisht 15 28
Jessica Garlick "Come Back" Anglisht 3 111
Jemini "Cry Baby" Anglisht 26 ◁ 0
James Fox "Hold Onto Our Love" Anglisht 16 29 Member of the "Big 4"
Javine Hylton "Touch My Fire" Anglisht 22 18
Daz Sampson "Teenage Life" Anglisht 19 25
Scooch "Flying the Flag (for You)" Anglisht 22 19
Andy Abraham "Even If" Anglisht 25 ◁ 14
Jade Ewen "It's My Time" Anglisht 5 173
Josh Dubovie "That Sounds Good to Me" Anglisht 25 ◁ 10
Blue "I Can" Anglisht 11 100 Member of the "Big 5"
Engelbert Humperdinck "Love Will Set You Free" Anglisht 25 12
Bonnie Tyler "Believe in Me" Anglisht 19 23
Molly "Children of the Universe" Anglisht 17 40
Electro Velvet "Still in Love with You" Anglisht 24 5
Joe and Jake "You're Not Alone" Anglisht 24 62
Lucie Jones "Never Give Up on You" Anglisht 15 111
SuRie "Storm" Anglisht 24 48
Michael Rice "Bigger than Us" Anglisht 26 ◁ 11
James Newman "My Last Breath" Anglisht Festivali u anulua
James Newman Anglisht Member of the "Big 5"
Viti Vendndodhja Vendi i ngjarjes Prezantuesit
1960 Londra Salla e Festivalit Mbretëror Katie Boyle
1963 Londra Qendra Televizive BBC Katie Boyle
1968 Londra Royal Albert Hall Katie Boyle
1972 Edinburg Usher Hall Moira Shearer
1974 Brighton Brighton Dome Katie Boyle
1977 Londra Qendra e Konferencave Wembley Angela Rippon
1982 Harrogate Qendra Ndërkombëtare Harrogate Jan Leeming
1998 Birmingham Arena e Brendshme Kombëtare Terry Wogan dhe Ulrika Jonsson
 1. ^ "United Kingdom in the Eurovision Song Contest". eurovision.tv (në anglisht). Marrë më 19 shkurt 2019.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)