Shahin Frashëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shahin Frashëri ishte një bejtexhi shqiptar i shekullit 19.[1] Poema e tij Myhtarnameja është një nga epet më të gjata dhe më të hershme në letërsinë shqiptare.

Jeta dhe puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shahin (Shahinin) Kaso Frashëri lindi në Frashër, Rrethi i Përmetit, atëherë pjesë e Vilajetit të JaninësPerandorisë Osmane. Ai ishte vëllai i vogël i poetit tjetër Dalip Frashëri, dhe xhaxhai i poetëve shqiptarë dhe veprimtarëve të Rilindjes Kombëtare Naim, Sami, dhe Abdyl Frashëri.

Nuk dihet shumë nga jeta e tij. Ai e la emrin e tij në letërsinë shqipe me poezinë e tij Myhtarnameja, një poezi epike me rreth 12,000 vargje.[1][2]

Sipas profesorit jordanez Muhamed Mufaku el-Arnauti, i cili ka studiuar në detaje shkrimin e hershëm arab të bazuar në poezinë shqipe, Myhtarnameja së bashku me Kopshti i te mirevet të vëllait të Dalip Frashërit, krijuan një nënzhanre e vet brenda poezisë shqipe.[1] Ata shërbyen si model bazë për veprën e mëvonshme të poetit nacionalist shqiptar Naim bej Frashëri me emrin Qerbelaja, dhe gjithashtu për epikën e Istori e Skënderbeut, botuar në Bukuresht në vitin 1898.[1]

Deri më tani janë botuar fragmente shumë të shkurtra të Myhtarnameja.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d H.T.Norris (1993), Islam in the Balkans: Religion and Society Between Europe and the Arab World (në anglisht), Columbia, S.C: University of South Carolina Press, fq. 180–181, ISBN 9780872499775, OCLC 28067651
  2. ^ a b Robert Elsie; Centre for Albanian Studies (London) (2005), Albanian Literature: A Short History (në anglisht), I.B. Tauris, fq. 42, ISBN 9781845110314, OCLC 62131578{{citation}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)