Jump to content

Shinigami (Bleach)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shinigami (死神 Korrësit e Shpirtrave) janë kujdestarë të shpirtrave që paraqiten në animen dhe manga Bleach krijuar nga Tite Kubo. Në kohët e lashta, ata u quajtën Baransā (バランサー japonisht për "ekuilibrist").[1] Ata pastrojnë Hollow që bëjnë keq në Botën e Jetesës dhe për të siguruar kalimin e sigurt të shpirtrave - Pluses që kanë humbur rrugën e tyre pas vdekjes - duke u dhënë atyre një varrim shpirtëror. Shinigami është e kundërta e Quincy.[2]

Shinigami janë qenie të mbinatyrshme që jetojnë në një botë të sunduar nga një logjikë të ndryshme nga Bota e të Jetuarve. Ata posedojnë Reiryoku (fuqi shpirtërore) të lartë dhe një trup të Reishi (grimcat e shpirtit). Ata janë të padukshëm për ata që nuk kanë fuqi shpirtërore.

Kur shpirtrat me energji të jashtëzakonshme shpirtërore trajnojnë trupat e tyre, ata arrijnë nivelin e Shinigamit. Më të talentuarit prej tyre bëhen të lidhur me organizata të ndryshme si Gotei 13 dhe Onmitsukido. Shumica e Shinigamit potencial linden ndër banorët e Seireiteit, por në disa raste të rralla lindin në Rukongai.

Shinigami marrin paga, si punëtorë në Botën e Njeriut dhe gjithashtu marrin shpërblim kur mposhtin Hollows.

Fuqitë mbinatyrore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shinigami ka një numër aftësish mbinatyrore:

  • Jetëgjatësia: Shinigami nuk duken të moshës në të njëjtin ritëm si njerëzit dhe kanë tendencë për të ruajtur një pamje rinore për shekuj me radhë. Shinigami mund të jetojë për më shumë se njerëzit, me disa Shinigami, të tillë si Retsu Unohana, duke qenë mbi 1.000 vjet dhe Genryūsai Shigekuni Yamamoto të paktën 2.100 vjeç.
  • Qëndrueshmëria e përmirësuar: Ndërkohë që Shinigami mund të plagoset dhe të vritet si njerëz të rregullt, ajo kërkon dëmtime shumë më të mëdha për të vrarë një Shinigami se sa për të vrarë njerëz. Prishja është metoda e vetme e garantuar për vrasjen e një Shinigami.
  • Reiryoku: Shinigami posedon në mënyrë të natyrshme nivele të larta të Fuqisë Shpirtërore, e cila ndryshon shumë në madhësi me forcën e një Shinigami. Sa më shumë fuqi të ketë një Shinigami, aq më të mprehta do të jenë lëvizjet e tyre. Një pasojë e të pasurit Fuqia Shpirtërore është se ndryshe nga shpirtrat e pafuqishëm, Shinigami duhet të hajë.
    • Reiatsu: Reiatsu e një Shinigami do të vazhdojë të rrjedhë për aq kohë sa zemra po rreh; nëse zemra rreh, është e pamundur që Reiatsu të pushojë. Për shkak të kësaj, të burgosurit që nuk mund ta ndalojnë zemrën nga ndonjë ekzekutues në Shoqatën e Shpirtrave mbahen në Muken.
  • Zanpakutō: Një armë Shinigami, forma e saj është zakonisht e ngjashme me një katana japoneze. Zyrtarët e rangut të ulët janë lëshuar me shpatë Asauchi, por oficerë të lartë të armatosur veten me shpata unike të krijuara nga shpirtrat e tyre. Një Zanpakutō është një manifestim fizik i kësaj force të përqendruar në një thikë. Të gjithë Shinigami kanë një Zanpakutō, por jo të gjithë mbajnë një me ta. Forma e saj ndryshon varësisht nga pronari i saj.
  • Shinigami i dëbuar

Ka disa Shinigami që ekzistojnë në mërgim, domethënë Yoruichi Shihōin, Tessai Tsukabishi dhe Kisuke Urahara. Ata do të punojnë me Shinigamin në kohë, por ende mbeten në mërgim.

Shinōreijutsuin (真央霊術院, Akademia e Arteve Shpirtërore): Një organizatë arsimore me një histori 2,000-vjeçare, e themeluar nga Genryūsai Shigekuni Yamamoto. U quajt dikur Akademia e Korrësve të Shpirtrave. Ai u ndryshua në Akademinë e Arteve Shpirtërore kur u zhvillua në një institut për gjeneratën e ardhshme të Korpusit të Kidos dhe Onmitsukidō si dhe Gotei 13. Në Rukongai, ajo ende quhet Akademia e Korrësve të Shpirtrabe. Akademia e Korrësve të Shpirtrave është një nga dy grupet që nuk janë nën juridiksionin e 46 dhomave qendrore.

Zëvendësues i Korrësve të Shpirtrave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zëvendësuesi i Korrësve të Shpirtrave (死神 代行, Shinigami Daikō) është dikush që u bë Shinigami duke marrë një fuqi të Shinigamit tjetër ose duke kaluar nëpër një proces shumë më të vështirë dhe më të rrezikshëm për ta transformuar veten në një. Marrja e një fuqie tjetër të Shinigamit bëhet duke hedhur Zanpakutōn e tij në gjoksin e personit i cili dëshiron të marrë pushtetin. Megjithatë, përqindja e suksesit është e ulët. Në rastin e suksesit, personi normalisht merr rreth gjysmën e fuqisë së Shinigamit, dhe vetëm përkohësisht në atë. Transferimi i fuqive të Shinigamit tek njeriu është i ndaluar nga Shoqata e Shpirtrave.

Në rastin e huamarrjes individuale fuqia është një njeri, lindin disa vështirësi, ilustruar me shembullin e Ichigos. Në mënyrë që të jetë në gjendje të luftojë si një Shinigami, ai duhet të largohet nga trupi i tij dhe të hyjë në gjendje shpirtërore, e cila mund të jetë vetëm duke përdorur një Gokon Tekkō ose Bonbone të Shpirtit. Në rastin e parë, trupi i tij duhet të kujdeset deri sa të përfundojë punën e tij dhe të hyjë në të.

  1. ^ Bleach Kapitulli 492, faqja 9
  2. ^ Bleach Kapitulli 535, faqja 13