Jump to content

T-80

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
T-80 Tank.

T-80 është një tank kryesor luftarak (MBT) që është projektuar dhe prodhuar në ish-Bashkimin Sovjetik dhe është prodhuar në Rusi. T-80 bazohet në T-64, ndërsa përfshin veçori nga T-72 i mëvonshëm. Projektuesi kryesor i T-80 ishte inxhinieri sovjetik Nikolay Popov. Kur hyri në shërbim në vitin 1976, ishte MBT e dytë në botë që u pajis me një motor turbinë me gaz, pas Stridsvagn 103 suedez, dhe rezervuari i parë i prodhimit që e përdori atë si motor kryesor shtytës (rezervuari i parë që përdor një turbina me gaz si motor kryesor ishte prototipi British Conqueror FV200 Turbine Test Vehicle). T-80U u prodhua për herë të fundit në vitin 2001 në një fabrikë në Omsk, Rusi.

Varianti i motorit dizel ukrainas T-80UD vazhdoi të prodhohej në Ukrainë. T-80 dhe variantet e tij janë në shërbim në Bjellorusi, Qipro, Egjipt, Kazakistan, Pakistan, Rusi, Korenë e Jugut, Ukrainë dhe Uzbekistan. Ukraina zhvilloi më tej T-80UD si T-84.