Festivali Evropian i Këngës 2009

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Për fëmijët shiko Festivali Evropian i Këngës Për Fëmijë 2009

Festivali Evropian i Këngës 2009

'
Festivali Evropian i kenges 2009 logo.png
Gjysmëfinalja e parë 12 maj 2009
Gjysmëfinalja e dytë 14 maj 2009
Finalja 16 maj 2009
Prezantues(it) Gjysëm-Finale :
Natalia Vodianova
Andrey Malahov
Finale:
Ivan Urgant
Alsou
Kryetari Andrey Boltenko
Televizioni transmetues Flag of Russia.svg C1R
Vendi Olympic Indoor Arena, Stadiumi Olimpik në Moskë, Rusi.
Kënga fituese Norvegjia Norvegjia
Alexander Rybak-Fairytale.
Sistemi votues
Ç'do shtet votoi këngët e preferuara nga 1-12 pikë. 12 pikë për këngën e preferuar dhe më të votuar. 40 shtete votuan në anë të publikut ndërsa 2 shtete votuan vetëm me juri. Njëra nga këto shtete ishte Shqipëria dhe Norvegjia. Shumë shtete votuan 50%50 por edhe shumica me 100% publik.
Flag of Albania.svg Shqipëria
Shqipëria zgjodhi hyrjen nga Festivali i 47-të i Këngës në RTSH, të cilën e fitoi Kejsi Tola me këngën Më merr në ëndërr, kënga u përkthye në 18 mars, 2009Gjuhën angleze, kënga mori titullin Carry me in your dreams. Shqipëria përfundoi rezutate të mira në gjysëm-finale duke dalur e 7-ta me 73 pikë. Në finalen e madhe Shqipëria mori vendin e 17-të me 48 pikë. Numri i shteteve që votuan Shqipërinë në Finale ishin gjithesj 10.
Numri i pjesëmarrësve 42
Vendet debutuese Asnjë
Vendet e kthyera Sllovakia Sllovakia
Vendet e larguara San Marino San Marino
Gjeorgjia Gjeorgjia
Pa pikë Republika Çeke Republika Çeke
Akti ndërkohor Ensembli Alexandrov, t.A.T.u , Ensembli Igor Moiseyev, Vallëzime Folk nga tradita të ndryshme, Fruerza Bruta.
Festivali Evropian i Këngës 2009
◄2008        2010►

Festivali Evropian i Këngës 2009 ose Eurovizioni 2009 ishte edicioni i 54-të me radhë dhe u mbajt me 12 maj (gjysmëfinalja e parë), 14 maj (gjysmëfinalja e dytë)[1] dhe 16 maj të vitit 2009 (finalja) në Moskë, Rusi[2]. Rusia fiton të drejtën për ta drejtuar Festivali Evropian të Këngës 2009 pasi korri fitore edicionin e kaluar që u mbajt në Beograd, Serbi dhe ku Rusia u përfaqësua nga Dima Bilan cili këndojë këngën Belive.[3] Andaj ky edicion i Festivalit Evropian të Këngës për herë të parë mbahet në Rusi.

Nga ndryshimet e fundit është dëgjuar se sistemi votues është ndërruar. Me rastin e një takimi u vendos që juria të jetë pjesëmarrëse në votim. Saj përket konkursit deri më tani pjesëmarrjen e kanë konfirmuar 42 shtete, përderisa Republika e Kosovës ka publikuar interesimin për pjesëmarrje në Festivali Evropian të Këngës 2009 dhe nuk është pranuar, Sllovakia është shtet i cili ka shprehur një interesim për rikthim në këtë festival, gjë që e ka arritur. Kurse të tërhequr konsiderohen San Marino dhe Gjeorgjia.

Vendi

Konkursi Evropian u mbajt në Rusi, më saktësisht në arenën: Olympic Indoor Arena në Moskë.

Vladimir Putin , Kryeministër i Rusisë u shpreh se Festivali Evropian i Këngës 2009 do të mbahej në Moskë, gjithashtu European Broadcasting Union (EBU) ka konfirmuar lajmin,[4][4][5][6] por ky u bë edhe një pjesë e propozimit nga ana e televizionit publik Rus - C1R (Channel One Russia) që konkursi të mbahet në Stadiumin Olimpik[4] në Moskë[4][7]

Të premten më 30 janar u hodh shorti se cili shtet i takon cilës gjysmëfinale. Përcaktimi u bë sipas sistemit të vitit të kaluar. Sipas konkursit të kaluar, Festivali Evropian i Këngës 2008, sistemi i shpërndarjes së shteteve nëpër gjysmëfinale është bërë sipas ndarjes së shteteve nëpër 6 grupime në bazë të shtrirjes së shteteve. Kjo është bërë për arsye që të pengoheshin shtetet që votonin njëra-tjetrën. Kështu ndaheshin ato shtete dhe vetëm shtetet pjesëmarrëse kishin të drejtën e votimit. Ndarja e shteteve do bëhet nga ´´Katërshja e Madhe´´ Britania e Madhe, Spanja, Franca, Gjermania, dhe shteti zotërues Rusia.

Pamja vizuale

Në ditën kur u bë ndarja e shteteve, se cili shtet i takoj cilës gjysmëfinale u prezantua edhe Logoja (Stema) e Festivalit Evropian të Këngës 2009. Stema është bazuar në Zogun e Fantazisë e cila përmban të gjitha ngjyrat. Kjo është hera e parë që këtë vit s'kishte këtë parulla qysh nga viti 2001 ku ky Festival u mbajt në Kopenhagë të Danimarkës. John Casey ishte dizajnuesi i skenes së Eurovisionit 2009 në Rusi. Ai shumë herë kishte punua me ruset duke bërë dizajne për skenat Ruse. Ai ishte edhe dizajnuesi i skenes së Eurovisionit 1997 që u mbajt ne Dublin, Irlandë.

Formati

Diskutimi për formatin e Eurovizionit 2009 mori vend në Athinë në qershor të vitit 2008. Aty u propozua që shtetet që deri më tani u konsideruan si Katërshja e madhe apo (Big Four) që përbëjnë: Mbretërinë e Bashkuar, Gjermaninë, Spanjën dhe Francën e të cilat deri më tani posedonin të drejtën automatike të futjes direkt në finale, të humbin të drejtën e kualifikimit për në finalen e Evrovizionit 2009.[8] Sido që të jetë Katërshja e madhe do vazhdon të jetë pjesë automatikale e Finalës 2009.[9]

Votimi

50% Juria dhe 50% Televotuesit. Duke iu përgjigjur disa televizioneve publike EBU konfirmoj që sistemi votues i vitit 2009 do të ndryshonte. Është konfirmuar se në Finale Fituesi do të zgjidhej duke kombinuar 50% të televotuesve dhe 50% të jurisë.[10] Ndryshim ka pësuar edhe votimi i kualifikuesve nga gjysmëfinalistët. Metoda e përzgjedhjes së kualifikuesve nga gjysmëfinalet ishte jetë kryesisht e njëjtë me sistemin e vitit të kaluar. 9 Shtete u zgjodhën në bazë të televotuesve kurse shteti i dhjetë do vijë nga Juria.[11] Gjatë përfundimit të mbrëmjës, shtetet dhanë votat e tyre radhazi në këtë mënyrë:

Nr. Shteti Nr. Shteti
1 Flag of Spain.svg Spanja 22 Flag of Slovakia.svg Sllovakia
2 Flag of Belgium.svg Belgjika 23 Flag of Greece.svg Greqia
3 Flag of Belarus.svg Bjellorusia 24 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnja dhe Hercegovina
4 Flag of Malta.svg Malta 25 Flag of Ukraine.svg Ukraina
5 Flag of Germany.svg Gjermania 26 Flag of Turkey.svg Turqia
6 Flag of the Czech Republic.svg Republika Çeke 27 Flag of Albania.svg Shqipëria
7 Flag of Sweden.svg Suedia 28 Flag of Serbia.svg Serbia
8 Flag of Iceland.svg Islanda 29 Flag of Cyprus.svg Qipro
9 Flag of France.svg Franca 30 Flag of Poland.svg Polonia
10 Flag of Israel.svg Izraeli 31 Flag of the Netherlands.svg Holanda
11 Flag of Russia.svg Rusia 32 Flag of Estonia.svg Estonia
12 Flag of Latvia.svg Letonia 33 Flag of Croatia.svg Kroacia
13 Flag of Montenegro.svg Mali i zi 34 Flag of Portugal.svg Portugalia
14 Flag of Andorra.svg Andorra 35 Flag of Romania.svg Romania
15 Flag of Finland.svg Finlanda 36 Flag of Ireland.svg Irlanda
16 Flag of Switzerland.svg Zvicra 37 Flag of Denmark.svg Danimarka
17 Flag of Norway.svg Norvegjia 38 Flag of Moldova.svg Moldavia
18 Flag of Bulgaria.svg Bullgaria 39 Flag of Slovenia.svg Sllovenia
19 Flag of Lithuania.svg Lituania 40 Flag of Armenia.svg Armenia
20 Flag of the United Kingdom.svg Britania e Madhe 41 Flag of Hungary.svg Hungaria
21 Flag of North Macedonia.svg Maqedonia 42 Flag of Azerbaijan.svg Azerbajxhani

Ndarja e shteteve sipas shtrirjes

Pot 1 Pot 2 Pot 3
Pot 4 Pot 5 Pot 6

Shtetet pjesëmarrëse

Ndarja apo klasifikimi i shteteve sipas shtrirjes u bë kështu; Shtetet dhe flamujtë e Europës të paraqitur në hartë.

Numri i shteteve të cilat e kanë bërë konfirmimin e tyre që do marrin pjesë në Festivalin Europian të Këngës 2009 është 42. Sllovakia është shtet i cili ka konfirmuar rikthimin e saj pas 11 viteve të terhequr, kurse Gjeorgjia pasi një herë ka konstatuar tërheqjen e saj nga Festivali Europian për shkak të konfliktit dhe luftës së Osetisë 2008 në pjesën veriore të Gjeorgjisë në menyre qe te nderpresë të gjitha marrvdheniet politike me ketë shtet ajo u inspirua për rikthim pas fitores së tyre në Festivalin Europian të Këngës për Fëmijë 2008 ku nga Rusia mori 12 pikë (pikët maksimale).Por, pasi që bëri përzgjedhjen e saj me Stefane & 3G with "We Don't Wanna Put In" EBU njoftoj Gjeorgjinë se kënga ishte e papranueshme ngase texti ishte shkruar në atë mënyrë që mund ta ngacmonte kryeministrin Rus Vladimir Putin. Gjeorgjia pati dy rrugë ose të ndryshonte këngën dhe përzgjedhjen ose të mos merrte fare pjesë në Eurovisionin 2009. Gjeorgjia zgjodhi terheqjen e saj. Këto janë shtetet e konfirmuara të cilat duhët të kalojnë nëpër gjysmëfinale.

San Marino konfirmoj tërhiqjen e saj nga Festivali duke u arsyetuar se vitin e kaluar edhe ndonse për herë të parë mirrnin pjesë, në gjysmëfinale mbeten me rezultate mjaftë të këqija duke u renditur në vendin e fundit me vetëm 5 pikë. Kurse më vonë San Marino konstatoj edhe se kushtet financiale mjaftë të dobëta nuk i mundësuan pjesëmarrjen e tyre.

Rezultatet

Gjysmëfinalja e parë

Shtetet në vazhdim i përkasin Gjysmë-Finales së parë. Me 30 janar 2009 u bë ndarja e shteteve nëpër Gjysmë-Finale kurse me 16 mars 2009 u bë radhitja e shteteve nëpër poozicioneve përmes sistemit të shortit.

Gjysmë-Finalja e parë

 • U mbajt më 12 maj 2009.
 • Nëntë shtetet më të votuara fituan të drejtën e hyrjes në Finale.
 • Juria përzgjodhi se cili do të ishte shteti i dhjetë që do të hynte në Finale.
 • Në këtë Gjysmë-Finale nga katërshja e madhe votuan vetëm Britania e Madhe, Gjermania dhe Spanja.
Nr. Shteti Gjuha Këngëtari/ja Kënga Përkthimi në shqip Vendi Pikët
1 Mali i Zi Mali i Zi Angleze[12][13][14] Andrea Demirovic[12][13][14] "Just Get Out of My Life"[12][13][14] Vetëm ik nga jeta ime 11 44
2 Republika Çeke Republika Çeke Angleze Gispy.cz[15][16] "Aven Romale" Eja në Gipsies 18 0
3 Belgjika Belgjika Angleze Patrick Ouchène[17][18][19] "Copycat"[18][19] Mace kopjuese 17 1
4 Bjellorusia Bjellorusia Angleze[20] Petr Elfimov[20][21] "Eyes that never lie"[20][21] Sytë që kurrë nuk gënjejnë 13 25
5 Suedia Suedia Angleze
Frënge
Malena Ernman "La Voix" Zëri 4 105
6 Armenia Armenia Angleze
Armene[22][23]
Inga & Anush[22][24] "Nor Par " [22][24] Vallëzim i ri (Jan Jan) 5 99
7 Andora Andorra Angleze
Katalane[25][26]
Susanne Georgi[27][28] "La teva decisió"[27][28] Vëndimi yt 15 8
8 Zvicra Zvicra Angleze Lovebugs[29][30] "The Highest Heights" Më e larta prej të lartave 14 15
9 Turqia Turqia Angleze[31] Hadise Açikgöz[32][33][34] "Düm Tek Tek"[35][36] - 2 172
10 Izraeli Izraeli Angleze
Hebraike
Arabe[37]
Noa dhe Mira Awad[38][39] "There must be another way Duhët të jetë një rrugë tjetër 7 75
11 Bullgaria Bullgaria Angleze Krassimir Avramov[40] "Illusion"[40] Iluzion 16 7
12 Islanda Islanda Angleze [41][42][43] Jóhanna Guðrún Jónsdóttir[41][42][43] "Is It True ?" [41][42][43] A është e vërtetë ? 1 174
13 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut Maqedone Next Time "Nešto što kje ostane" Diqka që do të mbetët 10 45
14 Rumania Rumania Angleze[44][45] Elena Gheorghe[44][45] "The Balkan girls"[44][45] Vashat e Ballkanit 9 67
15 Finlanda Finlanda Angleze[46][47][48] Waldo´s People[46][47][48] "Lose Control"[46][47][48] Humb Kontrollin 12 42
16 Portugalia Portugalia Portugeze[49] Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" Të gjitha rrugët e dashurisë 8 70
17 Malta Malta Angleze[50][51] Chiara[50][51] "What If We"[50][51] Çka nëse ne 6 86
18 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina Boshnjake[52] Regina[53][54] "Bistra Voda"[53][54] Ujë i kthjellët 3 125

Gjysmëfinalja e dytë

 • U mbajt me 14 maj 2009.
 • Nëntë shtetet më të votuara fituan të drejtën e hyrjes në Finale.
 • Juria përzgjodhi se cili do të ishte shteti i dhjetë që do të hynte në Finale.
 • Në këtë Gjysmë-Finale votuan vetëm Franca dhe Rusia.
Nr. Shteti Gjuha Artisti Kënga Përkthimi në shqip Vendi Pikët
1 Kroacia Kroacia Kroate Igor Cukrov feat. Andrea "Liepa Tena" Tena e bukur 13 33
2 Irlanda Irlanda Angleze Sinéad Mulvey dhe Black Daisy "Et Cetera" E të tjera (etj.) 11 52
3 Flag of Latvia.svg Letonia Ruse Intars Busulis "Probka" Bllokim trafiku 19 7
4 Serbia Serbia Serbe[55][56][57] Marko Kon dhe Milan Nikolić "Cipela" Këpucet 10 60
5 Polonia Polonia Angleze[58][59][60] Lidia Kopania[58][59][60] "I Don't Wanna Leave"[58][59][60] Nuk dua të lë 12 43
6 Norvegjia Norvegjia Angleze Alexander Rybak "Fairytale" Përrallë 1 201
7 Qipro Qipro Angleze[61] Christina Metaxa[62][63] "Firefly"[62][63] Xixellonjë 14 32
8 Sllovakia Sllovakia Sllovake[64] Kamil Mikulčík dhe Nela Pocisková "Leť tmou" Fluturim nëpër terr 18 8
9 Danimarka Danimarka Angleze[65][66] Niels Brinck[65][66] "Believe Again"[65][66] Beso përsëri 8 69
10 Flag of Slovenia.svg Sllovenia Angleze[67][68][69] Quartissimo feat. Martina majerle[67][68][69] "Love Symphony"[67][68][69] Simfonia e Dashurisë 16 14
11 Hungaria Hungaria Angleze Zoli Ádok "Dance With Me" Vallëzo me mua 15 16
12 Azerbajxhani Azerbajxhani Angleze[70] AySel dhe Arash[71][72] "Always"[73][74] Gjithmonë 2 180
13 Greqia Greqia Angleze[75] Sakis Rouvas[76][77] "This is our night" Kjo është nata jonë 4 110
14 Lituania Lituania Angleze
Ruse[78][79][80]
Sasha Son[78][79][80] "Love"[78][79][80] Dashuria 9 66
15 Moldavia Moldavia Angleze
Rumune[81][82][83]
"Nelly Ciobanu[81][82][83] Hora din Moldova"[81][82][83] Vallja e Moldavisë 5 106
16 Shqipëria Shqipëria Angleze[84] Kejsi Tola[85][86] "Carry me in your dreams"[85][86] Më merr në ëndërr 7 73
17 Ukraina Ukraina Angleze Svetlana Loboda "Be My Valentine!" (Anti-Crisis Girl) Bëhu dashuria ime 6 80
18 Estonia Estonia Estoneze Urban Symphony "Rändajad" Shtegtuesi 3 115
19 Holanda Holanda Angleze[87][88][89] De Toppers[90][91] "Shine"[87][88][89] Shkëlqej 17 11

Finalja

Finalja u mbajt me 16 maj 2009.

 • Katërshja e madhe: Britania e Madhe, Gjermania, Franca dhe Spanja u kualifikuan automatikisht ne Finale.
 • Shteti organizues, Rusia.
 • Nëntë shtetet që fituan më së shumti vota në Gjysmë-Finalen e parë.
 • Nëntë shtetet që fituan më së shumti vota në Gjysmë-Finalen e dytë.
 • Përzgjedhja e Jurisë nga të dy Gjysmë-Finalet.
Nr. Shteti Gjuha Artisti Kënga Domëthënia në Shqip Vendi Pikët
1 Lituania Lituania Angleze[78][79][80] Sasha Son[78][79][80] "Love"[78][79][80] Dashuria 23 23
2 Izraeli Izraeli Angleze,
Arabe dhe
Hebraike
[37]
Noa dhe Mira Awad[38][39] "There must be another way Duhët të jetë një rrugë tjetër 16 53
3 Franca Franca Frënge[92] Patricia Kaas[93][94] "Et s'il fallait le faire"[95][96] Dhe nëse ka qenë për tu arritur 8 107
4 Suedia Suedia Frënge
Angleze
Malena Ernman "La Voix" Zëri 21 33
5 Kroacia Kroacia Kroate Igor Cukrov feat. Andrea "Liepa Tena" Tena e bukur 18 45
6 Portugalia Portugalia Portugeze[49] Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" Të gjitha rrugët e dashurisë 15 57
7 Islanda Islanda Angleze[41][42][43] Jóhanna Guðrún Jónsdóttir[41][42][43] "Is It True ?" [41][42][43] A është e vërtetë ? 2 218
8 Greqia Greqia Angleze[75] Sakis Rouvas[76][77] "This is our night" Kjo është nata jonë 7 120
9 Armenia Armenia Angleze
Armene
[22][23]
Inga & Anush[22][24] "Nor Par " [22][24] Vallëzim i ri (Jan Jan) 10 92
10 Rusia Rusia Ruse
Ukrainase
Anastasiya Prykhodko "Mamo" Nënë 11 91
11 Azerbajxhani Azerbajxhani Angleze[70] AySel & Arash[71][72] "Always"[73][74] Gjithmonë 3 207
12 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina Boshnjake[52] Regina[53][54] "Bistra Voda"[53][54] Ujë i pastër 9 106
13 Moldavia Moldavia Rumune[81][82][83] "Nelly Ciobanu[81][82][83] Hora din Moldova"[81][82][83] Vallja e Moldavisë 14 69
14 Malta Malta Angleze[50][51] Chiara[50][51] "What If We"[50][51] Çka nëse ne? 22 31
15 Estonia Estonia Estoneze Urban Symphony "Rändajad" Shtegtuesi 6 129
16 Danimarka Danimarka Angleze[65][66] Niels Brinck[65][66] "Believe Again"[65][66] Beso përsëri 13 74
17 Gjermania Gjermania Angleze[97] "Alex Swings Oscar Sings"[98] "Miss Kiss Kiss Bang"[98] Zonja puthje puthje bang 20 35
18 Turqia Turqia Angleze[31] Hadise Açikgöz[32][33][34] "Düm Tek Tek"[35][36] - 4 177
19 Shqipëria Shqipëria Angleze[84] Kejsi Tola[85][86] "Carry me in your dreams"[85][86] Më merr në ëndërr 17 48
20 Norvegjia Norvegjia Angleze Alexander Rybak "Fairytale" Përralla 1 387
21 Ukraina Ukraina Angleze Svetlana Loboda "Be My Valentine!" Bëhu dashuria ime 12 76
22 Rumania Rumania Angleze[44][45] Elena Gheorghe[44][45] "The Balkan girls"[44][45] Vashat e Ballkanit 19 40
23 Britania e Madhe Britania e Madhe Angleze Jade Ewen[99][100][101] "My Time"[102] Koha ime 5 173
24 Finlanda Finlanda Angleze[46][47][48] Waldo´s People[46][47][48] "Lose Control"[46][47][48] Humb Kontrollin 25 22
25 Spanja Spanja Angleze
Spanjolle
Soraya Arnelas "La noche es para mí" Kjo natë është për mua 23 23

Kalendari

Këtu është i paraqitur kalendari i cili saktësisht ju informon për datat që patën ndodhi saj perket EBU-së.

dhjetor 2008

 • 19-21 dhjetor - Ditët e përzgjedhjes së përfaqësueses së Shqipërisë.
 • 30-31 dhjetor - Ditët e përzgjedhjes së përfaqësueses së Turqisë.

janar 2009

 • 10-31 janar - Ditët e përzgjedhjes së përfaqësueses së Britanisë së Madhe.
 • 12 janar - Dita e përzgjedhjes së artistit në mënyrë interno në Bosnje dhe Hercegovinë.
 • 17 janar - Dita e përzgjedhjes së artistit në mënyrë interno në Azerbajxhan.
 • 19 janar - Dita e përzgjedhjes së artistit në Zvicër dhe Bjellorusi.
 • 23 janar - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Malit të zi.
 • 30 janar - Dita e ndarjes së shteteve nëpër Gjysmë-Finale nga EBU-ja.
 • 31 janar - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Rumanisë, Danimarkës, Finlandës dhe Britanisë së Madhe.

shkurt 2009

 • 1 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Sllovenisë dhe Holandës.
 • 3 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Hungarisë.
 • 4 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Andorrës.
 • 7 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Maltës dhe Qipros.
 • 9 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Gjermanisë në menyrë interene.
 • 10 shkurt - Kátya Tompos, mohoj të mundesinë për përfaqesim të Hungarisë andaj Hungaria do të zgjedh një artist të ri.
 • 14 shkurt - Dita e përzgjedhjes përfaqësueses së Armenisë, Polonisë, Moldavisë, Islandës dhe Lituanisë.
 • 18 shkurt - Dita e përzgjedhjes së këngës e cila do përfaqeson Greqinë.
 • 20 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses këngës së Irlandës.
 • 21 shkurt - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Bullgarisë, Maqedonisë, Norvegjisë dhe Gjermanisë.
 • 28 shkurt - Dita e përzgjedhjes përfaqësueses së Portugalisë, Kroacisë dhe Letonisë.

mars

 • 1 mars - Dita e prezantimit të këngës së Bosnje dhe Hercegovinës.
 • 2 mars - Dita e prezantimit të përfaqësueses së Izraelit.
 • 7 mars - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Rusisë, Estonisë dhe Spanjës.
 • 8 mars - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Serbisë, Sllovakisë dhe Ukrainës.
 • 14 mars - Dita e përzgjedhjes së përfaqësueses së Suedisë.
 • 16-17 - Ditët e takimit mes EBU-së dhe delegacioneve përfaqësueses në Evrovizionin 2009.
 • 21 mars - Dita e prezantimit të përfaqesuesës së Republikës së Çekisë.

prill

 • Të gjitha shtetet pjesëmarrëse do paraqesin numrin e tyre ne radhitje.

maj

 • 2 maj - Qendra për shtyp dhe media hapet ne Moskë.
 • 12 maj - Gjysmëfinalja e parë.
 • 14 maj - Gjysmëfinalja e dytë.
 • 16 maj - Finalja e madhe.
 • 17 maj - Të gjitha shtetet dhe delegacionet kthehen në shtëpi kurse shteti fitues bën turne nëpër Europë.

Referimet

 1. ^ Murray, Gavin. "Eurovision 2009: Provisional dates announced". ESCToday. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Russia hails Eurovision success as 'another triumph'". Yahoo! News. Arkivuar nga origjinali më 28 maj 2008. Marrë më 15 dhjetor 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Russia hails Eurovision success as 'another triumph'". Yahoo! News. 25 maj 2008. Arkivuar nga origjinali më 28 maj 2008. Marrë më 2008-05-25. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c d Bakker, Sietse. "Moscow accepted as 2009 Host City!". EBU. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Hondal, Víctor (21 korrik 2008). "Prime Minister clears doubts up, Putin: "Eurovision will be held in Moscow"". ESCToday. Marrë më 2008-07-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Eurovision Venue". ESCKaz.com. 21 shtator 2008. Marrë më 2008-11-11. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Hondal, Víctor. "Prime Minister clears doubts up, Putin: "Eurovision will be held in Moscow"". ESCToday. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Murray, Gavin (28 maj 2008). "Big 4 (France; Germany; Spain; United Kingdom): May lose automatic place in Eurovision final". ESCToday. Marrë më 2008-05-28. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Viniker, Barry (14 shtator 2008). "Eurovision 'Big Four' final spots confirmed". ESCToday. Marrë më 2008-09-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Viniker, Barry (8 dhjetor 2008). "EBU confirms 50/50 vote for Eurovision ontest". ESCToday. Marrë më 2008-12-08. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Bakker, Sieste (14 shtator 2008). "Televoting/jury mix in 2009 Final voting". Eurovision.tv. Marrë më 2008-09-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b c "EUROSONG 2009". RTCG. 23 janar 2009. Marrë më 2009-01-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b c Klier, Marcus (23 janar 2009). "Montenegro: Andrea Demirovic to Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-01-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b c van Tongeren, Mario (23 janar 2009). "Montenegro: Andrea Demirovic to Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2009-01-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Fisher, Luke (30 janar 2009). "Czech Republic: Gipsy.cz to represent Czechs in Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-01-30. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Siim, Jarmo (30 janar 2009). "Gipzy.cz competing for Czech Republic". EBU. Marrë më 2009-01-30. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Costa, Nelson (16 shkurt 2009). "Patrick Ouchene to Moscow". "Oikotimes". Marrë më 2009-02-16. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ a b Siim, Jarmo (17 shkurt 2009). "'Elvis' turned out to be Patrick Ouchène". EBU. Marrë më 2009-02-17. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b Viniker, Barry (17 shkurt 2009). "Belgium: Copy Cat to Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-02-17. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ a b c Klier, Marcus (19 janar 2009). "Petr Elfimov To Moscow With Eyes That Never Lie". ESCToday. Marrë më 2009-01-19. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ a b Siim, Jarmo (19 janar 2009). "Belarus decided: Petr Yelfimov to Moscow!". eurovision.tv. Marrë më 2009-01-19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ a b c d e f Klier, Marcus (14 shkurt 2009). "Armenia: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ a b Brey, Marco (14 shkurt 2009). "Armenia decided - Inga & Anush to Moscow". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ a b c d Wells, Simon (14 shkurt 2009). "Arshakyan sisters to represent Armenia". Oikotimes. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Eurovision 2009 entry in Catalan, says local newspaper". Oikotimes. 7 dhjetor 2008. Marrë më 2008-12-07. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Hondal, Víctor (7 dhjetor 2008). "Andorra: Back to its origins". ESCToday. Marrë më 2008-12-07. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ a b Klier, Marcus (4 shkurt 2009). "Andorra: Susanne Georgi to Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-02-04. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ a b Costa, Nelson (4 shkurt 2009). "Andorra: Susanne Georgi to Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2009-02-04. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Fisher, Luke (19 janar 2009). "Lovebugs to represent Switzerland". Oikotimes. Marrë më 2009-01-19. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Schacht, Andreas (19 janar 2009). "Lovebugs for Switzerland!". EBU. Marrë më 2009-01-19. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ a b Yalcinkaya, Hakan (6 dhjetor 2008). "Turkey : Three songs are ready to be submitted to TRT". ESCToday. Marrë më 2008-12-06. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ a b Yalcinkaya, Hakan (22 tetor 2008). "Hadise for Turkey 2009". ESCToday. Marrë më 2008-10-22. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ a b Fisher, Luke (22 tetor 2008). "Hadise to sing in Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2008-10-22. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ a b "Hadise to Moscow 2009". Eurovision-Turkey. 21 tetor 2008. Marrë më 2008-10-22. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ a b Ni, Danny (31 dhjetor 2008). "Song Chosen for Moscow!". ESCTime. Marrë më 2009-01-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ a b Murray, Gavin (1 janar 2009). "Turkey: It's Hadise with Düm Tek Tek". Marrë më 2009-01-01. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ a b Wells, Simon (15 janar 2009). "Noa speaks out over controversial ESC duet". Oikotimes. Marrë më 2009-01-15. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ a b Barak, Itamar (11 janar 2009). "Israel: Noa and Mira Awad to represent Israel". ESCToday. Marrë më 2009-01-11. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ a b "Israel: IBA confirm Noa & Mira as the 2009 representatives". Oikotimes. 11 janar 2009. Marrë më 2009-01-11. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ a b "'Illusion' takes Krassimir Avramov to Moscow". EBU. 21 shkurt 2009. Marrë më 2009-02-21. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ a b c d e f Calleja Bayliss, Marc (14 shkurt 2009). "Söngvakeppni Sjónvarpsins - Jóhanna to Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ a b c d e f Klier, Marcus (14 shkurt 2009). "Iceland: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ a b c d e f Dahlander, Gustav (14 shkurt 2009). "Case closed – Is It True for Iceland!". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ a b c d e f "Romania chooses Elena Gheorghe". Oikotimes. 31 janar 2009. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ a b c d e f Floras, Stella (31 janar 2009). "Romania has decided for Eurovision!". ESCToday. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ a b c d e f Schacht, Andreas (31 janar 2009). "Finland goes dance: Waldo's People to Moscow!". EBU. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ a b c d e f Repo, Juha (31 janar 2009). "Finland: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ a b c d e f van Tongeren, Mario (31 janar 2009). "Finalnd: Waldo's People to Moscow!". ESCToday. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ a b "FESTIVAL DA CANÇÃO 2009" (PDF) (në portugalisht). RTP. ff. pp. 2. Marrë më 2009-01-15. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Tekst shtesë (link)
 50. ^ a b c d e f Klier, Marcus (8 shkurt 2009). "Malta: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-08. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ a b c d e f Sanz Martin, Jorge (8 shkurt 2009). "Malta: Chiara bids in Eurovision 2009 for third time". Oikotimes. Marrë më 2009-02-08. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ a b "Diggiloo Thrush - 2009". The Diggiloo Thrush. Marrë më 2009-01-24. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ a b c d van Tongeren, Mario (12 janar 2009). "Regina to Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-01-12. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ a b c d Floras, Stella (12 janar 2009). "B&H sends rock band Regina to Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-01-12. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Floras, Stella (23 dhjetor 2008). "Serbia: Beovizija final on 8th March". ESCToday. Marrë më 2008-12-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Toronidis, Theofilos (23 dhjetor 2008). "The final of Beovizija to be held on March 8th". ESCTime. Marrë më 2008-12-23. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ M., Radojkovic (23 dhjetor 2008). "Money award for Beovizija winner". Blic. Marrë më 2008-12-23. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ a b c Wells, Simon (14 shkurt 2009). "Poland picks Lidia for Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ a b c Klier, Marcus (14 shkurt 2009). "Poland: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ a b c Schacht, Andreas (14 shkurt 2009). "Lidia Kopania for Poland to Moscow!". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ "The Songs competing for a chance to represent Cyprus". Cyprus Broadcasting Corporation. Marrë më 2009-02-04. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ a b Fantis, Giorgos (7 shkurt 2009). "Cyprus: Metaxas family win the national final". Oikotimes. Marrë më 2009-02-07. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ a b Floras, Stella (8 shkurt 2009). "Cyprus has decided for Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-02-08. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ "Velká cena Eurovízie - Press material" (PDF) (në sllovakisht). STV. 21 nëntor 2008. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 6 shkurt 2009. Marrë më 2008-11-21. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)
 65. ^ a b c d e f van Tongeren, Mario (31 janar 2009). "Denmark: Brinck to Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ a b c d e f Klier, Marcus (31 janar 2009). "Denmark: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ a b c Calleja Bayliss, Marc (1 shkurt 2009). "Quartissimo to represent Slovenia in Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ a b c Klier, Marcus (1 shkurt 2009). "Slovenia: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ a b c Dahlander, Gustav (1 shkurt 2009). "Slovenia's choice: Quartissimo to Moscow". EBU. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ a b Floras, Stella (5 shkurt 2009). "Azerbaijan: Aysel goes to Eurovision with song by Arash". ESCToday. Marrë më 2009-02-05. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ a b "Aysel Teymoruzadeh to Moscow". Oikotimes. 17 janar 2009. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ a b Bakker, Sietse (17 janar 2009). "AySel to represent Azerbaijan". EBU. Marrë më 2009-01-18. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ a b "Azerbaijan: Aysel goes to Eurovision with song by Arash". ESCToday. 5 shkurt 2009. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ a b Brey, Marco (5 shkurt 2009). "Azerbaijani entry written by Arash". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-05. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ a b Viniker, Barry (22 tetor 2008). "Greece's Mr Eurovision on 2009 entry". ESCToday. Marrë më 2009-02-03. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ a b Jones, John (15 korrik 2008). "Greece decided, Sakis for Moscow". Oikotimes. Marrë më 2008-07-15. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ a b Kalimeris, Aris (15 korrik 2008). "Greece: Sakis Rouvas to Moscow!". ESCToday. Marrë më 2008-07-15. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ a b c d e f Floras, Stella (14 shkurt 2009). "Lithuania has chosen for Eurovision 2009". ESCToday. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 79. ^ a b c d e f Supranavicius, Alekas (14 shkurt 2009). "Sasha Son to Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ a b c d e f Siim, Jarmo (14 shkurt 2009). "Lithuanian trophy goes to Sasha Son". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 81. ^ a b c d e f Klier, Marcus (14 shkurt 2009). "Moldova: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ a b c d e f Wells, Simon (14 shkurt 2009). "Moldova: Nelly Ciobanu wins in Chisinau". Oikotimes. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ a b c d e f Brey, Marco (14 shkurt 2009). "Nelly Ciobanu to represent Moldova!". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-14. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ a b Floras, Stella (26 dhjetor 2008). "Albania: Kejsi Tola speaks out". ESCToday. Marrë më 2008-12-26. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 85. ^ a b c d Klier, Marcus (21 dhjetor 2008). "Albania decided: Kejsi Tola to Eurovision!". ESCToday. Marrë më 2008-12-21. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 86. ^ a b c d Wells, Simon (21 dhjetor 2008). "Albania: Kejsi Tola chosen to sing in Moscow". Oikotimes. Marrë më 2008-12-21. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ a b Van Tongeren, Mario (1 shkurt 2009). "Netherlands: De Toppers to sing "Shine" in Moscow!". Oikotimes. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ a b Klier, Marcus (1 shkurt 2009). "Netherlands: Eurovision entry chosen". ESCToday. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ a b Bakker, Sietse (1 shkurt 2009). "The Netherlands: Toppers bring 'Shine' to Moscow". EBU. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 90. ^ Viniker, Barry (19 shtator 2008). "De Toppers confirmed for Eurovision". ESCToday. Marrë më 2008-09-19. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 91. ^ Romkes, Rene (11 nëntor 2008). "Netherlands: Jeroen van der Boom is the new Topper". ESCToday. Marrë më 2008-11-11. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 92. ^ Jones, John (18 korrik 2008). "French HOD ready for 2009". ESCToday. Marrë më 2008-07-18. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ Viniker, Barry (30 janar 2009). "France TV confirms Patricia Kaas for Eurovision". ESCToday. Marrë më 2009-01-30. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ Siim, Jarmo (30 janar 2009). "Now confirmed - Patricia Kaas to represent France!". EBU. Marrë më 2009-01-30. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 95. ^ Floras, Stella (1 shkurt 2009). "France Eurovision entry is 'S'il fallait le faire'". ESCToday. Marrë më 2009-02-01. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 96. ^ Sanz Martin, Jorge (2 shkurt 2009). "France: "Et s'il fallait le faire" to Moscow". Oikotimes. Marrë më 2009-02-02. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 97. ^ Klier, Marcus (10 shkurt 2009). "Germany: First snippet of Eurovision entry can be heard". ESCToday. Marrë më 2009-02-11. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 98. ^ a b Schacht, Andreas (9 shkurt 2009). "Germany selects Alex Swings, Oscar Sings internally!". Eurovision.tv. Marrë më 2009-02-09. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 99. ^ Rendall, Alasdair (31 janar 2009). "United Kingdom: Jade wins Your Country Needs You". Oikotimes. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ Klier, Marcus (31 janar 2009). "United Kingdom: Eurovision entrant chosen". ESCToday. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 101. ^ "Our Country Needs... JADE!". BBC. 31 janar 2009. Arkivuar nga origjinali më 25 maj 2012. Marrë më 2009-01-31. Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 102. ^ Sanderson, Elizabeth (24 janar 2009). "We wrote the Eurovision song in two hours, says Lloyd Webber". The Daily Mail. Marrë më 2009-01-24. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shiko edhe këtë

Lidhje të jashtme

 Commons: Eurovision Song Contest 2009 – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale