Jump to content

Piratët barbarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një Luftë Detare me Piratët Barbarë nga Laureys a Castro

Piratët barbarë ishin piratët osmanë dhe berberë që vepronin nga Afrika e Veriut, bazuar kryesisht në portet e Salé, Rabat, Algjer, Tunis dhe Tripoli. Kjo zonë ishte e njohur në Evropë si Bregu i Barbarisë, term i cili rrjedh nga emri i banorëve të tij etnikë Berber. Predikimi i tyre shtrihej në të gjithë Mesdheun, në jug përgjatë bregdetit AtlantikAfrikës Perëndimore dhe në Atlantikun e Veriut deri në veri deri në Islandë, por ata kryesisht operuan në Mesdheun Perëndimor. Përveç kapjes së anijeve tregtare, ata u angazhuan në Razzias, bastisje në qytete dhe fshatra bregdetare evropiane, kryesisht në Itali, Francë, Spanjë dhe Portugali, por edhe në Ishujt Britanikë,[1] Holandë, dhe aq larg sa Islanda.[2] Qëllimi kryesor i sulmeve të tyre ishin skllevërit për tregtinë e skllevërve osmanë si dhe tregun e përgjithshëm të skllavërisë arabe në Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme. Skllevërit në Barbari mund të jenë të zinj, kafe ose të bardhë, katolikë, protestantë, ortodoksë, hebrenj ose muslimanë.[1]

Rrëmbyesit barbarë kapën mijëra anije tregtare dhe bastisën vazhdimisht qytete bregdetare. Si rezultat, banorët braktisën fshatrat e tyre të mëparshëm të bregdetit të gjatë në Spanjë dhe Itali. Midis 100,000 dhe 250,000 Iberians u skllavëruan nga këto bastisje.[3]

Disa nga këto rrëmbyes ishin të dëbuar dhe të kthyer në Evropë (renegatë) si John Ward dhe Zymen Danseker.[2] Hajredin Barbarosa dhe Oruç Reis, Vëllezërit Turk Barbarossa, të cilët morën nën kontroll Algjerët në emër të osmanëve në fillim të shekullit të 16-të, gjithashtu ishin rrëmbyes famëkeq. Piratët evropianë sollën teknika të përparuara me vela dhe ndërtimin e anijeve në Bregun e Barbarisë rreth vitit 1600, gjë që mundësoi që rrëmbyesit të shtrinin aktivitetet e tyre në Oqeanin Atlantik.[2] Efektet e bastisjeve Barbare arritën kulmin në fillim të mesit të shekullit të 17-të.

Pirateria ishte e mjaftueshme për një problem që disa shtete hynë në biznesin e shëlbimit. Në Danimarkë, "Në fillim të shekullit të 18-të paratë u mblodhën në mënyrë sistematike në të gjitha kishat, dhe një shtet i ashtuquajtur "fond skllav" (slavekasse) u krijua nga shteti në vitin 1715. Fondet u sollën përmes një shume të detyrueshme të sigurimeve për detarët. 165 skllevër u shpërblyen nga ky institucion midis vitit 1716 dhe 1736." "Mes viteve 1716 dhe 1754 19 anije nga Danimarka-Norvegjia u kapën me 208 burra; pirateria ishte kështu një problem serioz për flotën tregtare të Danimarkës."

Në vitin 1820 një flotë britanike nën admiralin Sir Harry Neal bombardoi Algjerin. Aktiviteti i Rrëmbyesve me qendër në Algjeri nuk pushoi plotësisht, derisa Franca pushtoi shtetin në vitin 1830.

  1. ^ a b Robert Davis (2011-02-17). "British Slaves on the Barbary Coast". bbc.co.uk. Marrë më 27 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Review of Pirates of Barbary by Ian W. Toll, New York Times, 12 Dec. 2010
  3. ^ Thornton, Richard. Fort Caroline, the Search for America's Lost Heritage. ISBN 9781312344433. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)