Paedologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedologjia (paidologjia, paedologjia) është studimi i sjelljes dhe zhvillimit të fëmijëve (ndryshe nga pedagogjia, arti ose shkenca e mësimdhënies dhe pediatria, fusha e mjekësisë në lidhje me fëmijët).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pedologjia fëmijërore nuk njihet zakonisht si një fushë e veçantë e studimit; prandaj, shumë specialistë të cilët do të cilësoheshin si pedologë në vend të kësaj cilësohen si pedagogë, edukologë, psikologë, pediatër, etj. Kjo ndodh gjithashtu edhe për faktin sepse dikush mund të kontribuojë ose të ketë kontribuar në të kaluarën në fushën e pedologjisë duke dhënë kontribute edhe në fusha të tjera. Për shembull, Jean Piaget dha kontribut në studimin e pedologjisë me teoritë e tij të zhvillimit kognitiv të fëmijëve; megjithatë, Piaget është më shumë i njohur si një psikolog zhvillimor .

Origjina e këtij trendi në psikologji dhe pedagogji zë fill në fund të shekullit XVII me ndarjen e një dege të psikologjisë që do të formonte bazën e pedagogjisë, psikologjisë pedagogjike ose "psikologjisë pedagogjike eksperimentale", "pedagogjisë eksperimentale", " arsim eksperimental ".

G. Stanley Hall (1844-1924) nxiti zhvillimin e pedologjisë si një fushë e veçantë studimore, gjë e cila gjithashtu u bë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e psikologjisë moderne të arsimit (psikologjisë pedagogjike). Një studiues amerikan, Oscar Chrisman, propozoi termin "pedologji" në vitin 1893. Në fund të shekullit XIX, pedologjia si një studim gjithëpërfshirës i fëmijës u shtri edhe në Evropë si një përpjekje për të krijuar një studim të fëmijëve në mënyrën e shkencave natyrore. Në vitin 1909, profesori Kazimierz Twardowski organizoi një shoqëri pedologjike në Lviv, Austro-Hungari (tani Ukrainë). Në vitin 1910 u organizua një shoqëri e ngjashme në Krakov. Në vitin 1911 u mbajt Kongresi i parë Botëror në Pedologji, në Bruksel, Belgjikë, me pjesëmarrës nga 22 vende të botës.

Lufta e Parë Botërore (1914-1918) në mënyrë efektive i dha fund zhvillimit të kësaj disipline shkencore në Evropën Perëndimore.

Meqenëse pedologjia si një degë e shkencës nuk arriti kurrë pjekurinë e saj të mjaftueshme, ende nuk ekziston një mirëkuptim i përbashkët për qëllimin ose instrumentet e pedologjisë.

Bowie State University në Bowie, Maryland u bë universiteti i parë në Shtetet e Bashkuara i cili jepte një diplomë bachelor në pedologji. [1] Një dokument i vitit 2014 nga universiteti i referohet "pedologjisë së madhe (tani e njohur si studimi i fëmijëve dhe adoleshentëve)". [2] Në shumë universitete në Shtetet e Bashkuara, studimi pedologjik klasifikohet në përgjithësi nën "zhvillimin e fëmijëve" të mëdhenjë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Depaepe, M. (1985). "Science, technology, and paedology: The concept of science at the Faculte Internationale de Pedologie in Brussels (1912-1914)." Scientia Paedogica Experimentalis, 1, 14-28.
  • Depaepe, M. (1992). "Experimental Research in Education 1890-1940: historical processes behind the development of a discipline in western Europe and the United States." Aspects of Education, Journal of the Institute of Education, University of Hull, 42, pp. 67–93.
  • Depaepe, M. (1993). "Zum Wohl des Kindes? Pädologie, pädagogische Psychologie und experimentelle Pädagogik in Europa und den USA, 1890-1940." Leuven: Universitaire Pers/Weinheim: Deutscher Studienverlag.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Pedology Major". Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2008. Marrë më 11 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Faculty Spotlight: Behavioral, Health and Human Services" (PDF). Assessment Times. Bowie State University. gusht 2014. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 10 tetor 2015. Marrë më 11 gusht 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]