Jump to content

Slavoj Zhizhek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Žižek në Liverpul

Slavoj Žižek (lindur më 21 Mars 1949) është një filozof slloven, aktualisht studiues në Departamentin e Filozofisë të Universitetit të Ljubljanës, dhe drejtor ndërkombëtar i Institutit Birkbeck për Shkencat Humane të Universitetit të Londrës. [1] Ai është gjithashtu Studiues i Famshëm Global në Universitetin Kyung Hee në Seul dhe profesor i shquar global i gjermanishtes në Universitetin e New Yorkut. Ai merret me fusha të tila si filozofia kontinentale, teoria politike, studimet kulturore, psikoanalizën, kritikën e filmit, marksizmin, hegelianizmin dhe teologjinë .

Në vitin 1989 Žižek botoi tekstin e tij të parë në gjuhën angleze, The Sublime Object of Ideology, në të cilin u largua nga teoria tradicionale marksiste për të zhvilluar një konceptim materialistideologjisë që tërhiqej shumë nga psikanaliza Lacaniane dhe idealizmi Hegelian. [2] [3] vepra e tij teorike u bë gjithnjë e më eklektike dhe politike në vitet 1990, duke u marrë shpesh me analizën kritike të formave të ndryshme të kulturës popullore dhe duke e bërë atë një figurë popullore të së majtës akademike. [4]

Stili idiosinkratik i Žižek-ut, veprat akademike popullore, botimet e shpeshta të revistave dhe asimilimi kritik i kulturës së lartë dhe të ulët e kanë ngritur atë një autoritet me ndikim ndërkombëtar në polemikë, kritikë dhe një audiencë të konsiderueshme jashtë akademisë. [5] [6] [7] [8] [9] Në vitin 2012, Politika e Jashtme e renditi Žižekun në listën e saj të Top 100 Mendimtarëve Global, duke e quajtur atë "një filozof të famshëm" [10] ndërsa diku tjetër ai është quajtur " Elvis i teorisë kulturore" [11] dhe "filozofi më i rrezikshëm në Perëndim”. [12] Një film dokumentar i vitit 2005 me titull Žižek! vepra kronike e Žižekut. Një ditar, Revista Ndërkombëtare e Studimeve Žižek, u themelua nga profesorët David J. Gunkel dhe Paul A. Taylor për t'u angazhuar me veprën e tij. [13] [14]

Punimet e botuara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Viti Titulli Roli
1996 Liebe Dein Symptom wie Dich selbst! Lecturer (ai vet)
2004 The Reality of the Virtual Script author, lecturer (ai vet)
2005 Žižek! Lecturer (ai vet)
2006 The Pervert's Guide to Cinema Screenwriter, presenter (ai vet)
2012 The Pervert's Guide to Ideology Screenwriter, presenter (ai vet)
2016 Houston, We Have a Problem! Ai vet
2018 Turn On (The Mute Series)[15] Based on an idea by Slavoj Žižek
 • Žižek, Slavoj (1989). The Sublime Object od Ideology . London: Verso.
 • Žižek, Slavoj (1991). Looking Awry (në anglisht). Cambridge, MA: MIT Press. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1992). Enjoy Your Symptom! (në anglisht). London: Routledge. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1993). Tarrying with the Negative (në anglisht). Durham, NC: Duke University Press. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1993). Everything You Always Wanted to Know About Lacan...But Were Afraid to Ask Hitchcock (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1994). The Metastases of Enjoyment (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1996). The Indivisible Remainder: Essays on Schelling and Related Matters (në anglisht). London: Verso.
 • Žižek, Slavoj (1997). The Abyss of Freedom (në anglisht). Michigan: University of Michigan Press. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1997). The Plague of Fantasies (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (1997). Multi-culturalism, or, the Cultural Logic of Multi-national Capitalism (në anglisht). London: New Left Review, issue 225. fq. 28–51.
 • Žižek, Slavoj (1999). The Ticklish Subject (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj; Butler, Judith; Laclau, Ernesto (2000). Contingency, Hegemony, Universality (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2000). The Art of the Ridiculous Sublime: On David Lynch's Lost Highway (në anglisht). Washington: University of Washington Press.
 • Žižek, Slavoj (2000). The Fragile Absolute (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2001). Did Somebody Say Totalitarianism? (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2001). The Fright of Real Tears: Kryzystof Kieślowski Between Theory and Post-Theory (në anglisht). London: BFI.
 • Žižek, Slavoj (2001). On Belief (në anglisht). London: Routledge. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2001). Opera's Second Death (në anglisht). London: Routledge. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2001). Repeating Lenin (në anglisht). Zagreb: Arkzin D.O.O. fq. 140. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2002). Welcome to the Desert of the Real (në anglisht). London: Verso. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2002). Revolution at the Gates: Žižek on Lenin, the 1917 Writings (në anglisht). London: Verso.
 • Žižek, Slavoj (2003). Organs Without Bodies (në anglisht). London: Routledge. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2003). The Puppet and the Dwarf (në anglisht). Cambridge, MA: MIT Press. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2004). Iraq: The Borrowed Kettle (në anglisht). London: Verso. fq. 188. ISBN 9781844675401.
 • Žižek, Slavoj (2005). Interrogating the Real (në anglisht). Continuum Publishing. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2006). The Universal Exception (në anglisht). Continuum Publishing. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2006). Neighbors and Other Monsters (in The Neighbor: Three Inquiries in Political Theology) (në anglisht). Cambridge, MA: University of Chicago Press.
 • Žižek, Slavoj (2006). The Parallax View (në anglisht). Cambridge, MA: MIT Press. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2007). How to Read Lacan (në anglisht). New York, NY: w.w. Norton. fq. 128. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead..
 • Žižek, Slavoj (2008). In Defense of Lost Causes (në anglisht). London/New York: Verso Books. ISBN 978-1-84467-108-3.
 • Žižek, Slavoj (2008). Violence (në anglisht). London: Profile Books. ISBN 978-1-84668-017-5.
 • Žižek, Slavoj (2008). For They Know Not What They Do: Enjoyment as a Political Factor (në anglisht). fq. 288. ISBN 9781844672127.
 • Žižek, Slavoj (2007). The Indivisible Remainder: On Schelling and Related Matters (në anglisht). London/ New York: Verso Books. ISBN 9781844675814.
 • V. I., Lenin (2011). Slavoj Žižek (red.). Revolution at the Gates: Zizek on Lenin: The 1917 Writings (në anglisht). London/ New York: Verso Books. fq. 352. ISBN 9781844677146.
 • Žižek, Slavoj (2009). First as Tragedy, Then as Farce (në anglisht). London/New York: Verso Books. ISBN 978-1-84467-428-2.
 • Žižek, Slavoj (2010). Living in the End Times (në anglisht). London/New York: Verso Books. fq. 432. ISBN 9781844675982.
 • Žižek, Slavoj; Costas, Douzinas (2012). The Idea of Communism (në anglisht). Verso Books. ISBN 9781844674596.
 • Žižek, Slavoj; etj. (2012). The Idea of Communism 2: The New York Conference (në anglisht). London/ New York: Verso Books. ISBN 9781844679805.
 • Žižek, Slavoj (2012). Less Than Nothing. Hegel and the shadow of dialectical materialism (në anglisht). London/New York: Verso Books. fq. 1056. ISBN 9781844678976.
 • Žižek, Slavoj (2012). The Year of Dreaming Dangerously (në anglisht). London: Verso. fq. 142. ISBN 9781781680421.
 • Žižek, Slavoj (2012). Did Somebody Say Totalitarianism?: Five Interventions in the (Mis)Use of a Notion (në anglisht). Verso Books. fq. 288. ISBN 9781844677139.
 • Canning, P. "The Sublime Theorist of Slovenia: Peter Canning Interviews Slavoj Žižek" in Artforum, Issue 31, March 1993, pp. 84–9.
 • Sharpe, Matthew, Slavoj Žižek: A Little Piece of the Real, Hants: Ashgate, 2004.
 • Parker, Ian, Slavoj Žižek: A Critical Introduction, London: Pluto Press, 2004.
 • Butler, Rex, Slavoj Žižek: Live Theory, London: Continuum, 2004.
 • Kay, Sarah, Žižek: A Critical Introduction, London: Polity, 2003.
 • Myers, Tony, Slavoj Žižek (Routledge Critical Thinkers) London: Routledge, 2003.
 1. ^ "Slavoj Zizek - International Director — The Birkbeck Institute for the Humanities, Birkbeck, University of London". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Slavoj Zizek - Slovene philosopher and cultural theorist". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Slavoj Žižek," by Matthew Sharpe, The Internet Encyclopedia of Philosophy, ISSN 2161-0002, http://www.iep.utm.edu/zizek/. 27 September 2015.
 4. ^ Kirk Boyle. "The Four Fundamental Concepts of Slavoj Žižek's Psychoanalytic Marxism." International Journal of Žižek Studies. Vol 2.1. (link)
 5. ^ Germany, SPIEGEL ONLINE, Hamburg. "SPIEGEL Interview with Slavoj Zizek: 'The Greatest Threat to Europe Is Its Inertia'". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 6. ^ "Slavoj Zizek: the world's hippest philosopher". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Engelhart, Katie. "Slavoj Zizek: I am not the world's hippest philosopher!". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ O'Hagan, Sean (13 janar 2013). "Slavoj Žižek: a philosopher to sing about". The Guardian. Marrë më 13 janar 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Žižek – The most dangerous thinker in the west?". 23 shtator 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "The FP Top 100 Global Thinkers". Foreign Policy. 26 nëntor 2012. Arkivuar nga origjinali më 30 nëntor 2012. Marrë më 28 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "International Journal of Žižek Studies, home page". Marrë më 27 dhjetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Slavoj Zizek - VICE - United Kingdom". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "About the Journal". Marrë më 1 maj 2019. The International Journal of Žižek Studies (IJŽS) is an online, peer-reviewed academic journal devoted to investigating, elaborating, and critiquing the work of Slavoj Žižek. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Žižek Studies". www.peterlang.com (në anglisht). 31 tetor 2019. Marrë më 26 nëntor 2019.
 15. ^ "TURN ON — from The MUTE Series". www.muteseries.com. Arkivuar nga origjinali më 5 janar 2019. Marrë më 2018-08-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)