Jump to content

Seritë kohore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seritë kohore: të dhëna të rastësishme plus trendin, me drejtëzën më të përshtatshme dhe filtra të ndryshëm të aplikuar

matematikë, një seri kohore është një seri pikash të dhënash të indeksuara (ose të listuara ose të grafikuara) sipas rendit kohor. Më së shpeshti, një seri kohore është një varg i marrë në pika të njëpasnjëshme të barabarta në kohë. Pra është një varg i të dhënave në kohë diskrete . Shembuj të serive kohore janë lartësitë e baticave të oqeanit, numërimi i njollave të diellit dhe vlera ditore e mbylljes së mesatares industriale të Dow Jones .

Një seri kohore vizatohet shumë shpesh nëpërmjet një grafiku të drejtuar (i cili është një grafik vijash kohore). Seritë kohore përdoren në statistikë, përpunimin e sinjalit, njohjen e modeleve, ekonometrinë, financën matematikore, parashikimin e motit, parashikimin e tërmeteve, elektroencefalografinë, inxhinierinë e kontrollit, astronominë, inxhinierinë e komunikimeve dhe kryesisht në çdo fushë të shkencës së aplikuar dhe inxhinierisë që përfshin matje të përkohshme .


Analiza e serive kohore përfshin metoda për analizimin e të dhënave të serive kohore në mënyrë që të nxirren statistika domethënëse dhe karakteristika të tjera të të dhënave. Parashikimi i serive kohore është përdorimi i një modeli për të parashikuar vlerat e ardhshme bazuar në vlerat e vëzhguara më parë. Ndërsa analiza e regresionit përdoret shpesh në mënyrë të tillë që të testojë marrëdhëniet midis një ose më shumë serive kohore të ndryshme, kjo lloj analize zakonisht nuk quhet "analizë e serive kohore", e cila i referohet veçanërisht marrëdhënieve midis pikave të ndryshme kohore brenda një serie të vetme.

Analiza e serive kohore mund të zbatohet për të dhëna të vazhdueshme me vlera reale, të dhëna numerike diskrete ose të dhëna simbolike diskrete (dmth. vargje karakteresh, të tilla si shkronjat dhe fjalët në gjuhën angleze [1] ).

  1. ^ Lin, Jessica; Keogh, Eamonn; Lonardi, Stefano; Chiu, Bill (2003). "A symbolic representation of time series, with implications for streaming algorithms". Proceedings of the 8th ACM SIGMOD workshop on Research issues in data mining and knowledge discovery. New York: ACM Press. fq. 2–11. CiteSeerX 10.1.1.14.5597. doi:10.1145/882082.882086. ISBN 9781450374224. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)