Peter Paul Rubens

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Autoportret, 1623, Royal Collection.

Sir Peter Paul Rubens ( /ˈrbənz/;[1] 28 qershor 1577 – 30 maj 1640) ishte një piktor i stillit Flemish Barok. Një ithtar i një stili ekstravagant barok që thekson lëvizjen, ngjyrën, dhe ndjeshmërinë, Rubens është i njohur për kundërreformën e tij në portrete, peisazhe, dhe piktura historike të subjekteve mitologjike dhe alegorike.

Biografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Kopshti i Rubens në Rubenshuis, Antwerp

Jeta e hershme[redakto | redakto tekstin burimor]

Rubens ka lindur në qytetin e Siegen Vestfalia nga Jan Rubens dhe Maria Pypelincks. Babai i tij, një kalvinist, ndërsa nëna u largua në Këln në vitin 1568, pas rritjes së trazirave fetare dhe perselutimit të Protestantëve gjatë sundimit të Spanjoll në Hollandë nga Duka i Albës.

Jan Rubens u bë këshilltar ligjor (dhe dashnor) i Anna of Saxony, gruaj e dytë e William I of Orange, dhe u vendosën në oborrin e saj në Siegen në 1570, duke u bërë babai i vajzës së saj Christine e cila ka lindur në vitin 1571 [2].

Më pas Jan Rubens u burgos për këtë çështje, Peter Paul Rubens ka lindur në vitin 1577. Familja u kthye në Këln në vitin e ardhshëm. Në 1589, dy vjet pas vdekjes së babait të tij, Rubens u zhvendos me nënën e tij Maria Pypelincks në Antwerp, ku ai u rrit si një katolik.

Burime[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Auwers, Michael, Pieter Paul Rubens als diplomatiek debutant. Het verhaal van een ambitieus politiek agent in de vroege zeventiende eeuw, in: Tijdschrift voor Geschiedenis - 123e jaargang, nummer 1, p. 20-33 (Holandisht)
  • Kristin Lohse Belkin: Rubens. Phaidon Press 1998, ISBN 0-7148-3412-2
  • Held, Julius S. (1975) "On the Date and Function of Some Allegorical Sketches by Rubens." In: Journal of the Warburg and Courtauld Institutes. Vol. 38: 218–233.
  • Held, Julius S. (1983) "Thoughts on Rubens' Beginnings." In: Ringling Museum of Art Journal: 14–35. ISBN 0-916758-12-5.
  • Michael Jaffé: Rubens and Italy. Cornell University Press 1977, ISBN 0-8014-1064-9
  • Pauw-De Veen, Lydia de. "Rubens and the graphic arts." In: Connoisseur CXCV/786 (Aug 1977): 243–251.

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "Rubens". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
  2. ^ H. C. Erik Midelfort, "Mad Princes of Renaissance Germany", page 58, University of Virginia Press, 22 January 1996. Retrieved 2 February 2013.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]