Programi mësimor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Programi mësimor ose planprogrami mësimor (anglisht: syllabus) [1] është një dokument që komunikon informacion për një kurs ose klasë akademike dhe përcakton pritshmëritë dhe përgjegjësitë. Në përgjithësi është një pasqyrë ose përmbledhje e kurrikulës . Një planprogram mund të përcaktohet nga një bord provues ose të përgatitet nga mësuesi ose instruktori që jep mësim ose kontrollon kursin. Fjala përdoret gjithashtu në përgjithësi për një abstrakt ose program njohurish dhe njihet më së miri në këtë kuptim duke iu referuar dy katalogëve të pozicioneve doktrinore të dënuar nga Kisha Katolike në 1864 dhe 1907. [2]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Fjalorit anglisht të Oksfordit, fjala syllabus rrjedh nga latinishtja e re syllabus që d.m.th. 'listë', nga ana tjetër nga një keqlexim i greqishtes σίττυβος sittybos (etiketa pergamenë lëkure që jepte titullin dhe përmbajtjen e një dokumenti), i cili u shfaq për herë të parë në një printim të shekullit të 15-të të letrave të Ciceronit drejtuar Atticus. [3] Fjalorët e mëparshëm latinë si Lewis dhe Short përmbajnë fjalën syllabus , duke e lidhur me fjalën greke joekzistente σύλλαβος , që duket të jetë një lexim i gabuar i syllaba 'rrokje'; Fjalori më i ri latin i Oksfordit nuk e përmban këtë fjalë. [4]  ] Ndryshimi i dukshëm nga sitty- te sylla- shpjegohet si hiperkorrigjim me analogji me συλλαμβάνω ( syllambano 'mblidhni, mblidhni'). [4]

Chambers Dictionary pajtohet që ai rrjedh nga greqishtja për një etiketë libri, por pretendon se greqishtja origjinale ishte një emër femëror, sittybā , σίττυβα , e huazuar nga latinishtja, keqleximi që vjen nga një shumës kallëzues latin sittybas . [5]

Hulumtimi modern[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një studim të vitit 2002, Parks dhe Harris sugjerojnë "një program mësimor mund t'u shërbejë studentëve si një model i të menduarit dhe shkrimit profesional". [6] Ata gjithashtu besojnë se të mësuarit efektiv kërkon një ndërveprim kompleks të aftësive, të tilla si menaxhimi i kohës, prioritizimi i detyrave, përdorimi i teknologjisë, etj., dhe se një program mësimor mund të nxisë zhvillimin e këtyre aftësive.

Në vitin 2005, Slattery & Carlson e përshkruajnë planprogramin si një "kontratë midis anëtarëve të fakultetit dhe studentëve të tyre, e krijuar për t'iu përgjigjur pyetjeve të studentëve rreth një kursi, si dhe për t'i informuar ata se çfarë do të ndodhë nëse ata nuk arrijnë të përmbushin pritshmëritë e kursit". Ata promovojnë përdorimin e foljeve të veprimit (identifikoni, analizoni, vlerësoni) në krahasim me foljet pasive (mësoj, njohim, kuptojmë) kur krijojnë qëllimet e kursit [7] Habanek thekson rëndësinë e planprogramit si një "mjet për të shprehur llogaridhënien dhe angazhimin". [8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Merriam-Webster Dictionary <https://www.merriam-webster.com/dictionary/syllabus>
  2. ^ Chambers Dictionary, 1998, p. 1674.
  3. ^ "Online Etymology Dictionary - Syllabus". Marrë më 22 gusht 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b "The Curious and Quibbling History of "Syllabus" (part 2)". Epekteinomene. Marrë më 5 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Chambers Dictionary, 1998, p. 1674.
  6. ^ Parks, J.; Harris, M.B. (2002). "The purpose of a syllabus". College Teaching. 50 (2): 55–61. doi:10.1080/87567550209595875. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Slattery, J.M.; Carlson, J.F. (2005). "Preparing an effective syllabus: current best practices". College Teaching. 54 (4): 159–164. doi:10.3200/CTCH.53.4.159-164. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Habanek, D.V. (2005). "An examination of the integrity of the syllabus". College Teaching. 53 (2): 62–64. doi:10.3200/ctch.53.2.62-64. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)