Principata e Zetës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Principata e Zetës në fund të shekullit XIV

Principata e Zetës (serbisht: Кнежевина Зета Kneževina Zeta) është një emër historiografik për një principatë të mesjetës së vonë e vendosur në pjesët jugore të Malit të Zi modern dhe pjesët veriore të Shqipërisë moderne, rreth liqenit të Shkodrës.

U sundua nga familjet e Balshiqit, Lazareviqit, Brankoviqit dhe Crnojeviqit në vazhdimësi nga gjysma e dytë e shekullit të 14-të deri në pushtimin osman në fund të shekullit të 15-të. Më parë, i njëjti rajon i Zetës ishte një tokë e kurorës serbe, e cila ishte bërë vetëqeverisëse pas rënies së Perandorisë Serbe, kur familja Balshiq krijoi një principatë rajonale, diku pas vitit 1360. [1]

Zeta nën Balshajt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zeta nën despotatin serb[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Despot Stefan Lazareviq (1421–1427)
  • Despot Gjuragj Brankoviq (1427–1451)

Zeta nën Crnojeviqët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Stefan I Crnojeviq (1451–1465)
  • Ivan Crnojeviq (1465–1490)
  • Gjuragj Crnojeviq (1490–1496)
  • Stefan II Crnojeviq (1496–1499)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ćirković 2004.