Oksidi i natriumit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Oksidi i natriumit Na2O formohet me shkrirjen e natriumit metalik me peroksid natriumi ose me nitrit natriumi.

2Na+Na2O2->2Na2O

6Na+2NaNO2->4Na2O+N2

oksidi i natriumit është pluhur i bardh kristalor i cili me ujë reagon vrullshëm dhe formon hidroksidin e natriumit NaOH.

Na2O+H2O->2NaOH