Sizmologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Seizmologjia)
Shko te: navigacion, kërko

Sizmologjia (nga greq. seismos - lëkundje dhe logos shkencë) është shkenca e cila merret me studimin e tërmeteve, të proceseve dhe dukurive në lidhje me to. Sizmologjia, duke studiuar shkaqet e tërmeteve, lidhjet e tyre me proceset tektonike dhe rëndësinë e paralajmërimit të tyre, shërbehet edhe me rezultatet e shkencave të përafërta – gjeologjisë, tektonikes, gjeofizikës etj. Njohuritë për tërmetet shfrytëzohen për studimin e ndërtimit të brendshëm të Tokës dhe përcaktimin e kufijve të rëndësishëm mes mbështjelljeve të saj. Detyrë e rëndësishme e sizmologjisë është edhe ndarja e rajoneve dhe mikrorajoneve sizmike.

Përhapja e valëve sizmike