Qebapa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ćevapi boshnjak shërbehet me kajmak, qepë dhe bukë tradicionale të quajtur somun

Qebapa (Ćevapi, cirilik: ћевапи, ose ćevapčići, cirilik: ћевапчићи) është një pjatë e pjekur në skarë me mish të grirë që gjendet tradicionalisht në vendet e Evropës Juglindore (Ballkan). Konsiderohet si një pjatë kombëtare e Bosnjë dhe Hercegovinës dhe Serbisë, dhe është gjithashtu e zakonshme në Kroaci, Mal të Zi, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Slloveni.

Qebapa e ka origjinën në Ballkan që nga periudha para osmanëve dhe përfaqëson një specialitet rajonal të ngjashëm me köfte kebab.

Zakonisht shërbehet në grupe prej pesë deri në dhjetë pjesë në një pjatë ose bukë të sheshtë (lepina ose somun), shpesh me qepë të grira, ajkë kosi, kajmak (ajkë qumështi), ajvar (shije) dhe kripë.

Ćevapi boshnjak bëhet nga dy lloje të mishit të grirë të viçit, të përzier me dorë dhe të formuar me hinkë, ndërsa ćevapi i formuar piqet në skarë. ćevapčići serb janë bërë nga viçi, qengji ose derri, ose një përzierje.