Përdoruesi:Punetor i Rregullt5/livadhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

edit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tigri Balinez
Bali Tiger Ringling Bros 1914.jpg
Në cirkun Ringling Bros me trainjerin e tij, 1915
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Lloji:
Nënlloji:
P. t. tigris
Emri trinomial
Panthera tigris tigris
(Temminck, 1844)
Panthera tigris tigris balica distribution map.png
Gama e mëparshme e tigrit Balinez
Sinonimet

Tigri Balinez ishte një popullatë e Panthera tigris sondaica, me gamë që shtrihej në Ishullin IndonezianBalit.[2] Kjo popullatë është zhdukur që prej viteve '50.[1]

Më parë, është vlerësuar si një nënlloj i veçantë tigri, nën emrin shkencor Panthera tigris balica, i cila u vlerësuar si i zhdukurListën e Kuqe të BNRN-së në vitin 2008.[1] Në vitin 2017, taksonomia e Felidëve u rishikua dhe ky nënlloj u emërtua P. t. sondaica, që përfshin edhe tigrin Sumatran në ishujt Sumatra, i cili ende mbijeton.[2]

Rezultatet e analizave të ADN-së mitokondriale të 23 ekzemplarë tigrash nga koleksionet e muzeut, treguan që tigrat shtriheshin në Ishujt Sunda gjatë gjithë periudhës së fundit akullnajore 11,000–12,000 vjet më parë. [3] Në Bali, tigrat e fundit u regjistruan në fund të viteve 1930. Disa individë ka të ngjarë të mbijetojnë në vitet 1940 dhe ndoshta 1950. Kjo popullatë ishte gjuajtur deri në ekstraktim dhe habitati i tij natyror u shndërrua në përdorim njerëzor. [4]

Emrat baltilianë për tigrin janë harimau Bali dhe samong

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Goodrich, J.; Lynam, A.; Miquelle, D.; Wibisono, H.; Kawanishi, K.; Pattanavibool, A.; Htun, S.; Tempa, T.; Karki, J.; Jhala, Y. & Karanth, U. (2015). "Panthera tigris". Red List (në anglisht): e.T15955A50659951.Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)
  2. ^ a b Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O’Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z.; Tobe, S. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News (në anglisht) (Special Issue 11): 66–68.