Pakti Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pakti Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike

Pakti Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike (anglisht: International Covenant on Civil and Political Rights - ICCPR) është një traktat shumëpalësh, i miratuar më 16 dhjetor 1966, nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara i njohur ndryshe si Rezoluta 2200A (XXI), dhe hyrë në fuqi më 23 Mars 1976 në përputhje me nenin 49 të Paktit. Neni 49 lejonte që ky Pakt të hynte në fuqi tre muaj pas datës së depozitimit të tridhjetë e pestë instrumenteve të ratifikimit ose pranimit. Pakti i detyron palët e tij të respektojnë të drejtat civile dhe politike të individëve, përfshirë të drejtën e jetës, lirinë e fesë, lirinë e fjalës, lirinë e tubimit, të drejtat elektorale dhe të drejtat e procesit të rregullt dhe një gjykim të drejtë. [1] Që nga shtatori i vitit 2019, Pakti ka 173 parti dhe gjashtë nënshkrues të tjerë pa u ratifikuar. [2]

Ky Pakt është pjesë e Kartës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, së bashku me Paktin Ndërkombëtar për të Drejtat Ekonomike, Sociale dhe Kulturore (ICESCR) dhe Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut (UDHR). [3]

Pakti në fjalë monitorohet nga Komiteti i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (një organ i veçantë i Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut ), i cili shqyrton raportet e rregullta të shteteve palë mbi mënyrën se si po zbatohen të drejtat. Shtetet duhet të raportojnë fillimisht një vit pas aderimit në këtë Pakt dhe pastaj sa herë që Komiteti kërkon (zakonisht çdo katër vjet). Komiteti normalisht mblidhet në Gjenevë dhe normalisht mban tre seanca në vit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ International Covenant on Civil and Political Rights Office of the United Nations High Commissioner of Human Rights
  2. ^ "OHCHR Dashboard". Status of ratification {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Fact Sheet No.2 (Rev.1), The International Bill of Human Rights". UN OHCHR. qershor 1996. Arkivuar nga origjinali më 13 mars 2008. Marrë më 2008-06-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)