Jump to content

Piktogrami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Piktogrami ose piktografi, në përdorimin kompjuterik i njohur edhe si një ikonë, është një ideogram që përcjell kuptimin e tij përmes ngjashmërisë së tij piktoreske me një objekt fizik. Piktogramët shpesh përdoren në shkrimet dhe sistemet grafike, në të cilat personazhet janë në një masë të konsiderueshme në pamje piktoriale. Një piktogram mund të përdoret gjithashtu në lëndë të tilla si koha e lirë, turizmi dhe gjeografia.

Piktografia është një formë e të shkruarit e cila përdor vizatime përfaqësuese, piktoreske, në mënyrë të ngjashme me shkrimet kuneiforme dhe, në një farë mase, hieroglifike, e cila gjithashtu përdor edhe vizatimet si shkronja fonetike ose rima përcaktuese. Disa piktograme, të tilla si piktogramet hazard, janë elemente të gjuhëve formale .

Piktografi ka një kuptim mjaft të ndryshëm në fushën e artit parahistorik, përfshirë artin nga shoqëritë tradicionale dhe më pas nënkupton artin e pikturuar në sipërfaqet shkëmbore, në krahasim me petroglifet; të cilat zakonisht janë të gdhendura. [1] [2] [3]

  1. ^ Hall, C. Justin. "Olympic Pictograms". Visual Rhetoric. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Olympic Pictograms: Design through History". MediaMadeGreat.com. 16 gusht 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Popovic, John Jan (red.). "Olympic Games Pictograms". 1stMuse.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)