Paleografia latine

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Qsicon inArbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa kategori --Planeti 18 gusht 2010 16:23 (CEST)

paleografi latine quhet doktrina e historisë së alfabetit latin.

Historia e shkrimit latin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antikiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e shkrimit latinisht fillon me marrjen e alfabetin fenikas. Monumenti më i vjetër i shkrimit latin është Lapis Niger.

Në antikitet romake ishin fillimisht kryeqytetet germat për librat në përdorim. Shkruani për qeverinë komerciale (private e kontratave, etj) ata kanë përdorur vjetër dhe të rinj Romake kursiv. Doli në kohën post-Christian këto Italics unicial dhe i pari me germa të vogla shkruar në historia e shkrimit latin, semioncial.

Moshë e Mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga kursiv më vonë romake zhvilluar në gjashtë për 8 Shekull dtile të ndryshme rajonale të shkrimit (të ashtuquajtura "shkrimet Kombëtare ").

Përhapur në të gjithë Evropën që nga fundi i 8 Shekullit. Së fundi, Karolingiane me germa të vogla, dallime rajonale si Beneventan, ishull semioncial, kufizuar me germa të vogla, ose Visigothica zhvendosur.

Që nga fundi i 11-të përhapjen e shekullit nga Franca e veriut. Duke filluar nga një stil të ri të shkruar, në një rrjetë me shkronja thyer boshte është shkruar, gotik me germa të vogla.

Në 13 Shekullit të zhvilluara për letrën e biznesit përsëri një italic, italic gotik. Në 15 Shekull u bashkuan edhe një larmi të përzierjen midis fonts gotik Pjerrët dhe gotik me germa të vogla, shtoni Bastardi Font.

Kah fundi i 14 dhe në fillim të 15 shekullin e sulmoi Humanistëve italisht në Coluccio Salutati prapa të vjetër. E të shkruarit dhe gjallë mbrapa Karolingiane me germa të vogla si Humanistike me germa të vogla përsëri. Për të krijuar me germa të vogla humanist Niccolo Niccoli, një dokument të biznesit, humanities Italics.

Koha Moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me germa të vogla njerëzore, bazat për lloje të roman e Printimes. Shkrim bastard i perandori kancelari ishte modeli i frakturë. Si një script Sht jashtë Gjermani, humanist italic si script Latine nga, në Gjermani, për Gotik kursiv në bazë dorëshkrimit gjermanisht.

Historia e Shkencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e shkrimit Latine është që nga viti 17 Shekullit studiuar sistematikisht. Maurist murg Zhan Mabillon (1632-1707). Krijuar në diplomaci e tij diplomatike pune, "De re Diplomática LIBRI VI "një histori të punës dhe i dha punon shumë për këtë ditë emrat e përdorur. Që nga fillimi i 20 Fokusi shekullit's palaeographic kërkimore të shkollave të ndryshme të shkrimit (Scriptorium) për të shqyrtuar ku alfabetin latin në Mesjeta është ruajtur dhe zhvilluar. Famshëm për vet memorie fotografike dhe për njohuritë e thella palaeographic është Bischoff Bernhard (1906-1991). Bischoff methodically udhëhequr nga qasjet e karrige e paraardhësit të tij Ludwig Traube në zhvillimin e finer bëhet me shkrim duke përcaktuar në disa forma e të shkruarit Scriptoria Scriptorium shqyrtuar.

Analiza e shkrimeve mesjetare në fund në mënyrë të veçantë nëpërmjet. Sistemi është klasifikimin e Gerard Isaku Lieftinck bëhet në saj të tre karakteristika të dallueshme (katëshe të dyfishtë / i thjeshtë, i gjatë / e shkurtër, formimin loop më e gjatë e sipërme) projektuar sistem të fortë edhe kritika dhe zhvillimin e suksesshëm të Johann Peter Gumbert dhe Albert Derolez gjetur.

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bernhard Bischoff : paleografi e antikitetit romak dhe Moshë perëndimore e Mesme. (Parimet e Germanistik, vol 24) Berlin 1986 (Gjithashtu botimet e ndryshme të gjuhëve të huaja, me ilustrim)
  • Hans Foerster, Thomas Frenz : demolition of Latine paleografi. (Biblioteka e tregtisë së librit, Vol 15) 3 rev. Edition, Stuttgart : Hiersemann, 2004. ISBN 3-7772-0410-2.
  • Jacques Stiennon:Paléographie du Moyen Age.Paris: Armand Colin, 1991. ISBN 2-200-31278-4.
  • Franz Steffens : Latine paleografi 125 bordeve në presion të lehta me konfliktuale Transcription së bashku me shënimet shpjeguese dhe një prezantim sistematik të Zhvillimi i shkrimit latin. Berlin 1910, 1929
  • Letërsia për paleografi latinisht në Bazën e të dhënave bibliografike Georg Vogeler

Acronym Fjalor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Adriano Cappelli : Dizionario latine Mar ed Italiane shkurtesave. Shkoni abbreviaturarum, 6 Corr ed., rist. Edition, Milano 1998 (Manual Hoepli).
  • Kurt Dülfer : shkurtesave të përbashkëta të 16-20 Shekullit, Marburg 1966 (Publikimet e Marburg Arkiva Shkolla, Instituti për Shkencë arkivore 1).
  • Paul Arnold Green : kyç të shkurtesave të vjetra dhe të reja. Fjalor Latine dhe shkurtesat gjermane moshë të vonë e Mesme dhe epokën moderne të hyrje historike dhe sistematike për të arkivit përdoruesit Studentët, në shtëpi dhe hulumtuesit e familjes dhe të tjerët, ad Limburg Lahn 1966 (Plani i gjenealogji 6).
  • shkurtime, Version 2.1, e krijuar k. Pluta 2002, Olaf, CD-ROM

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]