TRT

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Korporata Turke e Radios dhe Televizionit
ShtetiTurqia Turqia
BashkëpunuesitTRT 1, TRT 2, TRT 3, TRT 4
SelitëÇankara, Ankara, Turqi
Programimi
Gjuha/ëtTurqisht
Përmasa e figurës1080 HD 16:9
Historia
Nisur31 janar 1968 (televizion)
1 maj 1964 (radio)
Lidhjet
Faqja zyrtarehttp://trt.net.tr

Korporata Turke e Radios dhe Televizionit (TRT; turqisht: Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) është transmetuesi kombëtar publik i Turqisë. Transmetimet filloi me 31 janar 1968. Një orar i plotë televiziv kombëtar, i cili në atë kohë është i lidhur në fushat në Stamboll, Ankara dhe İzmir,filloi në dhjetor 1971. TRT është i njohur për kosumatorët si "Shkolla", ishte për shumë vite i vetmi ofruesi televizion dhe radio në Turqi. Para futjes së radiove komerciale në vitin 1990,dhe më pas televizionit komercial në vitin 1992, ai mbajti një monopol mbi transmetim.

Gjuhët e pakicave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

TRT ka një kanal të veçantë televiziv për gjuhën kurde që transmeton në një bazë të 24 orë / 7DAY quajtur TRT 6 dhe TV tjetrin dhe Radio stacionet që transmetojnë programe në gjuhët lokale dhe dialektet si armene, arabe, boshnjake dhe kirkasian disa orë në javë.

Një tjetër kanal televiziv të veçantë për qëllim botën Turke, TRT Avaz filloi më 21 mars 2009 dhe transmetimet në Azeri, boshnjake, Kazakistanit, Kirgistanit, Uzbek dhe gjuhë turkmene; ndërsa kanali televiziv TRT Arabisht filluar transmetimin më 4 prill 2010.

Teleteksti dhe EPG-ja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamje nga Ndërtesa e TRT-së

TRT filluar Teletext gjyq-shkon me emrin "Telegün" më 3 dhjetor 1990 Vetëm 7 nga 10 kanale ta transmetojnë Teletext:. TRT 1, TRT 2, 3/TRT TRT Gap, TRT Çocuk 4/TRT, TRT Turk dhe TRT Avaz. Një ndërfaqe në internet është në dispozicion (shih lidhjet e jashtme në fund të këtij neni). 6 kanale janë gjithashtu transmetimin e programeve të tyre me programin udhëzues elektronike (EPG).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjitha programet ishin në të zezë dhe në të bardhë nga viti 1968 deri në fillim të transmetimeve të testit të vitit të ri programimin e filloi me 31 dhjetor 1981, Kur e filloi e para mbi-ajër testet me ngjyra. I gjithë formacioni ka ndryshuar në mars 1984.

TRT rinovohet anëtarësimin e saj në Bashkimin Europian të Transmetimit (duke qenë një anëtar themelues më parë duke ofruar vetëm radio) duke filluar më 26 gusht, 1972, me të parë ngjarjen Eurovision Rrjetit të Turqisë, një ndeshje futbolli (Turqi vs Itali), transmetimin nëpër Evropë më 13 janar , 1973. TRT gjithashtu u bashkua me Transmetimeve Bashkimit Azi-Paqësor në vitin 1976, vit testi i tyre i parë televiziv ngjyra u ekspozuar përmes laboratorit në asamblenë e përgjithshme të Organizatës së Konferencës Islamike.

Më 19 maj 2012 TRT 1 HD ka filluar TRT 1 në HD të plotë 16:09 standardit DVB-S2.

Radio Emisionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtesa e TRT-së në Ankara

Lajmet e parë programuar radio transmetim radio në vitin 1965, gjatë orëve të kaluara dhe të gjithë ishin të lidhur në Ankara, Radio. Në të njëjtin vit nën "Art turke dhe Bordit Këshillimor Folk Music" dhe "Music Perëndimore dhe Polyphonic turke Music Komitetit Këshillëdhënës" mbledhur. Deri në publikimin e rezultateve të zgjedhjeve përsëri këtë vit ishte i pari në mëngjes. TRT qark të mbyllur transmetimi televiziv në vitin 1966, filloi trajnimi. Lajmet e Sport në vitin 1967 për herë të parë janë dhënë së bashku me gazetën. Erzurum dhe Izmir në radio transmetimin e jetës së tyre ka filluar përsëri këtë vit. Televizionit është dhënë shtysë për të punuar drejtë.

Në vitet 1980[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1980 dita e fundit e Vitit të Ri orientale Nesrin Topkapi u shfaq në televizion për herë të parë. TRT për të transmetuar në ngjyrë në vitin 1984 kaloi tërësisht. Në të njëjtin vit, radio filloi të transmetojë në stereo. Në vitet 1980, TRT është bërë programe të njohura të veçantë e Krishtlindjeve dhe zonë të veçantë Vlerësimi i hapjes të kanaleve më të madhe të programeve u rrit.

Në Vitet 1970[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Televizionit në vitin 1974, u hoq në 7 ditë. 1974 Kupa e Botës transmetuar jetojnë në TRT është regjistruar si Kupën e parë Botërore.

Turqia dhe Radio "BBC 1" me emrin e radios filluar transmetimin 24 orë në ditë partnerët. Për herë të parë në vitin 1975, është bashkuar TRT 20-të Festivalin e Këngës Eurovizion, jetojnë nga Stokholm janë dhënë. Transmetimi i parë televiziv ngjyra u zhvillua në vitin 1976.

Kanale të reja televizive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Multi - channel , kanal kryq TRT me emrat e formularit TV filloi të referuar : Në vitin 1986 , lajme dhe kultura mainly broadcaster TV2 ( TRT 2 ) , në vitin 1989 , e programeve sportive, programe të orientuara Anadoll dhe publikime parlamentare që TV3 ( TRT 3 , TRT GAP ) është themeluar . Në vitin 1990 , me emrin e transmetimeve Telegu TRT Teletext morën . Në të njëjtin vit në muzikë dhe programeve arsimore , publikon TV4 ( TRT 4 ) dhe në të gjithë botën filloi transmetimin për Turqi TV5 ( TRT Eurasia Ndërkombëtar ) është themeluar .

28 shtator 1992 mori emrin e kanalit TRT përsëri . Të gjitha ndryshimet logot në TRT vitin 2001 shkoi për të . International Eurasia ndarë në dy kanalin e veçantë TRT TRT TRT Turk International dhe filloi botimin .

Në testin më 2 shkurt 2006 Transmetimi i transmetimit numerik ka kaluar . Në nëntor të vitit 2008 , kanali i fëmijëve TV TRT Fëmijët , në të njëjtin vit në ditët e fundit e TRT- 6 nisi transmetimet në gjuhën kurde .

Në vitin 2009 , TRT 1 , TRT 3 , TRT 6 logo ka ndryshuar , si dhe Nowruz pushime në gjuhën turke popujt folur të paraqesë ankesë në dhe azerbajxhanas , turkmen , uzbek , Kazake , programeve të gjuhës kirgiz në transmetimit TRT Avaz , më 18 tetor 2009 për dokumenta dhe turizmit programet e transmetimit TRT kanal dokumentar filluar transmetimin nga . 4 prill 2010 Në shtetet arabe transmetuesit kanalit TRT Türkiye , më 27 maj 2010 TRT filloi transmetimet në HD . 19 Maj 2012 HD nisi transmetimet në TRT- 1 , 19 u hap në gusht 2012 TRT 3D !

Zëvendës kryeministri Bulent Arinç tha në një deklaratë se në gjuhën Angleze kanal lajmeve TRT vuri në dukje se puna përgatitore .

Kanalet Televizive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]