Tasu'a

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tasu'a (Arabisht: تاسوعاء‎) është dita e nëntë e muajit Muharrem dhe dita para Ashurës. Ky ditë është emëruar për Abaz ibn Aliu për shkak urdhërave të tij si komandant në ushtrinë e Hysejnit.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala Tesu'a domethënë nëntë dhe kjo i referohet ditës së nëntë në muajin Muharrem sipas kalendarit islam.[1][2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para drekës së Tasu'a, Shemri së bashku me katërmijë ushtarë shkuan në Qerbela.[3][4][5] Ai e morri një letër nga Ubejdullah ibn Zijad tek Umar ibn Sa'ad i cili i tha ose me marrë Bay'ah nga Hysejni ose të luftojmë.[6][7][8]

Shemri ishte nga fisi i Umm ul-Banin. Ai morri siguri nga Ubejdullahu për fëmijët e Umm ul-Banin në Tasu'a. Ai e pyeti Abaz Aliun dhe vëllaun e tij që ta braktisin Hysejnin dhe ta ndëgjoj Jasidin, por Abazi nuk e pranoi dhe e refuzoi duke i'u përgjigjur: Zoti të mallkoftë ty dhe sigurinë! Ti na ke jepe sigurinë dhe nuk na jepë sigurinë për nipin e Pejgamberit të Zotit?

Pasi e refuzoi Abazi dhe vëllai i tij, Umar ibn Sa'adi e urdhëroi ushtërinë e tij që ta sulmojnë vendin e Hysejnit.[9][10][11]

Kur Hysejni e kuptoi qëllimin e tyre, ai e pyeti vëllain e tij që të shkojë tek ata e të pyesin për planin e tyre. Abaz ibn Aliu, Zuhejr ibn Kajn, Habib ibn Madhahir dhe disa tjerë shkuan dhe e pyetën ata. Ata u përgjigjën që guvernatori na urdhëroi që me t'u lutë ty me shitë atë dhe urdhërat e tij ose përndryshe të bëjmë luftë. Abazi i'a tha këto fjalë Hysejnit, ndërsa Hysejni u përgjigjë: Kthehu dhe thuaji atyreve nëse mund që të na jep pushim deri nesër. Umm ibn Sa'ad e pranoi këtë që ta vonojë luftën deri ditën tjetër.[6][8][12]

Në një hadith i cili është nga Xhafer Sadiku thuhet: Dita e nëntë e muajit Muharrem është dita ku imam Hysejni dhe shokët e tij u rrethuan nga ushtria siriane nga të gjitha anët. Ubejdullahu dhe Umm ul-Sa'adi ishin të kënaqur nga numri i madh i ushtarëve dhe konsideruan se Hysejni dhe shokët e tij ishin të ligë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Mahmoud, Ahmad; Kherad, Nastaran. The Neighbors. University of Texas Press. fq. 409. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Translation and meaning of word Tasu'a". المعانی. Marrë më 29 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Ahmad ibn A'tham. Al-Fotooh. Vëll. 5. fq. 94. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Ibn Shar Ashoob. Manaqib Ali ibn Abi Talib. Vëll. 4. fq. 98. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "A Short Report on Imam's Movement from Medina until his Martyrdom". عاشورا. Marrë më 29 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 6. ^ a b Ali Husayn Jalali. Karbala and Ashura. Ansariyan Publications. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Abbas Qumi. Nafasul Mahmum, Relating to the heart rending tragedy of Karbala'. Islamic Study Circle. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Abu Mikhnaf. The Event of Taff, The Earliest Historical Account of the Tragedy of Karbala. ABWA Publishing and Printing Center. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Al-Baladhuri. Gjenealogjitë e Fisnikëve. fq. 186. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Al-Mufid. Al-Irshad. Vëll. 2. fq. 89. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Al-Kharazmi, Al-Muvafaq ibn Ahmad. Maqtal al-Husayn. Vëll. 1. fq. 249. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Abd al Razzaq al-Muqarram. Maqtal al-Husayn. Al-Kharsan Foundation for Publications. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)