Pupieni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pupieni
Sestertius i Pupienus. Mbishkrimi: PUN. CAES. M. CLOD. PVPIENVS AVG.

Marcus Clodius Pupienus Maximus (rreth 168[1] – 29 korrik 238[2]) ishte perandor romak me Balbinus për tre muaj në 238, gjatë Vitit të Gjashtë Perandorëve . Burimet për këtë periudhë janë të pakta, dhe kështu njohja e perandorit është e kufizuar. Në tekstet shumicën bashkëkohore ai është i referuar nga e tij nifkë "Maximus" në vend se nga e tij të dytë Emri (emri i familjes) Pupienus Classical Latin: [puː.piː.ˈeːnʊs].[3][4]

Origjina dhe karriera e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia Augusta, dëshmia e së cilës nuk duhet besuar pa rezerva, përshkruan Pupienus si një shembull të përparimit përmes cursus honour për shkak të suksesit ushtarak. Pretendon se ai ishte djali i një farkëtari, u adoptua nga një Pescennia Marcellina (e panjohur ndryshe), dhe i cili filloi karrierën e tij si Centurio primus pilus përpara se të bëhej Tribunus Militum, dhe më pas një Praetor. Karriera e Pupienus ishte dyshuar mbresëlënëse, duke shërbyer një numër postesh të rëndësishme gjatë mbretërimit të dinastisë Severan përgjatë shekujve të II-të dhe fillimit të shekujve të 3-të. Kjo përfshinte caktimin si Prokonsull i provincave pro -territoriale senatoriale të Bitinisë et Pontus, Akeas dhe Gallia Narbonensis.[5]

Në fakt Pupienus ishte pjesë e aristokracisë, megjithëse një anëtar i mitur, dhe familja e tij ishte ngritur ndoshta kohët e fundit.[6] Duke përshëndetur nga qyteti etrusk i Volterra,[7] është spekuluar se Pupienus ishte djali i Marcus Pupienus Maximus, një senator i cili ishte anëtari i parë i familjes së tij që hyri në Senat dhe gruas Clodia Pulchra [8]

Pretendimi në Historia Augusta se Pupienus mbante tre guvernatorë prokonsularë pretorianë nuk ka gjasa. Për një gjë, siç thekson Bernard Rémy, gjatë jetës së Pupienus, provinca e Bitynia et Pontus ishte një provincë perandorake, e qeverisur nga një legatus perandorak. Remy vë në dukje një problem tjetër: që dhënia e tre guvernatorëve prokonsullorë pratorianë shkel atë që dimë nga praktika romake dhe nuk ka raste të ngjashme. Remy citon me vëmendje mendimin e André Chastagnol i cili rekomandoi "të pranonte një informacion të dhënë nga Historia e Augustit vetëm nëse konfirmohet nga një dokument tjetër" dhe konsideron se, i përballur me një burim kaq të pabesueshëm, duhet të lejohet "dyshimi metodik dhe qëndrimi hiperkritik ndaj mbizotërojnë ".[9] Asnjë fasti ose listë e guvernatorëve të ndonjë prej tre provincave, në të cilat Historia Augusta cakton Pupienus, nuk e përfshin atë si guvernator. 

Pas konsullës së tij (rreth vitit 222), cursus honourum i tij është shumë më i besueshëm. Pupienus më vonë u caktua si legat perandorak në një nga provincat gjermane, ka shumë të ngjarë pas konsulles së tij të parë të pësuar, rreth vitit 207 pas Krishtit.[10] Ndërsa guvernator ai shënoi fitore ushtarake mbi Sarmatët dhe fiset gjermane. Në një moment pasi ai përfundoi detyrat e tij në provincën gjermane, renditja i dha atij guvernator prokonsular të Azisë.[11]

Në vitin 234, gjatë viteve të fundit të mbretërimit të Severus Aleksandrit, ai u instalua si Konsull për herë të dytë. Në të njëjtin vit ai u emërua gjithashtu Prefekt Urban i Romës dhe fitoi një reputacion për ashpërsi, në atë masë sa që u bë jopopullor me turmën Romake.[12]

Mbretërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Gordian I dhe djali i tij u shpallën Perandorë në Afrikë, Senati caktoi një komitet prej njëzet burrash, përfshirë Senatorin e moshuar Pupienus, për të bashkërenduar operacionet kundër Maximinus Thrax deri në mbërritjen e Gordianëve.[13] Në lajmin e humbjes dhe vdekjes së Gordians, sidoqoftë, Senati u takua në seancë të mbyllur në Tempullin e Jupiter Capitolinus dhe votoi që dy anëtarë të komitetit të instaloheshin si bashkë-perandorë - Pupienus dhe Balbinus. [10] Ndryshe nga situata në 161 me Marcus Aurelius dhe Lucius Verus, të dy perandorët u zgjodhën si pontifices maximi, kryepriftërinjtë e kulteve zyrtare. 

Sipas Edward Gibbon (duke u bazuar në rrëfimet e Herodianit dhe Historia Augusta ), zgjedhja ishte e ndjeshme, pasi:

mendja e Maksimusit [Pupienus] u formua në një kallëp më të ashpër [sesa ai i Balbinus]. Me trimërinë dhe aftësitë e tij ai e kishte ngritur veten nga origjina më e keqe deri në punësimet e para të shtetit dhe ushtrisë. Fitoret e tij mbi Sarmatasit dhe Gjermanët, ashpërsia e jetës së tij dhe paanësia e ngurtë e drejtësisë së tij ndërsa ishte prefekt i qytetit, urdhëroi vlerësimin e një populli dashuritë e të cilit ishin të interesuar për Balbinusin më të dashur. Të dy kolegët kishin qenë konsull ... dhe, meqenëse njëri ishte gjashtëdhjetë dhe tjetri shtatëdhjetë e katër vjeç, të dy kishin arritur pjekurinë e plotë të moshës dhe përvojës.[14]

Sidoqoftë, fraksione brenda Senatit që kishin shpresuar të përfitonin nga pranimi i Gordianëve manipuluan popullin dhe Gardën Pretoriane për të agjituar për ngritjen e Gordian III si kolegu i tyre perandorak.[15] Duke lënë kolegun e tij të lartë Balbinus në krye të administratës civile në Romë, diku gjatë fundit të Prillit, Pupienus marshoi në Ravenna, ku ai mbikëqyri fushatën kundër Maximinus, duke rekrutuar trupa ndihmëse gjermane që kishin shërbyer nën të ndërsa ai ishte në Gjermani.[10] Pasi Maximinus u vra nga ushtarët e tij pak jashtë Akuileisë, Pupienus dërgoi trupat e Maximinus dhe të vetët përsëri në provincat e tyre (së bashku me një dhurues të konsiderueshëm) dhe u kthye në Romë me truprojën e tij gjermane të sapo fituar.[16]

Ndërkohë Balbinus, nuk kishte arritur të mbante rendin publik në kryeqytet. Burimet sugjerojnë se Balbinus dyshonte Pupienus se kishte përdorur truprojën e tij gjermane për ta zëvendësuar atë dhe ata së shpejti po jetonin në pjesë të ndryshme të pallatit Perandorak.[17] Kjo do të thoshte që ata ishin në mëshirën e elementëve të pakënaqur në Gardën Pretoriane, të cilët filluan të urrejnë shërbimin nën perandorët e emëruar nga Senati dhe tani bënin komplot për t'i vrarë ata.[18] Pupienus, duke u bërë i vetëdijshëm për kërcënimin, iu lut Balbinus të thërriste truprojën gjermane. Balbinus, duke besuar se ky lajm ishte pjesë e një komploti nga Pupienus për ta vrarë, refuzoi dhe të dy filluan të grindeshin pikërisht kur pretorianët hynë në dhomë. Të dy perandorët u kapën dhe u tërhoqën përsëri në kazermat pretoriane ku ata u torturuan dhe u hakuan për vdekje në shtëpinë e banjës.[10]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre individë janë identifikuar si fëmijët e tij. Titus Clodius Pupienus Pulcher Maximus, consul suffectus c. 235, dhe mbrojtësi i qytetit Tibur jashtë Romës, është identifikuar si djali i tij më i madh.[19] Marcus Pupienus Africanus Maximus, konsull ordinarius në 236 si koleg i Perandorit Maximinus Thrax, është identifikuar si djali i tij më i ri.[20] Këto konsullore në familje, gjatë gjithë sundimit të Severus Alexander dhe Maximinus Thrax, sugjerojnë që familja ishte me ndikim dhe favor të lartë. Pupienus gjithashtu kishte një vajzë, të quajtur Pupiena Sextia Paulina Cethegilla, gruaja e Marcus Ulpius Eubiotus Leurus.[21]

Quintus Tineius Sacerdos Clemens
consul ordinarius
Marcus Pupienus Maximus
Quintus Tineius Clemens
consul ordinarius
Quintius Tineius Rufus
consul 182
Quintus Tineius Sacerdos
consul suffectus
∞ Volusia Laodice

Pupienus
Roman Emperor
(238)
∞ Sextia Cethegilla
Marcus Ulpius Leurus
senator
previous
Maximinus Thrax
Roman Emperor
235-238
Caecilia Paulina
Gordian I
Roman Emperor
238
TineiaTitus Clodius Pupienus Pulcher Maximus
consul suffectus
Marcus Pupienus Africanus Maximus
consul ordinarius
∞ Cornelia Marullina
Pupiena Sextia Paulina CethegillaMarcus Ulpius Eubiotus Leurus
suffect consul
Gaius Julius Verus Maximus
caesar
Gordian II
Roman emperor
238
Antonia GordianaLucius Clodius Tineius Pupienus Bassus
proconsul
∞ Ovinia Paterna
Balbinus
Roman emperor
238
Gordian III
Roman Emperor
238-244

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • McMahon, Robin, Pupienus (238 Pas Krishtit) dhe Balbinus (238 Pas Krishtit), De Imperatoribus Romanis (2001)
 • Potter, David Stone, Perandoria Romake larg, 180-395 AD (2004)
 • Southern, Pat, Perandoria Romake nga Severus në Kostandin (2004)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Commons-inline

Stampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Gordian I and Gordian II
Roman emperor
238
With: Balbinus
Pasardhësi 
Gordian III
Parardhësi 
L. Valerius Maximus
Roman consul
234
with Marcus Munatius Sulla Urbanus
Pasardhësi 
Gnaeus Claudius Severus
 1. ^ Michael Grant, The Roman emperors: a biographical guide to the rulers of imperial Rome, 31 BC-AD 476 (1985), pg. 144
 2. ^ Carson, Robert Andrew Glendinning (1962). Severus Alexander to Balbinus and Pupienus. Vëll. 6. Trustees of the British Museum. fq. 101. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 3. ^ Association, American Philological (13 maj 1940). "Transactions and Proceedings of the American Philological Association". Association – nëpërmjet Google Books. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Webster, Noah (13 maj 1852). "A dictionary of the English language. To which are added, a synopsis of words differently pronounced and Walker's Key to the classical pronunciation of Greek, Latin and Scripture proper names. Revised and enlarged, by C.A. Goodrich" – nëpërmjet Google Books. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Historia Augusta, Maximus and Balbinus, 5:1-8
 6. ^ John Drinkwater, Maximinus to Diocletian and the crisis, in The Cambridge ancient history: The crisis of empire, A.D. 193-337 (ed.
 7. ^ Michel Christol, L'empire romain du IIIe siècle: histoire politique (1997), p. 114
 8. ^ Christian Settipani, Continuité gentilice et continuité familiale dans les familles sénatoriales romaines à l'époque impériale: mythe et réalité (2000), pg. 120 – Note that this speculation is based upon onomastic similarities and probabilities
 9. ^ Bernard Rémy, Les carrières sénatoriales dans les provinces romaines d'Anatolie au Haut-Empire (31 av.
 10. ^ a b c d McMahon, Pupienus (238 A.D.) and Balbinus (238 A.D.
 11. ^ Paul M. M. Leunissen, Konsuln und Konsulare in der Zeit von Commodus bis Severus Alexander (Amsterdam: J.C. Gieben, 1989), p. 227
 12. ^ Christopher S. Mackay, Ancient Rome: a military and political history (2004), pg. 268
 13. ^ Potter, pg. 169
 14. ^ Gibbon, Edward; Milman, Henry Hart (2008-06-07). "VII: Tyranny Of Maximin, Rebellion, Civil Wars, Death Of Maximin - Part II". përmbledhur nga Widger, David (red.). The History of the Decline and Fall of the Roman EmpireTable of Contents with links in the HTML file to the two Project Gutenberg editions (12 volumes) (në anglisht).
 15. ^ John Drinkwater, Maximinus to Diocletian and the crisis, in The Cambridge ancient history: The crisis of empire, A.D. 193-337 (ed.
 16. ^ McMahon, Pupienus (238 A.D.) and Balbinus (238 A.D.); Southern, pg. 67
 17. ^ Potter, pg. 171
 18. ^ Michael Grant, The collapse and recovery of the Roman Empire (1999), pgs. 5-6
 19. ^ Ronald Syme, Historia Augusta papers (1983), pg. 194
 20. ^ Syme, Emperors and biography: studies in the Historia Augusta (Oxford: Clarendon Press, 1971), p. 174
 21. ^ Syme, Emperors and biography, pp. 173f