E mira dhe e keqja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në pikturën e Ary Scheffer të vitit 1854 "Tundimi i Krishtit", djalli (djathtas), personifikimi i së keqes, tundon Krishtin (majtas), personifikimi i karakterit dhe vullnetit të Zotit.

fe, etikë, filozofi dhe psikologji, "e mira dhe e keqja" është një dikotomi shumë e zakonshme. Në kulturat me ndikim fetar manikean dhe abrahamik, e keqja perceptohet si e kundërta antagoniste dualiste e së mirës, në të cilën e mira duhet të mbizotërojë dhe e keqja duhet mposhtur.[1] Në kulturat me ndikim shpirtëror budist, e mira dhe e keqja perceptohen si pjesë e një dualiteti antagonist që vetë duhet të kapërcehet përmes arritjes së Śūnyatā që do të thotë zbrazëti në kuptimin e njohjes së së mirës dhe së keqes duke qenë dy parime të kundërta, por jo një realitet, duke zbrazur dualitetin. prej tyre, dhe arritjen e një uniteti.[2]

E keqja përdoret shpesh për të treguar imoralitet të thellë.[3] E keqja është përshkruar gjithashtu si një forcë e mbinatyrshme.[4] Përkufizimet e së keqes ndryshojnë, ashtu si edhe analiza e motiveve të saj.[5] Megjithatë, elementët që zakonisht lidhen me të keqen përfshijnë sjellje të pabalancuara që përfshijnë përshtatshmërinë, egoizmin, injorancën ose neglizhencën.[6]

Pyetjet moderne filozofike në lidhje me të mirën dhe të keqen përmblidhen në tre fusha kryesore të studimit: metaetikë lidhur me natyrën e së mirës dhe të keqes, etikën normative lidhur me mënyrën se si duhet të sillemi dhe etikën e aplikuar në lidhje me çështje të veçanta morale.[7]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ingram, Paul O.; Streng, Frederick John (1986). Buddhist-Christian Dialogue: Mutual Renewal and Transformation. Honolulu, Hawaii: University of Hawaii Press. fq. 148–149. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Ingram, Paul O.; Streng, Frederick John (1986). Buddhist-Christian Dialogue: Mutual Renewal and Transformation. Honolulu, Hawaii: University of Hawaii Press. fq. 148–149. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Evil". Oxford, England: Oxford University Press. 2012. Arkivuar nga origjinali më 2012-08-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Evil". Oxford, England: Oxford University Press. 2012. Arkivuar nga origjinali më 2012-08-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Staub, Ervin (2011). Overcoming Evil: Genocide, Violent Conflict, and Terrorism. New York City: Oxford University Press. fq. 32. ISBN 978-0195382044. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Matthews, Caitlin; Matthews, John (2004). Walkers Between the Worlds: The Western Mysteries from Shaman to Magus. Rochester, Vermont: Inner Traditions / Bear & Co. fq. 173. ISBN 978-0892810918. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Internet Encyclopedia of Philosophy "Ethics"