Sintagma ndajfoljore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

gjuhësi, një sintagmë ndajfoljore ("SN") është një shprehje me shumë fjalë që vepron në mënyrë ndajfoljore: funksioni i saj sintaksor është të modifikojë shprehje të tjera, duke përfshirë foljet, mbiemrat, ndajfoljet dhe fjalitë. Sintagmat ndajfoljore mund të ndahen në dy lloje: ndajfolje plotësuese dhe ndajfolje modifikuese.[1] Për shembull, në fjalinë Ajo këndoi shumë mirë, shprehja shumë mirë është një sintagmë ndajfoljore, pasi modifikon foljen këndoj. Më konkretisht, sintagma ndajfoljore shumë mirë përmban dy ndajfolje, shumë dhe mirë: ndërsa mirë modifikon foljen për të përcjellë informacione për mënyrën e të kënduarit (për shembull, Ajo këndoi mirë kundrejt Ajo këndoi keq), shumë është një modifikues niveli që përcjell informacion për nivelin, në të cilin u realizua veprimi i të kënduarit mirë (për shembull, Jo vetëm që këndoi mirë, por këndoi shumë mirë).

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksionalisht, termi ndajfoljore u referohet të gjitha strukturave që mund të marrin pozicionin e një ndajfoljeje në një nivel të strukturës së sintagmës.[2] Ndajfoljet modifikojnë kategoritë funksionale që ndodhin në një fjali dhe gjithashtu mund të trajtohen si kallëzues që janë funksionalisht të hapur dhe kërkojnë një ose më shumë argumente për t'u plotësuar.[3] Është argumentuar se shpërndarja e ndajfoljeve kushtëzohet kryesisht nga natyra e tyre leksikore ose nga vetitë tematike.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pullum, Geoffrey; Huddleston, Rodney (2005). A student's introductions to English grammar (PDF) (bot. 3. printing.). Cambridge [u.a.]: Cambridge Univ. Press. fq. 124. ISBN 9780521612883. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 dhjetor 2017. Marrë më 6 dhjetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Sobin, N. (2011) Syntactic Analysis The Basics. Malden, MA: Blackwel
  3. ^ a b Ojea Lopez, Ana I. (1995). "The Distribution of Adverbial Phrases in English", Atlantis, 17 (1-2), p. 181-206.