OpenMP

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Open Multi-Processing (OpenMP) është një interfejs per programinim e aplikacioneve (API) i cili mbështet programinin shumë-procesësh të memories në multi-platformë, në C, C++, dhe Fortran, në shumë arkitektura të procesorëve dhe sisteme operative, duke përfshirë platformat Linux, Unix, AIX, Solaris, OS X, dhe Microsoft Windows. Përbëhet nga një grup i direktivave kompajluese, librari, dhe variabla që ndikojnë në gjendjen e "run-time". [1][2][3].

OpenMP menaxhohet nga konsorciumi i teknologjisë jofitimprurës OpenMP Architecture Review Board (ose OpenMP ARB), i përcaktuar bashkërisht nga një grup i shitësve të pajisjeve kompjuterike (hardware), dhe programor (software), si AMD, IBM, Intel, Cray, HP, Fujitsu, Nvidia, NEC, Microsoft, Texas Instruments, Oracle Corporation[4] .

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://openmp.org/wp/2008/10/openmp-tutorial-at-supercomputing-2008/ OpenMP Tutorial at Supercomputing 2008
  2. ^ http://openmp.org/wp/2009/04/download-book-examples-and-discuss/ Using OpenMP - Portable Shared Memory Parallel Programming - Download Book Examples and Discuss
  3. ^ http://openmp.org/wp/openmp-compilers/ OpenMP Compilers
  4. ^ http://openmp.org/wp/about-openmp/ Arkivuar 9 gusht 2013 tek Wayback Machine About the OpenMP ARB and OpenMP.org