Jump to content

Franca në Festivalin Evropian të Këngës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Franca
Flag
Televizioni transmetuesFrance Télévisions (1993–sot)
Ish-anëtarë
Eventi përzgjedhës
Finale kombëtare
 • 1957–1959
 • 1961
 • 1970
 • 1973
 • 1976–1981
 • 1983–1987
 • 1999–2000
 • 2005–2007
 • 2014
 • 2021
 • Destination Eurovision
 • 2018–2019
Zgjedhje e brendshme
 • 1960
 • 1962–1969
 • 1971–1972
 • 1975
 • 1988–1998
 • 2001-2004
 • 2008–2013
 • 2015–2017
 • 2020
Paraqitjet
Paraqitjet62
Paraqitja e parë1956
Rezultatet më të miraVendi i parë: 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
Link
Faqja zyrtare: Franca në Eurovizion

Franca ka marrë pjesë në Festivalin Evropian të Këngës 62 herë që nga debutimi i saj në konkursin e parë në 1956. Franca është një nga vetëm shtatë shtetet që janë prezente në konkursin e parë dhe ka munguar në vetëm dy gara në historinë e saj, duke munguar në garat 1974 dhe 1982. Së bashku me Gjermaninë, Italinë, Spanjën dhe Mbretërinë e Bashkuar, Franca është një nga "Big Five" të cilët automatikisht lejohen të marrin pjesë në finale sepse ata janë pesë kontribuesit më të mëdhenj financiarë në Unionin Evropian të Transmetimeve (EBU). Franca ka fituar konkursin pesë herë.

Franca për herë të parë fitoi konkursin në 1958 me "Dors, mon amour" të interpretuar nga André Claveau. Tre fitore të tjera pasuan në vitet 1960, me "Tom Pillibi" interpretuar nga Jacqueline Boyer1960, "Un Premier Amour" interpretuar nga Isabelle Aubret1962 dhe "Un jour, un enfant" interpretuar nga Frida Boccara, e cila fitoi në 1969 në një barazim në katër drejtime me Holandën, Spanjën dhe Mbretërinë e Bashkuar. Fitorja e pestë e Francës erdhi në 1977, kur Marie Myriam fitoi me këngën "L'oiseau et l'enfant". Franca gjithashtu ka përfunduar e dyta katër herë, me Paule Desjardins (1957), Catherine Ferry (1976), Joëlle Ursull (1990) dhe Amina (1991), të cilët humbën ndaj Carola të Suedisë në një barazim.[1]

Treguesi i tabelës
1
Fitues
2
Vendi i dytë
3
Vendi i tretë
Vendi i fundit
X
Kënga u zgjodh por nuk konkurroi
Viti Artist Gjuha Kënga Konduktor Finale Pikë Gjysmëfinale Pikë
Mathé Altéry Frëngjisht "Le temps perdu" Franck Pourcel 2 No No semi-finals
Dany Dauberson Frëngjisht "Il est là" 2
Paule Desjardins Frëngjisht "La belle amour" 2 17
André Claveau Frëngjisht "Dors, mon amour" Franck Pourcel 1 27
Jean Philippe Frëngjisht "Oui, oui, oui, oui" Franck Pourcel 3 15
Jacqueline Boyer Frëngjisht "Tom Pillibi" Franck Pourcel 1 32
Jean-Paul Mauric Frëngjisht "Printemps, avril carillonne" Franck Pourcel 4 13
Isabelle Aubret Frëngjisht "Un premier amour" Franck Pourcel 1 26
Alain Barrière Frëngjisht "Elle était si jolie" Franck Pourcel 5 25
Rachel Frëngjisht "Le chant de Mallory" 4 14
Guy Mardel Frëngjisht "N'avoue jamais" Franck Pourcel 3 22
Dominique Walter Frëngjisht "Chez nous" Frack Pourcel 16 1
Noëlle Cordier Frëngjisht "Il doit faire beau là-bas" Franck Pourcel 3 20
Isabelle Aubret Frëngjisht "La source" Alain Goraguer 3 20
Frida Boccara Frëngjisht "Un jour, un enfant" Franck Pourcel 1 18
Guy Bonnet Frëngjisht "Marie-Blanche" Franck Pourcel 4 8
Serge Lama Frëngjisht "Un jardin sur la terre" 10 82
Betty Mars Frëngjisht "Comé-comédie" 11 81
Martine Clemenceau Frëngjisht "Sans toi" Jean Claudric 15 65
Dani Frëngjisht "La vie à vingt-cinq ans" Jean-Claude Petit Withdrew X
Nicole Rieu Frëngjisht "Et bonjour à toi l'artiste" Jean Musy 4 91 No semi-finals
Catherine Ferry Frëngjisht "Un, deux, trois" Tony Rallo 2 147
Marie Myriam Frëngjisht "L'oiseau et l'enfant" Raymond Donnez 1 136
Joël Prévost Frëngjisht "Il y aura toujours des violons" Alain Goraguer 3 119
Anne-Marie David Frëngjisht "Je suis l'enfant soleil" Guy Matteoni 3 106
Profil Frëngjisht "Hé, hé M'sieurs dames" Italia Sylvano Santorio 11 45
Jean Gabilou Frëngjisht "Humanahum" David Sprinfield 3 125
Guy Bonnet Frëngjisht "Vivre" François Rauber 8 56
Annick Thoumazeau Frëngjisht "Autant d'amoureux que d'étoiles" 8 61
Roger Bens Frëngjisht "Femme dans ses rêves aussi" Michel Bernholc 10 56
Cocktail Chic Frëngjisht "Européennes" Jean-Claude Petit 17 13
Christine Minier Frëngjisht "Les mots d'amour n'ont pas de dimanche" 14 44
Gérard Lenorman Frëngjisht "Chanteur de charme" Guy Matteoni 10 64
Nathalie Pâque Frëngjisht "J'ai volé la vie" 8 60
Joëlle Ursull Frëngjisht "White and Black Blues" Régis Dupré 2 132
Amina Frëngjisht "C'est le dernier qui a parlé qui a raison" Jérôme Pillement 2 146
Kali Frëngjisht, Antillean Creole "Monté la riviè" Magdi Vasco Noverraz 8 73
Patrick Fiori Frëngjisht, Corsican "Mama Corsica" Christian Cravero 4 121 Kvalifikacija za Millstreet
Nina Morato Frëngjisht "Je suis un vrai garçon" Alain Goraguer 7 74 No semi-finals
Nathalie Santamaria Frëngjisht "Il me donne rendez-vous" Michel Bernholc 4 94
Dan Ar Braz & L'Héritage des Celtes Bretonisht "Diwanit Bugale" Republika e Irlandës Fiachra Trench 19 18 11 55
Fanny Frëngjisht "Sentiments songes" Régis Dupré 7 95 No semi-finals
Marie Line Frëngjisht "Où aller" Britania e Madhe Martin Koch 24 3
Nayah Frëngjisht "Je veux donner ma voix" No orchestra at the international final 19 14
Sofia Mestari Frëngjisht "On aura le ciel" No orchestra at the international final 23 5
Natasha St-Pier Frëngjisht, anglisht "Je n'ai que mon âme" 4 142
Sandrine François Frëngjisht "Il faut du temps" 5 104
Louisa Baïleche Frëngjisht "Monts et merveilles" 18 19
Jonatan Cerrada Frëngjisht, spanjisht "À chaque pas" 15 40 Member of "Big 4"
Ortal Frëngjisht "Chacun pense à soi" 23 11
Virginie Pouchain Frëngjisht "Il était temps" 22 5
Les Fatals Picards Frëngjisht, anglisht "L'amour à la française" 22 19
Sébastien Tellier Anglisht, frëngjisht "Divine" 19 47
Patricia Kaas Frëngjisht "Et s'il fallait le faire" 8 107
Jessy Matador Frëngjisht "Allez Ola Olé" 12 82
Amaury Vassili Korzikisht "Sognu" 15 82 Member of "Big 5"
Anggun Frëngjisht, anglisht "Echo (You and I)" 22 21
Amandine Bourgeois Frëngjisht "L'enfer et moi" 23 14
Twin Twin Frëngjisht "Moustache" 26 ◁ 2
Lisa Angell Frëngjisht "N'oubliez pas" 25 4
Amir Frëngjisht, anglisht "J'ai cherché" 6 257
Alma Frëngjisht, anglisht "Requiem" 12 135
Madame Monsieur Frëngjisht "Mercy" 13 173
Bilal Hassani Frëngjisht, anglisht "Roi" 16 105
Tom Leeb Frëngjisht, anglisht "Mon alliée (The Best in Me)" Contest cancelled
No orchestra at the international final Member of the "Big 5"
Viti Vendndodhja Vendi i ngjarjes Prezantuesit
1959 Kanë Palais des Festivals Jacqueline Joubert
1961
1978 Paris Palais des Congrès Denise Fabre dhe Léon Zitrone
 1. ^ Jordan, Paul (28 janar 2018). "Find out who is on Germany's global team for Eurovision 2018". eurovision.tv (në anglisht). Marrë më 17 dhjetor 2019.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]