Jump to content

Shkolla e letërsisë Preslav

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti prej qeramike e Shën Theodor, Preslav, c. 900, Muzeu Kombëtar Arkeologjik, Sofje

Shkolla Letrare Preslav (Shkolla Letrare Pliska, bullgarisht: Преславска книжовна школа) ishte e para shkollë letrare në Perandorinë bullgare të mesjetës. Ajo është themeluar nga Boris I në 885 ose 886 në kryeqytetin e Bullgarisë, Pliska. Në 893, Simeoni I, zhvendosi selinë e shkollës nga Pliska në kryeqytetin e ri, Preslav.

Shkolla Letrare Preslav ishte qendra më e rëndësishme letrare dhe kulturore e Bullgarisë dhe të gjithë Sllavëve e deri në kapjen dhe djegien e Preslav-it nga Bizantine, Perandori Gjoni I Tzimisces në 972. Një numër i shquar i shkrimtarë bullgarë dhe studiues punuan në shkollë, duke përfshirë Naumin e Preslav (deri 893), Konstandini i Preslav, Joan Patriarkanës, Chernorizets Hrabar, etj. Shkolla ishte edhe një qendër e përkthimit, më së shumti e autorëve  Bizantine si dhe të poezisë, pikturës dhe qeramika të pikturuara.

Shkolla zhvilloi alfabetin Cirilik,[1] dhe mbishkrimet më të hershme të datueshme Cirilik janë gjetur në zonën e Preslav: në vet qytetin mesjetar, në afërsi të Patleina (edhe krahina Shumen), Krepcha ( Krahina Targovishte e ditëve të sotme), dhe Ravna ( Krahina Varna e ditëve të sotme). Në kohët e fundit, një numër jashtëzakonisht i madh i mbishkrimeve (330 mbishkrime), në Bullgarshten e vjetër dhe gjuhë të tjera, shumë të shkruara nga laikë, disa të pahijëshme, disa të shkruara në mënyrë paralele në alfabetin Cirilik dhe alfabete të tjera, u gjetën [2] të nxitura nga Umberto Eko për emërtimin Ravna një laborator i gjuhës së shekullit të 10-të. Një tjetër turp mbresëlënës i mbishkrimeve cirilike të shekullit të 10-të është paraqitur nga një numër i varëseve prej plumbi , pjesa më e madhe e së cilave janë gjetur edhe në zonën verilindore të Bullgarisë në mes të Preslav dhe Varna me një periferi që arrin në veri në Rumaninë juglindore të sotme.[3]

Skriptoret e shkollës Preslav ishin shpërndarë tepër të Bullgarisë verilindore të ditëve të sotme, duke përfshirë kishat dhe manastiret në Preslav (mbetjet e 25 kishave janë gjetur atje), Pliska, Patleina, Khan Kruma, Chernoglavtsi (të gjitha në krahinën e ditëve të sotme Shumen), Ravna, Varna, dhe Murfatlar në Dobruja (tani në Rumani).[4][5]

  1. ^ Curta, Florin (18 shtator 2006). Southeastern Europe in the Middle Ages, 500–1250 (Cambridge Medieval Textbooks). Cambridge University Press. fq. 221–222. Unlike the Churchmen in Ohrid, Preslav scholars were much more dependent upong Greek models and quickly abandoned the Glagolitic script in favor of an adaptation of the Greek uncial to the needs of Slavic, which is now known as the Cyrillic alphabet. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Heshtur Komunikimit: Mbishkrime nga Manastiri i Ravna, Bullgari.
  3. ^ Curta, Florin, Evropa Juglindore në mesjetë, 500-1250 (Cambridge Mesjetare Tekstet), Cambridge University Press (shtator 18, 2006), f. 222
  4. ^ E scriptorium të Ravna manastirit: edhe një herë në dekorimin e Vjetër bullgare dorëshkrimet e 9–të e 10-c.
  5. ^ Popkonstantinov, Kazimir, Vdesin Inschriften des Felsklosters Murfatlar.