Pema familjare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pemë familjare si është paraqitur në veprën me titull Arboretvm genealogicvm - 1635
Pema gjenealogjike e njerëzimit ashtu si është paraqitur nga Ernst Haeckeli dhe e përdorur gjerësisht si një koncept biologjik nga Çarls Darvini në veprën e tij me titull, Origjina e llojeve.

Pema familjare në fushën e gjenealogjisë është një lloj skeme e marrëdhënieve familjare në një strukturë konvencionale e paraqitur në formë të një peme. Pemët familjare më të hollësishme të përdorura në mjekësi dhe punë sociale njihen si gjenograma. [1] [2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dhënat gjenealogjike mund të përfaqësohen në disa formate, për shembull si një pasqyrë skematike e paraardhësve. Pemët familjare shpesh paraqiten me brezat më të vjetër në krye dhe gjeneratat e reja në pjesën e poshtme. Një tabelë e prejardhjes, e cila është një pemë që tregon paraardhësit e një individi, do të ngjajë më shumë me një paraqitje skematike në formë të trungut ose trupit të një peme, duke qenë më e gjerë në pjesën e sipërme sesa në fund. Në disa grafikë të paraardhësve, një individ shfaqet në të majtë dhe paraardhësit e tij ose të saj shfaqen në të djathtë. Një tabelë pasardhëse, e cila përshkruan të gjithë pasardhësit e një individi, do të jetë më e ngushtë në krye.

Pemët familjare mund të kenë tema të shumta. Dikush mund të përfshijë të gjithë pasardhësit e drejtpërdrejtë të një figure të vetme, ose të gjithë paraardhësit e njohur të një personi të gjallë. Një tjetër mund të përfshijë të gjithë anëtarët e një mbiemri të veçantë (p.sh. pasardhës të linjës mashkullore). Megjithatë, një qasje tjetër është të ndërtojmë një pemë që përfshin të gjithë mbajtësit e një zyre të caktuar, siç janë p.sh. Mbretërit e Gjermanisë. Kjo mbështetet në martesën dinastike për të mbajtur së bashku lidhjet midis dinastive.

Jo çdo pemë familjare duhet të shikohet anash (në formë të pedigresë ose tabelës). Duke parë vertikalisht në majë të një peme pasardhëse, duke u rritur nga një brez në tjetrin, një pemë familjare mund të tregohet në një hapësirë kompakte. Një shkallë kohore përdoret duke u zgjeruar rrënjësisht në lidhje me qendrën në dekada. Fëmijët e prindërve formojnë degë rreth qendrës dhe emrat e tyre vizatohen në vitin e tyre të lindjes në shkallën e kohës. Emrat e bashkëshortëve bashkohen me emrat e fëmijëve dhe familjet rritin degë të reja për nipërit e mbesat, etj. Kjo është e përshtatshme të përdorësh gjyshër të mëdhenj në qendër për të portretizuar katër ose pesë breza, të cilat shfaqen në modelin e rritjes natyrore të një peme siç shihet nga maja. Në një pemë pasardhëse, të afërmit e gjallë janë të zakonshëm në degët e jashtme dhe kushërinjtë bashkëkohorë shfaqen ngjitur me njëri-tjetrin. Privatësia duhet të merret parasysh kur përgatitni një pemë familjare të gjallë. [3]

Imazhi i pemës ndoshta filloi në kohën e artit mesjetar të Pemës së Isait, [4] e përdorur për të ilustruar Gjenealogjinë e Krishtit në termat e një profecie të Isaisë (Isaia 11: 1). Ndoshta përdorimi i parë jobiblik, dhe i pari që tregoi marrëdhënie të plota familjare sesa një skemë thjesht patrilineale, ishte ajo që përfshinte pemët familjare të perëndive klasike të Boccaccios "Genealogia deorum gentilium" (On the Genealogy of the Gods of the Gentiles), versioni i parë i të cilit daton nga viti 1360. 

Pema familjare më e gjatë në botë është ajo e filozofit dhe edukatorit kinez Konfuci (551–479 para Krishtit), pasardhës i të cilit është Mbreti Tang (1675–1646 para Krishtit). Pema përfshin më shumë se 80 breza dhe përfshin më shumë se 2 milion anëtarë. Një përpjekje ndërkombëtare që përfshinte më shumë se 450 degë në të gjithë botën filloi në vitin 1998 për të riparuar dhe rishikuar këtë trung familjar. Një botim i ri i gjenealogjisë së Konfucit u shtyp në shtator 2009 nga Komiteti i Përpilimit të Gjenealogjisë së Konfucit, për të përkuar me 2560 vjetorin e lindjes së mendimtarit kinez. Ky botim i fundit pritet të përfshijë rreth 1.3 milion anëtarë të gjallë që janë shpërndarë nëpër botë sot. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Amazon - Even More Rock Family trees". Marrë më 20 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "BBC Four : Rock Family Trees". Marrë më 20 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ John Meng-Frecker, Family Tree Tops, https://familytreetops.com Arkivuar 19 mars 2021 tek Wayback Machine
  4. ^ Simon Julian Gilmour (2000) Daz Sint Noch Ungelogeniu Wort: A Literary and Linguistic Commentary on the Gurnemanz Episode in Book III of Wolfram's Parzival. Universitätsverlag Winter, 2000. p.64
  5. ^ Confucius family tree has two million members from China Daily, unknown date, updated February 16, 2008