Jump to content

Robert Boyle

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Robert Boyle

U lind në25 janar 1627
Vdiq31 dhjetor 1691
KombësiaIrlandez
ArsimiEton College
Njohur për
Karriera shkencore
FushatFizikë, kimi
Studentë të shquarRobert Huk
Influences Katherine Boyle Jones
InfluencedIsak Njutoni[4]

Robert Boyle (25 janar 1627 - 31 dhjetor 1691) ishte një filozof natyror, kimist, fizikant dhe shpikës anglo-irlandez. Boyle konsiderohet kryesisht si kimisti i parë modern, dhe për këtë arsye një nga themeluesit e kimisë moderne, dhe një nga pionierët e metodës moderne shkencore eksperimentale. Ai është i njohur më së miri për ligjin e Boyle, i cili përshkruan marrëdhënien proporcionale të kundërt midis presionit absolut dhe vëllimit të një gazi, nëse temperatura mbahet konstante brenda një sistemi të mbyllur. Ndër veprat e tij, Kimisti Skeptik shihet si një libër themeli në fushën e kimisë. Ai ishte një anglikan i devotshëm dhe shquhet për shkrimet e tij në teologji.

Formula Boyle: ose ku është shtypja, është vëllimi dhe është një përfaqësues i vlerës konstante të temperaturës dhe vëllimit të sistemit.
  1. ^ Vere Claiborne Chappell (ed.), The Cambridge Companion to Locke, Cambridge University Press, 1994, p. 56.
  2. ^ Marie Boas, Robert Boyle and Seventeenth-century Chemistry, CUP Archive, 1958, p. 43.
  3. ^ O'Brien, John J. (1965). "Samuel Hartlib's influence on Robert Boyle's scientific development". Annals of Science (në anglisht). 21 (4): 257–76. doi:10.1080/00033796500200141. ISSN 0003-3790.
  4. ^ Newton, Isaac (shkurt 1678). Philosophical tract from Mr Isaac Newton (në anglisht). Universiteti i Kembrixhit. Por sepse unë jam borxhli ndaj jush & dje u takova me një mik Maulyverer, i cili më tha se po shkonte në Londër dhe synonte të të jepte mundimin e një vizite, nuk munda të duroj të shfrytëzoj rastin për t'ia transmetuar këtë ty nga ai.