Shoqata Leibniz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shoqata Leibniz (gjermanisht: Leibniz-Gemeinschaft ose Wissenschaftsgemeinschaft Gottfried Wilhelm Leibniz) (anglisht: Gottfried Wilhelm Leibniz Scientific Community ose Leibniz Association) është një bashkim i 87 institucioneve, që merren me kërkime ose që vënë në dispozicion infrastrukturë shkencore në Gjermani. Organizata e sheh veten si partnere të shkollave të larta dhe të industrisë, politikës dhe institucioneve administrative. Në institutet Leibniz kryhen kërkime shkencore fundamentale me drejtim praktik në nivel ndërkombëtar. Përparësia e instituteve ka të bëjë me shumëllojshmërinë e temave të përpunuara dhe me pikënisjen ndërdisiplinore të punëve kërkimore.

Sektorët e veçantë shkencorë janë:

- shkencat shoqërore dhe kërkimet në fushën e arsimit

- shkencat ekonomike dhe sociale, shkencat e hapësirës

- shkencat e jetës

- shkencat matematike, natyrore dhe inxhinjerike

- shkencat e ambjentit

Synim i kërkimeve shkencore është zgjidhja e detyrave aktuale të së ardhmes në fushat e arsimit, kërkimit dhe teknologjisë. Shumë institute Leibniz kanë pasur si shkas për themelimin e tyre një problem konkret shoqëror.

Pjesë të shoqatës shkencore në këtë mënyrë janë institute të ndryshme si Instituti Bernhard - Nocht për mjekësinë tropikale në Hamburg, Instituti i Kërkimeve Shkencore në Halle ose Instituti i Gjuhës Gjermane në Manheim.

Seksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Humane dhe Historia e Arsimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendndodhja Iniciale Websiti
Deutsches Bergbau-Museum (Research Institute for Mining History and Mining Museum) Bochum DBM www.bergbaumuseum.de
German Institute for Adult Education – Leibniz Centre for Lifelong Learning Bonn DIE www.die-bonn.de
German Institute for International Educational Research Frankfurt am Main DIPF www.dipf.de/ Arkivuar 22 gusht 2011 tek Wayback Machine
Deutsches Museum München DM www.deutsches-museum.de Arkivuar 29 dhjetor 2012 tek Wayback Machine
Deutsches Schiffahrtsmuseum Bremerhaven DSM www.dsm.museum
Georg Eckert Institute for International Textbook Research Braunschweig GEI www.gei.de
Germanisches Nationalmuseum Nürnberg GNM www.gnm.de
Herder-Institut – Centre for Historical Research on East Central Europe Marburg HI www.herder-institut.de
Institute for the German Language Mannheim IDS www.ids-mannheim.de
Institute of Contemporary History München IfZ www.ifz-muenchen.de
Leibniz Institute for Science and Mathematics Education at the University of Kiel Kiel IPN www.ipn.uni-kiel.de
Knowledge Media Research Center Tübingen IWM/KMRC www.iwm-kmrc.de
Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Forschungsinstitut für Vor- und Frühgeschichte Mainz RGZM www.rgzm.de
Leibniz Institute for Psychology Information Trier ZPID www.zpid.de
Centre for Contemporary History Potsdam ZZF www.zzf-pdm.de

Ekonomi, Shkencat Shoqërore, Kërkim i infrastrukturës rajonale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendndodhja Iniciale Websiti
Academy for Spatial Research and Planning – Leibniz Forum for Spatial Sciences Hannover ARL www.arl-net.org
German Institute for Economic Research Berlin DIW www.diw.de
German Research Institute for Public Administration Speyer FÖV www.foev-speyer.de
GESIS - Leibniz Institute for Social Sciences Mannheim-Bonn-Köln GESIS www.gesis.org
GIGA German Institute of Global and Area Studies Hamburg GIGA www.giga-hamburg.de
Leibniz Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe Halle IAMO www.iamo.de
Leibniz Institute for Regional Geography Leipzig IfL www.ifl-leipzig.com/
Ifo Institute for Economic Research at the University of Munich München ifo www.ifo.de
Kiel Institute for the World Economy Kiel IfW www.ifw-kiel.de
ILS - Research Institute for Regional and Urban Development German Company (associated member) Dortmund ILS www.ils-forschung.de
Leibniz Institute of Ecological and Regional Development Dresden IÖR www.ioer.de
Leibniz Institute for Regional Development and Structural Planning Erkner IRS www.irs-net.de
Halle Institute for Economic Research Halle IWH www.iwh-halle.de
Peace Research Institute Frankfurt Frankfurt am Main PRIF www.hsfk.de
Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung Essen RWI www.rwi-essen.de
Social Science Research Center Berlin Berlin WZB www.wzb.eu
German National Library of Economics – Leibniz Information Centre for Economics Kiel & Hamburg ZBW www.zbw-kiel.de Arkivuar 5 shtator 2011 tek Wayback Machine
Centre for European Economic Research Mannheim ZEW www.zew.de

Shkenca humane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendndodhja Iniciale Websiti
Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine Hamburg BNI www.bni-hamburg.de
Bremen Institute for Prevention Research and Social Medicine (Associated member) Bremen BIPS www.bips.uni-bremen.de
German Diabetes Center – Leibniz-Center for Diabetes Research at the Heinrich-Heine-University Duesseldorf Düsseldorf DDZ www.ddz.uni-duesseldorf.de
German Research Centre for Food Chemistry Garching Garching DFA www.dfal.de Arkivuar 20 mars 2012 tek Wayback Machine
German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbrücke DIfE www.dife.de Arkivuar 13 janar 2010 tek Wayback Machine
German Rheumatism Research Center Berlin DRFZ www.drfz.de
German Primate Center – Leibniz Institute for Primate Research Göttingen DPZ www.dpz.eu
German Collection of Microorganisms and Cell Cultures Brunswick DSMZ www.dsmz.de
Leibniz Institute for Farm Animal Biology Dummerstorf FBN www.fbn-dummerstorf.de
Leibniz Institute for Age Research - Fritz Lipmann Institute Jena FLI www.fli-leibniz.de
Leibniz-Institut für Molekulare Pharmakologie Berlin FMP www.fmp-berlin.de
Forschungszentrum Borstel - Leibniz Center for Medicine and Biosciences Borstel FZB www.fz-borstel.de
Leibniz Institute for Natural Product Research and Infection Biology – Hans Knöll Institute Jena HKI www.hki-jena.de
Heinrich Pette Institute – Leibniz Institute for Experimental Virology Hamburg HPI www.hpi-hamburg.de
Leibniz Research Centre for Working Environment and Human Factors Dortmund IfADo www.ifado.de
Leibniz Institute for Neurobiology Magdeburg LIN www.ifn-magdeburg.de
Leibniz Institute of Plant Biochemistry Halle IPB www.ipb-halle.de
Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research Gatersleben IPK www.ipk-gatersleben.de
Leibniz Research Institute for Environmental Medicine Düsseldorf IUF www.iuf.uni-duesseldorf.de
Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research Berlin IZW www.izw-berlin.de/
Leibniz Institute of Arteriosclerosis Research Münster LIFA www.lifa-muenster.de
Museum für Naturkunde - Leibniz Institute for Research on

Evolution and Biodiversity at the Humboldt University Berlin

Berlin MfN www.mfn-berlin.de Arkivuar 6 shtator 2009 tek Wayback Machine
Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung Frankfurt am Main SGN www.senckenberg.de
German National Library of Medicine Köln & Bonn ZBMed www.zbmed.de/
Alexander Koenig Research Museum, Leibniz Institute for Animal Biodiversity Bonn ZFMK www.zfmk.de

Mathematics, Natural Sciences & Engineering[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendndodhja Iniciale Websiti
Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam Potsdam AIP www.aip.de
Ferdinand-Braun-Institut - Leibniz-Institut für Hoechstfrequenztechnik Berlin FBH www.fbh-berlin.com
FIZ CHEMIE Berlin – The Chemistry Information Centre Berlin FCH www.fiz-chemie.de/
FIZ Karlsruhe – Leibniz Institute for Information Infrastructure Karlsruhe FIZ KA www.fiz-karlsruhe.de
Leibniz-Institute of Atmospheric Physics Kühlungsborn IAP www.iap-kborn.de
Leibniz Institute for Solid State and Materials Research Dresden IFW www.ifw-dresden.de
Innovations for High Performance Microelectronics / Leibniz-Institut für innovative Mikroelektronik Frankfurt (Oder) IHP www.ihp-microelectronics.com
Leibniz Institute for Crystal Growth Berlin IKZ www.ikz-berlin.de
Leibniz Institute for New Materials Saarbrücken INM www.inm-gmbh.de/
Leibniz Institute for Plasma Science and Technology Greifswald INP www.inp-greifswald.de Arkivuar 30 shtator 2011 tek Wayback Machine
Leibniz Institute of Surface Modification Leipzig IOM www.iom-leipzig.de
Leibniz Institute of Polymer Research Dresden IPF www.ipfdd.de
Leibniz Institute for Analytical Sciences Dortmund ISAS www.isas.de
Kiepenheuer-Institut für Sonnenphysik Freiburg KIS www.kis.uni-freiburg.de
Schloss Dagstuhl - Leibniz Center for Informatics Wadern LCI www.dagstuhl.de
Leibniz Institute for Catalysis at the University of Rostock Rostock LIKAT www.catalysis.de
Max Born Institute for Nonlinear Optics and Short Pulse Spectroscopy Berlin MBI www.mbi-berlin.de
Mathematical Research Institute of Oberwolfach Oberwolfach MFO www.mfo.de
Paul Drude Institute for Solid State Electronics Berlin PDI www.pdi-berlin.de
German National Library of Science and Technology Hannover TIB www.tib.uni-hannover.de
Weierstrass Institute for Applied Analysis and Stochastics Berlin WIAS www.wias-berlin.de

Shkencë e Mjedisit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendndodhja Iniciale Websiti
Leibniz Institute for Agricultural Engineering Potsdam-Bornim ATB www.atb-potsdam.de
Leibniz Institute of Marine Sciences Kiel IFM-GEOMAR www.ifm-geomar.de
Leibniz Institute for Tropospheric Research Leipzig IfT www.tropos.de
Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries Berlin IGB www.igb-berlin.de
Leibniz Institute of Vegetable and Ornamental Crops Großbeeren & Erfurt IGZ www.igzev.de
Leibniz Institute for Baltic Sea Research Warnemünde IOW www.io-warnemuende.de
Leibniz Institute for Applied Geophysics Hannover LIAG www.liag-hannover.de Arkivuar 3 shtator 2011 tek Wayback Machine
Potsdam Institute for Climate Impact Research Potsdam PIK www.pik-potsdam.de
Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research Müncheberg ZALF www.zalf.de
Leibniz Center for Tropical Marine Ecology Bremen ZMT www.zmt-bremen.de Arkivuar 27 tetor 2011 tek Wayback Machine

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gotfried Leibniz

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]