Pema e jetës (Bibla)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pema e Jetës në Kishën Katolike të Shën Terezës, Beaconsfield, MB.

judaizëm dhe krishterim, pema e jetës (hebraisht: ēṣ haḥayyīm; latinisht: Lignum vitae) përshkruhet për herë të parë në kapitullin 2, vargu 9 i Librit të Zanafillës si "në mes të Kopshtit të Edenit" me pemën. të njohjes të së mirës dhe së keqes (Lignum scientiae boni et mali). Pas rënies së njeriut, "që ai të mos shtrijë dorën, të mos marrë edhe nga pema e jetës, të hajë dhe të jetojë përjetë",[1] kerubinë dhe një shpatë flakëruese vendosen në skajin lindor të kopshtit për të ruajtur rrugën. te pema e jetës.[2] Pema e jetës është bërë objekt i disa debateve nëse pema e njohjes së së mirës dhe së keqes është apo jo e njëjta pemë.[3]

Në Biblën jashtë Zanafillës, termi "pema e jetës" shfaqet në Fjalët e Urta (3:18; 11:30; 13:12; 15:4) dhe Zbulesa (2:7; 22:2,14,19). Ajo shfaqet gjithashtu në 2 Esdras (2:12; 8:52) dhe 4 Makabejtë (18:16), të cilat përfshihen midis apokrifeve judaike.

Sipas Apokalipsit Grek të Moisiut, pema e jetës quhet edhe Pema e Mëshirës. Adami besonte se vaji i pemës së Jetës do ta çlironte nga sëmundjet e tij dhe dërgoi Sethin dhe Evën në dyert e Kopshtit për të kërkuar pak vaj nga pema e Jetës.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:Vargbiblik
  2. ^ Stampa:Vargbiblik
  3. ^ academic.oup.com (në anglisht) https://academic.oup.com/jts/article-abstract/71/2/441/6032179. Marrë më 2024-03-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!)
  4. ^ "The Apocalypse of Moses". www.pseudepigrapha.com. Marrë më 2022-02-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)