Jump to content

Shartimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shartim i vecante në një trung pemë ulliri
Pjeprat e mjaltit të rafinuara në një pagur me gjethe fiku
Dy vjet Geißfußveredelung (pemë mollë)

Shartimi i referohet një forme tradicionale dhe artificiale të shumimit vegjetativ (shumimi xenovegjetativ) të bimëve drunore, zakonisht trëndafila - dhe drure frutore. Në parim, është një transplantim i një pjese bimore në një bime tjetër. Mund të shartohen vetëm bimët dhe nudibrancat dikotilikë; bimët monokotiledone nuk kanë ndryshum vaskulare të nevojshme për procesin e aderimit. Si një individ gjenetik shumëzohet gjatë rafinimit, ajo është një formë tradicionale e klonimit. Në këtë rast, një i ashtuquajtur jastëk është e lidhur me një bisk ose syth shartimi.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngritja e bimëve nga fara që janë prodhuar me anë të përhapjes gjeneruese nëpërmjet pllenimës, prodhon rrallë me pasoja me të njëjtat karakteristika të llojeve mëmë. Në veçanti, në speciet e përmendura këtu, ruajtja e pronave nga një përhapje gjeneruese nuk është e mundur dhe teknika e përpunimit lejon ruajtjen e varietetit origjinal si një klon. Me këto metoda individët individualë mund të shumëzohen (të gjitha pemët e një shumëllojshmërie janë gjenetikisht identike) ose të fituara gjatë një kohe shumë të gjatë (pastërti të ndryshme). Këtu mund të përmendet si një shembull i shquar i varietetit 900-vjeçar të mollës Edelborsdorfer, i cili mund të merret duke rafinuar vazhdimisht dokumente gjithmonë të reja.

Por ka edhe arsye të tjera për një sqimë, z.   B. Sistemi rrënjësor i qenit nuk i përshtatet tokës (papastërtia e gëlqeres, tokat preferohet acid, por lokacioni është themelor, etj.), Rrënja e sistemit të qenit është e ndjeshme ndaj sëmundjes (z.   Mungesa e rezistencës ndaj kërpudhave të mbjella nga toka), sistemi shumë i dobët rrënjësor i orizit të çmuar (z.   B .: furnizim më i mirë i pjesëve të sipërme të bimëve), duke ndikuar në forcën e rritjes (objektivi: me rritje të ulët ose forma të rritjes së fortë), formimi i formave zbukuruese (z.   B: vajtim, varje, forma sferike, trungje të larta etj.).

Sa më afër marrëdhëniet ndërmjet shtresës së trashë dhe Edelreis, aq më e mundshme është rritja së bashku e partnerëve të rafinimit. Shembull: kumbull-bukuroshe-bajame-kajsi (gjini Prunus). Zakonisht, megjithatë, përdoren partnerët që kanë provuar veten në praktikë.

Me anë të përpunimit të bimëve nuk mund të rriten lloje të reja. Specie të reja mund të lindin vetëm në mënyrë gjeneruese nga fidane të rastësishme ose me mbarështim . Në një mutacion të pjesëve individuale të bimëve (bud) pronat që rezultojnë mund të rriten në mënyrë të pavarur dhe të mirëmbahen nga përpunimi si individë të tërë. Edhe në inxhinieri moderne gjelbër gjenetike, mundësitë e rafinimit janë përdorur.

Një bimë e shartuar është një epidemi, një organizëm që përbëhet nga inde gjenetikisht të ndryshme dhe ende përfaqëson një individ unitar.[1] Një shkëmbim i informacionit gjenetik midis qelizave gjenetikisht të ndryshme të kimerës nuk zhvillohet sipas doktrinës aktuale.[1] Megjithatë, vetitë e nënshtresës me siguri ndikojnë, për shembull, frytet e kacavjerrës, por këto ndryshime janë rezultat i ofertave të ndryshme të ushqyesve të dhënë. Një ndryshim i përhershëm i varietetit të shartuar nuk është vërejtur, nëse njëri do të transferonte njëra pas tjetrës njëlloj në dokumente të ndryshme, do të vëzhgonin karakteristikat individuale të ndryshueshme (z.   B. madhësia e frutave) dhe në të njëjtën kohë shumë vetitë jo të ndryshueshme (të tilla si forma dhe ngjyra e luleve dhe fruteve).

Klasifikimi i llojeve të përfundimit mund të bëhet sipas metodës (shartimit ose occulting), si dhe pas ekzekutimit të përkohshëm. Metodat e kryera gjatë sezonit në rritje gjejnë një leh të tretur. Kjo do të thotë se në rritje cambium mes trungut dhe leh format e një shtresë e gatshme të ndahet dhe në këtë mënyrë pjesë të Lastar mund të jetë shtyrë në hapësirën e ndërmjetme. Në të kundërt, teknikat në letargji duhet të bëjnë pa këtë Teilablösen leh dhe për këtë arsye të punojnë me pjesët e prera saktësisht të prera të kacavjerrës në pikën përkatëse të punuar pikërisht 'notat' e pad. Megjithatë, disa nga metodat e përmendura mund të përdoren në parim si brenda dhe jashtë sezonit në rritje, por mund të ofrojnë përfitime të veçanta në kohë të caktuara.

 • Metodat në të cilat lehja duhet të lirohet kryhet gjatë periudhës së vegjetacionit :
  • Trashësia e trashë e korës (" Rafinimi pas lëvorës")
  • Bark ("përsosin pas leh")
  • Okulim ("Rafinimi me një sy")
  • Nicolation (dokumentimi me një partner të tretë, i cili ndërmjetëson në rast të papajtueshmërisë së bazës dhe varietetit fisnik)
 • Metodat në të cilat leh është thjesht incised gjithashtu mund të kryhet brenda periudhës së pushimit të bimëve:
  • Pllaka (bashkangjitje)
  • Geißfußveredelung (zakonisht kryhet gjatë gjumit në shkurt / mars, për rafinimin e pemëve frutore)
  • një pikë pikë lateral
  • Copulation (mund të kryhet gjatë sezonit ose pushimit në rritje, për mbarimin e pemëve frutore dhe zbukuruese)
  • Plug Lamella (arre)
  • Spaltpfropfen
  • Përpunimi i çipave ( përpunimi i çipave, pllakëzimi)

Sipas trashësisë së dokumenteve, përdoren metoda të ndryshme. [2]

 • Edelreis është e njëjta madhësi si Unterlage:
  • ndërzim
 • Oriz është rreth gjysma aq i fortë sa baza:
  • Geißfußveredelung
 • Kopa është shumë më e dobët se baza:
  • Shartim prapa lëvores (prill / maj ose korrik / gusht, për rafinimin e pemëve frutore më të vjetra)
  • pik vetme
  • Anplatten
  • Okulation
  • Chip përfunduar
  • Nicolieren

Trajtimi infermieror zakonisht bëhet duke lani një jastëk shtesë (një sistem rrënjësor i dytë), për shembull për të ushqyer më mirë një fabrikë të dëmtuar ose të dobët.

Për rafinimin e dorës ose mbarimin e tryezës, bima është gërmuar dhe mund të kryhet në dimër të thellë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti i shartimit ka qenë i njohur që nga antikiteti dhe është përshkruar gjithashtu në poezinë De insitione (shek. i 4. ) i Palladiusit në librin e katërt të agrikulturës së tij Opus . Ku dhe si u shpik nuk dihet saktësisht. Ajo ndoshta vjen nga Mesdheu. Të paktën që nga mesjeta, praktikohet edhe në Evropën Qendrore , si p.sh. nga traktatet mbi rafinimin e pemëve frutore dhe kulturën e pemëve të tjera nga 14-ta. Shekulli del.[3] Që nga formimi i tij rreth vitit 1350, libri i gëzofit (i quajtur metodat e shartimit të përshkruara aty ) të Gottfried of Franconia, një njohës i verës françeze dhe hortikulturës nga Hochstift Würzburg , në latinisht dhe akoma më shumë në versionet gjermane të gjuhëve të saj ishte shumë i përhapur, pjesërisht në librin e hortikulturës i Palladiusit, libër mësimor për mjekun bujqësor të Mesjetës së vonë, por gjithashtu kishte efektet e tij deri në epokën moderne. [4][5] Ndoshta metoda më e vjetër e përfundimit është Spaltpfropfen. Nga rafinimi, individët gjenetikë mund të ruhen për shekuj. Varietet i mollës Goldparmäne, (Reine des Renettes), që ndoshta vjen nga Normandia dhe mund të jetë njohur që nga viti 1510, është një nga varietetet më të vjetra të kultivuara të mollës. Edhe më i vjetër është edhe nga Franca (manastiri Morimond) me origjinë gri Renette franceze, e cila është kultivuar që nga viti 1500. Një pjesë e mirë e varieteteve të mollës dhe të dendur të sotëm vjen nga viti 19 Shekulli dhe që atëherë është përhapur me shartim. Varieteteve Cox Orange u z.   B. zbuluar rreth 1825 nga Richard Cox në Angli si një filiz të rastit; Golden Delicious u zbulua gjithashtu rreth vitit 1890 si një filiz i rastit në një kopsht në Virxhininë Perëndimore .

Procesi i izolimit te vendit per shartim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ndryshimi i orizit të çmuar shtrihet në ndryshimin e nënshtresës
 2. Fillon krijimi i një indi ndërmjetës nga ndryshimi i bllokut
 3. Prodhohet një mbushje e plotë e zgavrës me inde të ndërmjetme dhe formon një presion të indeve, që është parakusht për formimin e indeve të diferencuara
 4. Periderma në përfundim të formave të plagëve
 5. Ndryshimi i shtresës rritet dhe bashkohet me ndryshimin e orizit të çmuar
 6. Formimi i indeve të reja të drurit në bazë dhe orizi i çmuar fillon, duke bashkuar dy partnerët
 7. Lidhet lidhja e flautit të nënës dhe orizit të çmuar

Kohëzgjatja e gjithë procesit është rreth dy deri në katër javë.

Shpesh, madje edhe midis varieteteve të të njëjtit lloj, ndodh papajtueshmëria e përpunimit. Këtu zhvillimi më i keq dhe yield deri në vdekje janë vërejtur edhe në pemë tashmë të pjekur. Herë pas here vërehet thyerja e pemëve të pjekura direkt në vendin e rafinimit; këtu gjithashtu duhet të pritet nga një papajtueshmëri. Inkorporimi i drejtpërdrejtë i një të tolerueshme për të dy partnerët e rafinimit të klasës së tretë nga Nicolieren ose si një ndërtues mjeshtër e pengon këtë refuzim. Eksperimentale, madje edhe pemët e rinj me intolerancat e vëzhguara u trajtuan më pas me një transferim leh të një varieteti të toleruar të njohur. [6]

Bazat natyrore të përpunimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa lloje peme (elm), nganjëherë rrënjët e individëve të ndryshëm mund të rriten së bashku kur prekën njëri-tjetrin. Nëpërmjet këtij sistemi të rrënjës, pemët mund të ndajnë ujin dhe lëndët ushqyese minerale, të cilat përfitojnë bimë të dobëta. Megjithatë, sëmundje të caktuara gjithashtu mund të transmetohen nga një fabrikë në tjetrën përmes këtyre rrënjëve të zakonshëm, siç është vdekja e olme. Një formë tjetër e rritjes natyrore ndodh kur nganjëherë degët e pemëve, shkurreve ose rrushit rriten së bashku kur preken.

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje Web[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Peter Schopfer, Axel Brennicke: Fiziologjia e bimëve.
 2. ^ Umveredeln i pemëve frutore në kopshtarisë amator - revistë info Arkivuar 5 janar 2019 tek Wayback Machine të Ministrisë bavareze e Ushqimit, Bujqësisë dhe Pylltarisë (StMELF)
 3. ^ Christian Hünemörder :, Arborum i plantacioneve '.
 4. ^ Gundolf Keil : Gottfried nga Franconia (nga Würzburg).
 5. ^ Konrad Goehl: Si lexoi Gerhard Eis librin e verës së Gottfried.
 6. ^ Heiner Schmid: plagët e pemëve frutore: furnizimi, kujdesi, parandalimi, Ulmer, 1992, ISBN 3-8001-6486-8 , p 139