Shtëpia e Shëndetit (Ulqin)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shtëpia e Shëndetit "Bogdan Vujosheviq" (malaz. Dom Zdravlja "Bogdan Vujošević") është institucion shëndetsor publik në Ulqin, Mali i Zi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimet e shërbimit të organizuar shëndersorUlqin, fillojnë kah fundi i Luftës së Dytë Botërore. Për mbrojtjen e shëndetit të popullsisë, në atë kohë banorët janë udhëzuar për qendrat shëndetsore në Tivar, Cetinë, Dubrovnik dhe Shkodër. Mjeku i parë modern në Ulqin ka qenë një rus, por në atë kohë kanë qenë prezent disa mjekë popullorë.

Ambulanta e parë ka qenë e vendosur në lagjen Rana, nga fillimi i vitit 1920. Në vitin 1923 u organizua Ambulanta anti-malarie e cila prej vitit 1929 do të zhvendoset në një objekt të ri, i cili u quajt Stacion shëndetsor, dhe ishte pranë ish-hoteleve Galeb dhe Jadran. Më 1965 u ndërtua objekti i ri i Stacionit shëndetsor, poshtë Kalasë, kurse më 1975 u ndërtua objekti i ri modern në lagjen Meraja, dhe prej atëher do të quhet Shtëpia e Shëndetit. Në periudhën prej 1963 deri më 1979, Stacioni shëndetsor i Ulqinit ishte pjesë integruese e Qendrës mjeksore të Tivarit.[1]

Më 1979, Shtëpia e Shëndetit e Ulqinit u bë institucion i pavarur publik. Në prill të 1979, i gjithë bregdeti i Malit të Zi u godit nga termeti, ku objektet shëndetsore të Ulqinit u rrënuan (Shtëpia e Shëndetit dhe Stacioni shëndetsor në Katërkoll). Si donacion i Qeverisë së Republikës Popullore të Rumunisë, në lokacionin e sotëm u ndërtua objekti i ri i Shtëpisë së Shëndetit, me në sipërfaqe 3,700 metra katror.[1] Më 30 dhjetor 2003 u vendos gurthemeli i Maternitetit në Ulqin dhe më 5 shkurt 2005 u bë inaugurimi i tij, ndërsa lindja e parë është kryer ditën e nesërme.[2]

Drejtorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e krerëve të stacionit shëndetësor (1921–1973) dhe drejtorët e shtëpisë së shëndetit (1973–sot):[1]

 • Dr Georg'je Abramov, 1921-1932
 • Dr Sava Shauliq, 1932-1940
 • Dr Marko Popoviq, 1940-1945
 • Dr Marko Popoviq, 1947-1958
 • Dr Vlladimir Anagnosti, 1958-1960
 • Dr Eva Hrastnik, 1960-1964
 • Dr Roman Hoshovski, 1964-1973
 • Mr sc. dr Mihaillo Alleksiq, 1973-1978
 • Dr Gani Karamanaga, 1978-1982
 • Prim. dr Pavle Ban, 1982-1998
 • Dr Zhejana Karanikiq, 1998
 • Dr Selim Ismaili, 1998-2003
 • Prim. dr Gani Karamanaga, 2003-2011
 • Dr Palë Marnikoviq, 2011-sot

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Dom zdravlja Ulcinjmedicalcg.me
 2. ^ Materniteti i Ulqinit në 6-vjetorin e tijvisit-ulcinj.com