Jump to content

Përdorimi rekreativ i oksidit të azotit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Klasa e ushqimit N2O karikues (poshtë djathtas), krisur (lart djathtas) dhe balonë

Oksidi i azotit (emri i rrugës Tullbace me (gaz) azot(i), Nangs, Hipp Crack, Whippets ose Whippits) është një gaz që mund të shkaktojë eufori, gjendje halucinogjene dhe relaksim kur thithet. [1] Oksidi i azotit është një neurotoksinë dhe përdorimi i tepërt mund të shkaktojë dëmtime neurologjike afatgjatë. [2] [3]

Regjistruar për herë të parë në shekullin e 18-të në "festat e gazit të qeshur" të klasës së lartë, përvoja ishte e kufizuar kryesisht për studentët e mjekësisë deri në fund të shekullit të 20-të kur ligjet që kufizonin aksesin në gaz u liruan për të furnizuar dentistët dhe spitalet. Deri në vitet 2010, oksidi i azotit ishte bërë një drogë rekreative mesatarisht e popullarizuar në disa vende, në kohët e fundit, edhe në Shqipëri, përmes të rinjve (adoleshentëve). [4]

Rritja e përdorimit rekreativ është bërë një shqetësim i shëndetit publik ndërkombëtarisht për shkak të potencialit për dëmtime neurologjike afatgjatë pas përdorimit të tepruar. [1] [2] Përdoruesit rekreativë shpesh nuk janë të vetëdijshëm për rreziqet që lidhen me përdorimin e tepruar. [5] Posedimi i oksidit të azotit është i ligjshëm në shumë vende, megjithëse disa e kanë kriminalizuar furnizimin e tij për qëllime rekreative.

Oksidi i azotit përdoret në mënyrë rekreative pasi thithja mund të shkaktojë eufori, relaksim dhe një gjendje halucinogjene. [1] Përdorimi afatgjatë ose i zakonshëm mund të çojë në dëmtime të rënda neurologjike. [3]

Meqenëse oksidi i azotit mund të shkaktojë marramendje, shkëputje dhe humbje të përkohshme të kontrollit të motorit, është e pasigurt të thithësh gjatë qëndrimit në këmbë. Pra, një pjesë e përdorimit më të sigurt mund të jetë thithja e tij ndërsa jeni ulur, sepse ka një rrezik të zvogëluar të lëndimit nga rënia. Thithja direkt nga një rezervuar paraqet rreziqe serioze për shëndetin, pasi mund të shkaktojë ngrirje pasi gazi është shumë i ftohtë kur lëshohet. Për këto arsye, shumica e përdoruesve rekreativë do të shkarkojnë gazin në një tullumbace ose mbajtëse krem pana para se të thithin. [6]

Nuk dihet nëse oksidi i azotit shkakton varësi nga droga, por përdorimi i tij mund të formojë zakon (varësi). [1] Vdekja mund të rezultojë nëse thithet në mënyrë të tillë që të mos thithet mjaftueshëm oksigjen. Ndërsa gazi i pastër nuk është toksik akut, ai çaktivizon vitaminën B12, me përdorim të vazhdueshëm duke shkaktuar dëme neurologjike për shkak të demielinimit periferik dhe qendror. [3] Simptomat janë të ngjashme me mungesën e B12: anemi për shkak të reduktimit të hemopoiezës, neuropati, tringëllimë në veshët dhe mpirje në ekstremitete. Si i tillë, rekomandohet një kurs dyjavor i injektimit të vitaminës B12 (jo suplement oral) si trajtim i linjës së parë, i kombinuar me abstinencë; [3] plotësimi oral mund të futet në faza më vonë. [7] Gratë shtatzëna nuk duhet të përdorin oksid azoti në mënyrë rekreative, sepse përdorimi kronik është gjithashtu teratogjen dhe fetotoksik.

Thithja e oksidit të azotit të shkallës industriale është gjithashtu e rrezikshme, pasi përmban shumë papastërti dhe nuk është menduar për përdorim te njerëzit. Oksidi i azotit i kategorisë ushqimore gjithashtu nuk është menduar të thithet; llambat zakonisht kanë lubrifikantë industrialë nga procesi i tyre i prodhimit mbi dhe brenda tyre. Kur llamba shpohet, këta tretës mund të aerosolizohen, duke futur grimca të panjohura në gaz. Këta lubrifikantë zakonisht lënë një mbetje vaji në "cracker" të llambës ose në brendësi të shpërndarësit të kremës së rrahur. [8]

Paaftësi të lidhura me oksidin e azotit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2023, një çift në Portland, Oregon, u bë i paaftë për të ecur për shkak të dëmtimit të nervit kurrizor të shkaktuar nga përdorimi rekreativ i oksidit të azotit. [9]

Vdekjet e lidhura me oksidin e azotit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1993 deri në vitin 2016, vetëm 30 certifikata vdekjeje në Angli dhe Uells përmendnin oksidin e azotit. Prej tyre, 6 ishin në periudhën 17-vjeçare nga 1993 deri në 2009, dhe 24 ishin në periudhën 7-vjeçare nga 2010 deri në 2016. [10]

Në vitin 2018, një student i vitit të parë i Universitetit të Ohajos vdiq nga asfiksia si rezultat i gëlltitjes së oksidit të azotit nga karikuesit me krem pana, gjoja si pjesë e një rituali të turbullt. [11]

Në vitin 2020, një djalë pesëmbëdhjetë vjeçar irlandez vdiq pasi gëlltiti oksid azoti, [12] duke bërë që Ekzekutivi i Shërbimit Shëndetësor të Irlandës ta klasifikonte atë si një drogë e rrezikshëme. [13]

Kultura dhe shoqëria

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbulimi dhe përdorimi i hershëm

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Përshkrim aquatint i një feste gazi të qeshur në shekullin e 19-të

Thithja e oksidit të azotit për përdorim rekreativ, me qëllim të shkaktimit të euforisë ose halucinacioneve të lehta, filloi si një fenomen për klasën e lartë britanike në vitin 1799, i njohur si "partia e gazit të qeshur". [14] Kimisti anglez Humphry Davy ua ofroi gazin mysafirëve të festës në një qese të mëndafshtë dhe i dokumentoi efektet e tij në librin e tij të vitit 1800 Researches, Chemical and Philosophical i cili hetonte "oksidin e azotit ose ajrin e azotit të diflogistikuar dhe frymëmarrjen e tij". [15] Poeti Samuel Taylor Coleridge e përshkroi efektin si "si kthimi nga një shëtitje në dëborë në një dhomë të ngrohtë". [14]

Gjatë shekullit të 19-të, William James dhe shumë bashkëkohës zbuluan se thithja e oksidit të azotit rezultoi në një përvojë të fuqishme shpirtërore dhe mistike për përdoruesit. James pretendoi të përjetonte shkrirjen e dikotomive në unitet dhe një zbulim të së vërtetës përfundimtare gjatë thithjes së oksidit të azotit. Megjithatë, kujtimi i kësaj përvoje u zbeh shpejt dhe çdo përpjekje për të komunikuar ishte e vështirë në rastin më të mirë. James përshkroi një njeri i cili, kur ishte nën ndikimin e gazit, pretendonte se dinte sekretin e universit. [16]

1840, ilustrim i një njeriu që thith oksid azoti dhe një tjetër që përjeton efektet e tij

Të paktën deri në vitin 1863, disponueshmëria e ulët e pajisjeve për prodhimin e gazit, e kombinuar me përdorimin e ulët të gazit për qëllime mjekësore, nënkuptonte se ishte një fenomen relativisht i rrallë që ndodhte kryesisht midis studentëve në universitetet mjekësore. Kur pajisjet u bënë më të disponueshme për stomatologjinë dhe spitalet, shumica e vendeve kufizuan gjithashtu aksesin ligjor për të blerë cilindra të gazit të pastër oksid azoti në ata sektorë. Megjithatë, përdorimi i tij në festa vazhdoi, me gaz të siguruar nga profesionistë mjekësorë ose punonjës të restoranteve, [17] [18] dhe nga burime të tjera të ligjshme ose të paligjshme.

Një raport nga raporti i Unionit të Konsumatorëve nga viti 1972 (bazuar në raportet e përdorimit të tij në Maryland 1971, Vancouver 1972, dhe një studim i bërë nga Edward J. Lynn për përdorimin e tij jomjekësor në Michigan 1970) zbuloi se përdorimi i gazit për qëllime rekreative atëherë ishte i përhapur në SHBA dhe Kanada. [17] [18]

Nuk ishte e pazakontë [në intervista] të dëgjoje nga individë që kishin qenë në festa ku një profesionist (mjek, infermiere, shkencëtar, terapist inhalimi, studiues) kishte siguruar oksid azoti. Kishte edhe nga ata që punonin në restorante që përdornin N2O të ruajtura në depozita për përgatitjen e kremit të kamxhikut. Raportet u morën nga njerëz që përdornin gazin që përmbante kanaçet e aerosolit si për produkte ushqimore ashtu edhe për ato jo ushqimore. Në një festival të fundit rock, oksidi i azotit u shit gjerësisht për 25 cent një tullumbace. Kontakti u bë me një grup "mistik-fetar" që përdori gazin për të përshpejtuar arritjen në gjendjen e tyre të zgjedhur transcendental-meditues. Megjithëse disa përdorues më të sofistikuar përdorën përzierje oksid azoti-oksigjen me pajisje të përpunuara, shumica e përdoruesve përdorën balona ose qese plastike. Ata ose mbanin një frymë N2O ose rimerrnin gazin. Nuk u raportuan efekte anësore në më shumë se njëqind individët e anketuar. [18]

Karikues krem pana të hedhura në një park makinash në Londër, 2017

Që nga viti 2019, gazi gëzon një popullaritet të moderuar në disa vende si një drogë rekreative. Oksidi i azotit ka emrat e rrugëve tullumbace me (gaz) azot(i), hippy crack dhe whippets (ose whippits). Në Australi dhe Zelandën e Re, llambat e oksidit të azotit njihen si nangs, që mund të rrjedhin nga shtrembërimi i zërit të perceptuar nga konsumatorët. Në Kinë, përdorimi rekreativ i oksidit të azotit është në rritje dhe është bërë një çështje sociale.

Në Mbretërinë e Bashkuar, që nga viti 2014, oksidi i azotit vlerësohet të përdoret nga pothuajse gjysmë milioni të rinj në mbrëmje, festivale dhe festa. Zyrtarët në Norfolk, Hertfordshire dhe Luginën e Thames kishin raportuar se u gjetën një numër në rritje të karikuesve të fshirë me krem pana. [19]

Përdoruesit rekreativë në përgjithësi përdorin kontejnerë 8 gram (¼ oz) me "fshikëza" të oksidit të azotit, të cilat i përdorin për të mbushur balonat ose shpërndarësit e kremit të rrahur. Gazi më pas thithet nga tullumbace ose shpërndarësi. [20] Kjo është e nevojshme sepse oksidi i azotit është shumë i ftohtë kur i nënshtrohet dekompresimit adiabatik në dalje nga një bombol; thithja direkt nga një rezervuar është e rrezikshme dhe mund të shkaktojë ngrirje të laringut dhe bronkeve. [21]

Furnizimi i oksidit të azotit për qëllime rekreative është i paligjshëm; megjithatë, lejohet furnizimi i tij për qëllime gatimi dhe pjekjeje. Si substancë e dëmshme, furnizimi i substancës për qëllime thithjeje mund të rezultojë në një periudhë dyvjeçare burgim. [22]

Kanistrat zakonisht quhen në Australi si nangs. [23]

Përdorimi i oksidit të azotit aktualisht është ende i ligjshëm, megjithëse koalicioni qeverisës po përpiqet të shtojë gazin në listën e barnave të ndaluara nga ligji për opiumin. [24] [25] Më 12 qershor 2020, propozimi për të shtuar oksid azoti në Listën II të Ligjit për Opiumin u soll në konsultim online, duke lejuar publikun të kontribuojë me "ide ose sugjerime" në lidhje me ndalimin. Qeveria synon të sjellë në fuqi ndalimin e propozuar më 1 janar 2021. [26] Në pritje të hyrjes në ligj të ndalimit të propozuar, rreth 90 komuna kanë vendosur ndalime lokale të substancës. [27]

Përdorimi i oksidit të azotit për përdorim rekreativ quhet "boffning" si zhargon. Nuk është e paligjshme dhe karikuesit e kremit të rrahur me oksid nitoz mund të blihen si furnizim kuzhine. [28] [29] Shumica e shitësve me pakicë kanë një kufizim vullnetar moshe prej 18 vjetësh për blerje. Në festivale apo evente më të mëdha shitjet janë ndalur duke iu referuar "trajtimit të kimikateve të rrezikshme mjedisore". [30]

Furnizimi i oksidit të azotit për qëllime rekreative është i paligjshëm sipas Aktit të Substancave Psikoaktive të 2016-ës. Kjo do të thotë se kushdo që zbulohet se shet ose jep oksid azoti për qëllime të paligjshme mund të përballet me deri në 7 vjet burg dhe/ose një gjobë të pakufizuar. [31] Më mars 3, 2023, u njoftua se oksidi i azotit do të ndalohet sipas Aktit të Keqpërdorimit të Drogave 1971. [32]

Më 5 shtator 2023, u njoftua nga qeveria britanike se oksidi i azotit do të kategorizohet si një drogë e klasës C deri në fund të vitit 2023, në një përpjekje për të goditur sjelljen antisociale. [33]

Termat zhargone të përdorura për bombola në Mbretërinë e Bashkuar përfshijnë balona, nos, kamzhik, gaz për të qeshur, kërcitje hipi, karikues dhe noz. [34]

Sipas ligjit federal të Shteteve të Bashkuara, posedimi i oksidit të azotit është i ligjshëm dhe nuk i nënshtrohet kompetencës së DEA. Sidoqoftë, ai rregullohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave sipas Ligjit për Barnat dhe Kozmetikën e Ushqimit. Ndjekja penale është e mundur në bazë të klauzolave të saj të "keq-emërtimit", që ndalojnë shitjen ose shpërndarjen e oksidit të azotit për qëllime të konsumimit njerëzor (tregu i përdorimit rekreativ të drogës). Megjithatë, duke pasur parasysh domosdoshmërinë e vërtetimit të qëllimit të blerësit ose shitësit në këtë rast, ndjekjet e tilla janë të rralla.

Shumë shtete kanë ligje që rregullojnë posedimin, shitjen dhe shpërndarjen e oksidit të azotit; por këto zakonisht kufizohen ose në ndalimin e shpërndarjes për të miturit, ose në përcaktimin e një kufiri të sipërm për sasinë e oksidit të azotit që mund të shitet pa një licencë të veçantë, në vend që të ndalojë plotësisht posedimin ose shpërndarjen. Në shumicën e juridiksioneve, si në nivel federal, shitja ose shpërndarja për qëllime të konsumit njerëzor është e paligjshme. Në Kaliforni, për shembull, thithja e oksidit të azotit "me qëllim të shkaktimit të euforisë, ose me qëllim të ndryshimit në çfarëdo mënyre të proceseve mendore të dikujt", është një vepër penale sipas kodit të tij penal (Cal. Pen. Kodi, Sec. 381b). Në shumicën e juridiksioneve, fishekët e vegjël N 2 O, të përdorura për të bërë krem pana, mund të blihen ligjërisht nga kushdo. Në disa juridiksione, shitjet e kremës së kremës së konservuar duke përdorur oksid azoti janë të kufizuara për të rriturit. [35]

Megjithatë, në të gjitha juridiksionet e SHBA-së, shpërndarja, posedimi dhe thithja janë të ligjshme kur kryhen nën mbikëqyrjen dhe drejtimin e një profesionisti mjekësor të licencuar, si p.sh. një mjek ose dentist.

 1. ^ a b c d Xiang Y, Li L, Ma X, Li S, Xue Y, Yan P, Chen M, Wu J (qershor 2021). "Recreational Nitrous Oxide Abuse: Prevalence, Neurotoxicity, and Treatment". Neurotox Res (Review). 39 (3): 975–985. doi:10.1007/s12640-021-00352-y. PMID 33770366. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b van Amsterdam JG, Nabben T, van den Brink W (2022). "Increasing recreational nitrous oxide use: Should we worry? A narrative review". J Psychopharmacol. 36 (8): 943–950. doi:10.1177/02698811221082442. PMID 35678512. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c d Evans EB, Evans MR (nëntor 2021). "Nangs, balloons and crackers: Recreational nitrous oxide neurotoxicity". Aust J Gen Pract (Review). 50 (11): 834–838. doi:10.31128/AJGP-10-20-5668. PMID 34713284. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ G.Hasani. "Pamjet virale/ Vajzat adoleshente konsumojnë tullumbace me azot, humbin vetëdijen". joq-albania.com. Marrë më 2023-09-25.
 5. ^ Allan J, Cameron J, Bruno J (2022). "A systematic review of recreational nitrous oxide use: implications for policy, service delivery and individuals". Int J Environ Res Public Health. 19 (18). doi:10.3390/ijerph191811567. PMC 9517250. PMID 36141850. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 6. ^ van Amsterdam, Jan; Nabben, Ton; van den Brink, Wim (2015-10-22). "Recreational nitrous oxide use: Prevalence and risks". Regulatory Toxicology and Pharmacology. 73 (3): 790–796. doi:10.1016/j.yrtph.2015.10.017. ISSN 1096-0295. PMID 26496821. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Noh, Thomas; Osman, Gamaleldin; Chedid, Mokbel; Hefzy, Hebah (korrik 2020). "Nitrous oxide-induced demyelination: Clinical presentation, diagnosis and treatment recommendations". Journal of the Neurological Sciences. 414: 116817. doi:10.1016/j.jns.2020.116817. ISSN 0022-510X. PMID 32302804. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Erowid F, Erowid E. "N2Oily: Nitrous Oxide Chargers—Residue and Usage Surveys." Erowid Extracts. Nov 2009;17:12–14.
 9. ^ Schuster-Bruce, Catherine (18 mars 2023). "A man woke up unable to walk. It turned out vitamin B12 was inactivated in his body after he took laughing gas". Insider. Marrë më 18 mars 2023. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Drug-related deaths involving nitrous oxide, 1993 to 2016". Office for National Statistics. 28 shtator 2017. Marrë më 14 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Dakin Andone and Carma Hassan. "Family files lawsuit in death of fraternity pledge at Ohio University". CNN. Marrë më 10 nëntor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "'Just say no' - heartbroken father whose son died from laughing gas warns others to stay away from 'lethal' drug". independent (në anglisht). Marrë më 10 korrik 2020.
 13. ^ Gleeson, Colin (8 korrik 2020). "Minister seeks report on use of laughing gas following death of a teenager". The Irish Times (në anglisht). Marrë më 10 korrik 2020.
 14. ^ a b Kelsey-Sugg, Anna (19 shkurt 2019). "When people partied with nitrous oxide, it sparked a medical breakthrough". www.abc.net.au (në anglishte australiane). Marrë më 6 korrik 2020.
 15. ^ Davy, Humphry (1800). Researches, chemical and philosophical : chiefly concerning nitrous oxide, or diphlogisticated nitrous air, and its respiration. London : printed for J. Johnson, St. Paul's Church-Yard, by Biggs and Cottle, Bristol. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ James, William (1882), The Subjective Effects of Nitrous Oxide, marrë më 27 nëntor 2015 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b Brecher EM (1972). "Consumers Union Report on Licit and Illicit Drugs, Part VI – Inhalants and Solvents and Glue-Sniffing". Consumer Reports Magazine. Marrë më 18 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ a b c Lynn, Edward J.; Walter, Richard G.; Harris, Lance A.; Dendy, Robert; James, Mary (1972). "Nitrous Oxide: It's a Gas" (PDF). Journal of Psychoactive Drugs. Journal of Psychedelic Drugs. 5: 1–7. doi:10.1080/02791072.1972.10471462. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 korrik 2019. Marrë më 25 shtator 2023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Warning over laughing gas misuse". The Guardian. 9 gusht 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Garland EL, Howard MO, Perron BE (dhjetor 2009). "Nitrous oxide inhalation among adolescents: prevalence, correlates, and co-occurrence with volatile solvent inhalation". J Psychoactive Drugs. 41 (4): 337–47. doi:10.1080/02791072.2009.10399771. PMC 2921531. PMID 20235440. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ van Amsterdam, Jan; Nabben, Ton; van den Brink, Wim (dhjetor 2015). "Recreational nitrous oxide use: Prevalence and risks". Regulatory Toxicology and Pharmacology. 73 (3): 790–796. doi:10.1016/j.yrtph.2015.10.017. ISSN 1096-0295. PMID 26496821. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Are nangs actually legal?". Leave Law to Criminals. 16 shkurt 2019. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2019. Marrë më 16 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "'It's flat-out stupid': Warnings on the dangerous rise in use of 'nangs'". www.abc.net.au. 16 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "No laughing matter: new legislation will ban the sale of nitrous oxide". DutchNews.nl (në anglishte britanike). 2020-06-12. Marrë më 2022-01-22.
 25. ^ "Lachgas op de lijst van de opiumwet". Nederlandse Omroep Stichting (në holandisht). 9 dhjetor 2019.
 26. ^ Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2020-06-12). "Wetsvoorstel lachgasverbod maakt einde aan lachgas in gasflessen voor consumenten - Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl". www.rijksoverheid.nl (në holandisht). Marrë më 2020-07-22.
 27. ^ "Zo'n 90 gemeenten lopen vooruit op verbod op lachgas, nemen zelf maatregelen". nos.nl (në holandisht). 14 korrik 2020. Marrë më 2020-07-22.
 28. ^ "Är lustgas farligt?". Ungdomsmottagningarnas öppna webb (në suedisht). RFSU and "Ungdomsmottagningarna". Marrë më 2023-04-22.
 29. ^ Walldán, Camilla (2021-11-02). "Polisen varnar ungdomar att andas in farlig lustgas". Kungälvs-Posten (në suedisht). Marrë më 2023-04-22.
 30. ^ Eliasson, Jessica. "Här kommer lustgasbilen med leverans". Uppsala Nys Ridning (në suedisht). Marrë më 2023-04-22.
 31. ^ "The Law: Psychoactive Substances". Talk to Frank. 14 shkurt 2019. Marrë më 14 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Nitrous oxide to be banned under plans to clamp down on anti-social behaviour". Sky News (në anglisht). Marrë më 2023-03-26.
 33. ^ "Nitrous oxide to be categorised as class C drug". Sky News (në anglisht). Marrë më 2023-09-05.
 34. ^ "Nitrous Oxide – A colourless gas that people inhale, usually via a balloon". Talk to Frank. Marrë më 14 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Want to buy canned whipped cream in New York state? Don't forget your ID". NBC News. 29 gusht 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)