Komiteti i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komiteti i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (anglisht: United Nations Human Rights Committee) është një organ i Kombeve të Bashkuara me 18 ekspertë të krijuar nga një traktat për të drejtat e njeriut, Pakti Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike (ICCPR). Komiteti mblidhet për tre seanca katër-javore në vit për të marrë në konsideratë raportet pesëvjeçare të paraqitura nga 172 shtetet nënshkruese të ICCPR për pajtueshmërinë e tyre me traktatin, dhe çdo kërkesë individuale në lidhje me 116 shtetet nënshkruese të Protokollit të Parë Fakultativ të ICCPR. Komiteti është një nga dhjetë organet e traktatit të KB për të drejtat e njeriut, secili përgjegjës për mbikëqyrjen e zbatimit të një traktati të veçantë. [1]

Komiteti i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut nuk duhet të ngatërrohet me Këshillin e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut ose me paraardhësin e tij, Komisionin e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut. Ndërsa Këshilli i të Drejtave të Njeriut (që nga qershori i vitit 2006) dhe Komisioni për të Drejtat e Njeriut (para vitit 2006) janë organe politike të Kombeve të Bashkuara: të përbërë nga shtetet, të krijuara nga një rezolutë e Asamblesë së Përgjithshme të KB-ve dhe Karta e KB-ve, dhe të diskutojnë të gjithë gamën e të drejtave të njeriut shqetësimet; Komiteti për të Drejtat e Njeriut është një organ ekspert i Kombeve të Bashkuara: i përbërë nga personalitete, i themeluar nga ICCPR, dhe diskuton çështje që i përkasin vetëm këtij traktati.

ICCPR përcakton rregullat themelore për anëtarësimin në Komitetin e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut. Në nenin 28 të ICCPR thuhet se Komiteti është i përbërë nga 18 anëtarë nga shtetet palë në ICCPR, "të cilët do të jenë persona me karakter të lartë moral dhe kompetencë të njohur në fushën e të drejtave të njeriut", duke marrë parasysh "dobinë e pjesëmarrjes së disa personaliteteve që kanë përvojë juridike". Gjithashtu sipas nenit 28, anëtarët shërbejnë më shumë në cilësinë e tyre individuale, sesa si përfaqësues të vendeve të tyre. Siç thuhet në nenet 29 dhe 30 të ICCPR, ato zgjidhen nga një takim i shteteve palë në ICCPR të mbajtura në Selinë e Kombeve të Bashkuara. Bazuar në nenin 32, ata shërbejnë për një mandat katërvjeçar. [2]

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarët aktual të Komitetit në fjalë janë si më poshtë: [3]

Nr. emri shteti periudha
1. Zonja Tania María Abdo Rocholl    Paraguai 2017-2020
2. Z. Yadh Ben Achour   Tunizia Tunizia 2019-2022
3. Zonja Ilze Brands Kehris    Letonia 2017-2020
4. Z. Christopher Arif Bulkan   Flamuri Guajana 2019-2022
5. Z. Ahmed Amin Fathalla   Egjipti Egjipti 2017-2020
6. Z. Shuichi Furuya   Japonia Japonia 2019-2022
7. Z. Christof Heyns flamuri Republika Jugafrikane 2017-2020
8. Z. Hernán Quezada Cabrera Kili Kili 2019-2022
9. Z. Bamariam Koita flamuri Mauritania 2017-2020
10. Zonja Marcia. VJ Kran Kanadaja Kanadaja 2017-2020
11. Z. Duncan Laki Muhumuza  Uganda 2019-2022
12. Zonja Photini Pazartzis Greqia Greqia 2019-2022
13. Zonja Vasilka Sancin Sllovenia Sllovenia 2019-2022
14. Z. José Manuel Santos Pais Portugalia Portugalia 2017-2020
15. Z. Yuval Shany Izraeli Izraeli 2013-2020
16. Zonja Hélène Tigroudja  Franca 2019-2022
17. Z. Gentian Zyberi Shqipëria Shqipëria 2019-2022
18. Z. Andreas B. Zimmermann Gjermania Gjermania 2018-2020

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Monitoring the core international human rights treaties". United Nations Human Rights. Office of the High Commissioner. Marrë më 30 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "International Covenant on Civil and Political Rights". Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2008. Marrë më 29 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Human Rights Committee: Membership". UN Office of the High Commissioner for Human Rights. Marrë më 18 janar 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)