Zanpakutō

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zanpakutō (斬魄刀, Shpatë prerëse e shpirtit) është arma kryesore e Shinigami, Arrancar dhe Visored. Arti i ushtrimit të një Zanpakutō quhet Zanjutsu (斬 術, arti i shpatës).

Zanpakutō i Shinigami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zanpakutō e Shinigami të niveleve të ulëta quhen Asauchi dhe nuk kanë emra, por Zanpakutō i Shinigami i rangut të lartë kanë emra. Në formën e tij të mbyllur, një Zanpakutō ka formën e një shpate japoneze. Armët e tilla janë shpata unike të krijuara nga shpirtrat e pronarit të tyre. Forma e saj ndryshon në varësi të pronarit të saj.

Secili Shinigami mbart një Zanpakutō dhe secila Zanpakutō është unik: shpatat janë pasqyrim i fuqisë dhe shpirtit të një Shinigami dhe qenie sentimentale ndaj vetvetes. Emri i Zanpakutō është emri i shpirtit të gjallë që fuqizon shpatën dhe i jep forcën e saj Shinigami që e fiton atë. Këto qenie mund të ndryshojnë shumë në pamje, dhe kanë personalitetet e tyre të dallueshme, të cilat janë të ngjashme me ato të pronarit të tyre.

Forma dhe aftësitë e një Zanpakutō bazohen në shpirtin e tyre Shinigami. Pasi një Shinigami mëson emrin e tij/saj Zanpakutō, ata mund të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe të forcohen së bashku. Zanpakutō kanë lindur me Shinigami e tyre, dhe ata vdesin së bashku me Shinigami e tyre. Shinigami i përdorin ato në betejë si një reflektim i zemrës së tyre. Kur lëshohen, ata mund të shfaqin një fuqi të gjallë. Ata janë një me Shinigami dhe ndajnë një bindje të Shinigami.

Përjashtimi i vetëm i njohur për mënyrën sesi një Zanpakutō është unik për Shinigami që mbart atë është Shinken Hakkyōken, në të cilin është një Zanpakutō i kaluar nga një brez në tjetrin i klanit Ise. Për shkak se ata janë të lidhur me këtë teh, është e pamundur që anëtarët e familjes të krijojnë Zanpakutō e tyre unike.

Zanpakutō që janë shkrirë me një hollow gjithashtu fitojnë aftësinë për të mbrojtur Shinigami e tyre përmes mjeteve të ndryshme. Zangetsu për shembull ishte në gjendje të manifestonte një maskë hollow për të mbrojtur Ichigo nga dëmtimet e mëdha kur ai u mbizotërua nga manifestimi i fuqive të Quincy të Ichigo.[1][2] Pasi u bë shpirti mbizotërues, ai ishte në gjendje të pushtonte trupin e Ichigo sa herë që ishte në prag të vdekjes.[3][4]

Zanpakutō i Arrancar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arma kryesore e një Arrancar është e njëjtë me atë të Shinigami, por ndryshe nga Zanpakutō e Shinigami, tehu është një mishërim i fuqisë së Hollow.[5]

Krijimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ōetsu Nimaiya shpiku Asauchi që kanë potencialin për tu bërë Shinigami Zanpakutō. Ai i falsifikon ata duke përdorur një metodë që bashkon një mori shpirtrash Shinigami së bashku. Ironikisht, një metodë e ngjashme u përdor nga Sōsuke Aizen në krijimin e tij ekperimental të White.

Trajnimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të përdorur plotësisht fuqinë e një Zanpakutō, zotëruesi duhet të njihet me shpirtin e tij Zanpakutō.

Jinzen është e vetmja metodë ku zotëruesi dhe Zanpakutō komunikojnë me njëri-tjetrin. Për ta bërë këtë, së pari Shinigami e kthen shpatë me kokë poshtë dhe merr pozicionin e meditimit.

Format e Zanpakutō[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në formën e vulosur shumica e Zanpakutō duken si katana e rregullt, me ndryshime të vogla midis tyre siç do të pritej midis shpatave të ndryshme. Variantet e tyre janë zakonisht:

Zanpakutō gjithashtu mund të maskohet si objekte të tjera, megjithëse objekte të tilla duket se duhet të kenë përmasa të ngjashme me vetë shpatën.Kisuke Urahara, Genryūsai Shigekuni Yamamoto dhe Kagerōza Inaba maskojnë Zanpakutō e tyre si kallamishte. Kallami i Yamamoto ngjan me një shkop të madh për ecje, forma e Urahara duket si një shikomizue, një teh të hollë të fshehur brenda boshtit të uritur të një kallami, dhe Inaba bëhet një kallam argjendi, i cili është zhytur në një dritë jeshile dikur lëshuar.

Një Zanpakutō do të kthehet në gjendjen e tij të vulosur kur pronari i tij do të trokitet pa ndjenja.

Në varësi të aftësisë së Shinigami për të komunikuar dhe kontrolluar shpirtin e tyre Zanpakutō, një Zanpakutō mund të manifestohet në dy forma shtesë dhe të kthehet në një gjendje të vulosur. Këto dy forma, të njohura si Shikai dhe Bankai, janë të ngjashme me azhurnimet për Zanpakutō, duke i dhënë aftësi shumë larg atyre të përdorimit të tij të thjeshtë si shpatë. Shinigami zakonisht mbajnë Zanpakutō e tyre në gjendjen e tij të vulosur dhe aktivizojnë format e lëshuara sipas nevojës.

Një Zanpakutō mund të ndryshojë madhësinë dhe formën në varësi të forcës shpirtërore të pronarit.

Të gjitha Zanpakutō kanë dy nivele lirimi. E para është Shikai dhe e dyta është Bankai. Një duhet të jetë në gjendje të kryejë të dy për t'u bërë kapiten. Fuqia dhe format e Shikai dhe Bankai varen nga Zanpakutō, dhe ndryshojnë në bazë të forcës dhe stërvitjes së pronarit.

Arrancar dhe Espada nuk kanë Shikai dhe Bankai, por në vend të kësaj ata përdorin Resurrección (spanjisht për "Ringjallja", japonisht për "Kthimi i Shpatës") e cila kthen thelbin e aftësive sulmuese të Arrancar Hollow në trupat e tyre humanoide.[6]

Espada i 4-të Ulquiorra Cifer është i vetmi person që ka demonstruar aftësinë për të arritur një formë të dytë të Resurrección të quajtur Segunda Etapa (刀剣解放第二階層 (レスレクシオン・セグンダ・エターパ), Resurekushion Segunda Etāpa; spanjisht për "Ngjallja: Faza e Dytë")

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bleach Kapitulli 100, faqet 3-4
  2. ^ Bleach Kapitulli 116, faqet 18-20
  3. ^ Bleach Kapitulli 165, faqet 16-18
  4. ^ Bleach Kapitulli 350, faqet 12
  5. ^ Bleach Official Character Book 2 Masked, faqja 131
  6. ^ Bleach Kapitulli 258, faqja 11